Lyssna på svenskarna − stoppa lodjursjakten

MP: I dag börjar troféjakten på en hotad och fridlyst art

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-03-01

Det är hög tid att lyssna på svenska folket och stå upp för de hotade lodjurens rätt till sin egen existens, i stället för att fjäska för en liten minoritet troféjägare. Det är dags att stoppa jakten på lodjur, skriver Daniel Helldén och Rebecka Le Moine, MP.

DEBATT. I dag börjar jakten på lodjur, Sveriges mest älskade vilda djur. 97 procent av svenskarna gillar att vi har lodjur i Sverige, få vet om att de jagas. Det kallas för licensjakt, men låt oss säga som det är. Det är en troféjakt på en hotad och fridlyst art.

 

Inför årets jakt har drygt 6 000 jägare anmält sig, varav cirka 350 kommer från utlandet.

Jakten går till så att hundar spårar lodjuren och jagar upp dem i träd där jägarna kan skjuta dem. Sedan flår man lodjuret och jägaren tar lodjurets skinn.

Kroppen skickas till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) för obduktion. Om jägaren vill (vilket oftast är fallet) så kokas kraniet och skickas tillbaka som en trofé att sätta på väggen. 

 

Utomlands marknadsförs den svenska lodjursjakten med de vackra skinnen som jägaren kan få ta med sig hem. Det är alltså förbjudet att sälja lodjursskinn, men det är lagligt att sälja jakten på lodjur, som gör att jägaren kan ta med sig skinnet hem.

Den svenska lodjursjakten liknar den utskällda troféjakten på hotade rovdjur i afrikanska länder.

 

Under förra årets jakt dödades sammanlagt drygt 200 lodjur, 14 procent av den svenska stammen. 41 av lodjuren som sköts och flåddes hade inte ens fyllt ett år. Födda under maj och juni, dödade i mars.

Men behövs inte licensjakten för att skydda får och andra tamboskap? Nej. Lodjur som angriper tamboskap är ett begränsat problem, men beklagligt varje gång det sker. För de lodjur som faktiskt river tamdjur finns möjlighet till skyddsjakt, det vill säga jakt som inriktas just på djur som orsakat skada.

 

Miljöpartiet vill se full ersättning för skadan till utsatta lantbrukare och minskat regelkrångel för ersättning.

Vi vill dessutom ge mer ekonomiskt stöd till lantbrukare för förebyggande åtgärder som rovdjursavvisande stängsel - något forskningen visar är mer effektivt mot rovdjursangrepp än jakt.

Regeringens prioriterar i stället att underlätta troféjakten på lodjur. De har nyligen uppmanat alla EU-länder att sänka skyddet för bland annat lodjur

 

Det är hög tid att lyssna på svenska folket och stå upp för de hotade lodjurens rätt till sin egen existens, i stället för att fjäska för en liten minoritet troféjägare. Det är dags att stoppa troféjakten på lodjur.


Daniel Helldén, språkrör, Miljöpartiet
Rebecka Le Moine, talesperson biologisk mångfald, Miljöpartiet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln