Barnbidrag 2020 – då kommer pengarna

Datum, tillägg och belopp – här är allt du behöver veta om barnbidraget

av Sara Ericsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Allt du behöver veta om barnbidraget.
Foto: TT
Allt du behöver veta om barnbidraget.

Då kommer barnbidraget 2020 – och så maxar du din föräldrapenning.

Ekonomiexperten ger sina bästa spartips.

Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd som automatiskt delas ut till föräldrar som bor och har barn under 16 år i Sverige. Bidraget har funnits i Sverige sedan år 1948 och är inte inkomstprövat utan allmänt.

Bidragets syfte är att bidra till förbättrade förutsättningar för en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer.

Vem får barnbidrag?

Vårdnadshavare till ett barn som är yngre än 16 år och barnet bor i Sverige.

Föräldern/föräldrarna och barnet är försäkrade i Sverige.

Då kommer pengarna

Du behöver inte ansöka om att få barnbidrag. Det betalas ut automatiskt om du är vårdnadshavare för barnet och du och barnet är försäkrade i Sverige.

Den första utbetalningen kommer månaden efter att barnet har fötts och betalas ut till och med det kvartal som barnet fyller 16 år. Pengarna kommer senaste den 20:e varje månad. Om betalningsdagen är en lördag eller söndag kommer pengarna på fredagen.

Flerbarnstillägg

Kan du få om du har minst två barn och får barnbidrag, förlängt barnbidrag eller studiebidrag för dem. Oftast betalas det ut automatiskt men det kan vara så att du behöver ansöka.

Barnbidraget är 1 250 kronor i månaden och är skattefritt.

Fler än ett barn bidrar till flerbarnstillägg

Två barn = 2 500 kronor + flerbarnstillägg 150 kronor.

Tre barn = 3 750 kronor + flerbarnstillägg 730 kronor.

Fyra barn = 5 000 kronor + flerbarnstillägg 1 740 kronor.

Från och med det femte barnet ökar flerbarnstillägget med 1 250 kronor.

Delar föräldrar eller vårdnadshavare på barnbidraget delas det med hälften var.

Då kommer barnbidraget

2019

 • Fredag den 18 oktober

 • Onsdag den 20 november

 • Fredag den 20 december

2020

 • Måndag den 20 januari

 • Torsdag den 20 februari

 • Fredag den 20 mars

 • Måndag den 20 april

 • Onsdag den 20 maj

 • Torsdag den 18 juni

 • Måndag den 20 juli

 • Torsdag den 20 augusti

 • Fredag den 18 september

 • Tisdag den 20 oktober

 • Fredag den 20 november

 • Fredag den 18 december

När ditt barn fyllt 16 år

Efter att ditt barn fyllt 16 år och börjar gymnasiet betalar Centrala studiestödsnämnden (CSN) ut studiebidrag. Bidraget behöver inte sökas, det betalas inte ut i juli och augusti. Om barnet avbryter sina studier måste det anmälas till Försäkringskassan.

FÖLJ FAMILY PÅ FACEBOOK HÄR FÖR FLER TIPS OCH HISTORIER SOM BERÖR.

Så maxar du din föräldrapenningen

Utöver barnbidraget finns föräldrapenningen. Det är pengar som du får för att kunna vara hemma med ditt barn istället för att arbeta, söka arbete eller studera.

Privatekonomen tillika författaren Shoka Ahrman reder ut de vanligaste frågorna och ger sina bästa spartips.

Hur maxar familjen bäst sin föräldrapenning?

– Tanken med föräldrapenningen är att kunna vara hemma med sina barn. Antingen på heltid eller deltid. För vissa handlar det om att maxa den under en kortare period, för andra att förlänga de dagar efter att ha börjat att arbeta även om barnet börjat på förskola/skola. Jag själv har barn som är födda innan 2014 och det innebär att jag kan använda mina föräldradagar fram till det året de fyller åtta år. Om du inte tar ut dina föräldradagar sju dagar i veckan utan exempelvis fem dagar i veckan så får du mindre i plånboken men kan vara hemma längre eller använda dem om du arbetar deltid.

Enligt Shoka Ahrman är det bra att se över familjens behov när det kommer till föräldradagar.

– Det kan upplevas krångligt med föräldrapenningen så börja från början med att se vad just din familj har för förutsättningar och behov. Vill ni vara lediga samtidigt, eller vill ni dela föräldradagarna så jämlikt som möjligt, eller vill ni vara lediga så länge som möjligt, klarar ni er ekonomiskt trots att ni tar ut färre föräldradagar och därmed får lägre ersättning?

Ibland extra tillägg från arbetsgivaren

Planera utifrån den budget, de inkomster och utgifter ni har, hur mycket pengar behöver ni för att klara er/dig.

Finns det ett kollektivavtal som kan ge dig en del av din lön, att din arbetsgivare ”toppar upp” din föräldrapeng? Beroende på vilken arbetsgivare du har och vilka kollektivavtal som finns där kan du få ett tillskott på 10 % av din lön under en viss tid. Det kan bli ett sätt att under ett antal månader, och ibland upp till ett år, få extra ersättning.

Om ni har föräldradagar kvar kan de användas istället för att ta semesterdagar eller när det är studiedagar på förskolan/skolan.

Kom överens om ni ska ha gemensam eller delad ekonomi.

– I er familjerelation bör ni vara överens om vilken typ av ekonomisk fördelning ni vill ha. Gemensam eller delad ekonomi? Vilken typ av fördelning passar just den situation ni befinner er i just nu. Den kan ändras under olika perioder i livet.

Här är de vanligaste ekonomifällorna

– En av de vanligaste fällorna är att många lever från månadslön till månadslön. Det saknas budget och planering och därmed också oftast någon form av buffertsparande. Alla behöver ha någon form av ekonomisk buffert för oförutsedda händelser och för att minska sårbarheten i familjens ekonomi. Saknas överblicken skapar det onödiga utgifter som olika abonnemang och småutgifter som tömmer plånboken och den känslan som många känner, ”vart tog alla pengar vägen”?

Oftast finns det i en relation en sparare och en slösare. Kan ni prata och planera ihop kan ni också skapa en gemensam budget vilket minskar potentiella konflikter men också hjälper till att skapa en buffert och på sikt ett långsiktigt sparande.

Skippa småköpen

– De vanligaste småutgifterna är många fasta kostnader och vardagsutgifter som kaffeköpen, uteluncherna, och att vi inte planerar våra matinköp eller storhandlar. Det blir stora summor på ett år, kanske till och med en drömresa, men det är sällan vi är medvetna om det.

Men det finns också en hel del dolda och otydliga utgifter som abonnemang som inte används, eller prenumerationstjänster som till en början var gratis men där du köpte till tillägg som nu börjar att kosta dig pengar. Ganska vanligt i dag när hela familjen har appar och streamingtjänster. Digitaliseringen har också gjort det enklare för oss att göra spontanköp via telefonen utan att reflektera.

Shoka Ahrman tipsar om att se över klädinköpen.

– Barnen växer snabbt ur sina kläder och det är sällan kläderna hinner slitas ut. Ändå är det en stor utgift för familjer, detsamma gäller för kläder/skor för fritidsaktiviteter. Bättre för miljön och plånboken är att låna och byta med vänner och bekanta. Skapa en konsumtion som sparar er pengar och miljön.

Så sparar du bäst till ditt barn

– Många har en uppfattning att man ska spara hela barnbidraget annars är det ingen idé att barnspara. Barnsparandet är ett långsiktigt sparande, vilket gör att du även med små belopp kan komma riktigt långt. Tiden är spararens bästa vän, framförallt om du placerar pengar i fonder eller i aktier. Tillåter inte vardagsekonomin sparande under småbarnsåren så kanske mor - och farföräldrar kan lägga en del av de pengar som de lägger på födelsedagspresenter och julklappar till ett sparande för barnbarnet istället. De där små slantarna i en fond på lång sikt kan ge barnet en fin start den dagen de ska in i vuxenlivet.

Källa: Försäkringskassan


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM FAMILY