Mer vegetariskt bra för planeten – och hälsan

Replik från Världsnaturfonden om att äta mindre kött

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-04-25

Vi håller med Kersti om att kadmium i livsmedel är ett problem som forskare, företag och beslutsfattare behöver ta hand om, skriver Anna Richert.

REPLIK. I Aftonbladet den 24 april skriver Kersti Linderholm att hon är orolig för mängden kadmium som ökar med en vegetarisk kost.

För det första så håller vi med Kersti om att kadmium i livsmedel är ett problem som forskare, företag och beslutsfattare behöver ta hand om. Men lösningen är inte  att styra mot mer kött eller mejeri i måltiderna.

I våra råd för ”mat inom planetens gränser” ingår mer vegetariskt, mindre men bättre kött, och vi tipsar även om vikten av att äta varierat. Livsmedelsverket lyfter också fram vikten av att äta varierat och undvika järnbrist eftersom upptaget av kadmium då ökar.

För det andra: För oss på Världsnaturfonden WWF är förändringen av vanor, av företag och av beslut som kan hålla oss inom planetens gränser det viktiga. Bättre matval är ett av de viktigaste val vi kan göra.

Vi är medvetna om att det är mycket kvar innan vi har en helt hållbar kost. Vårt koncept One Planet Plate är en viktig pusselbit men inte det enda svaret. Det visar hur en måltid kan se ut om man tar klimatutmaningen på allvar och samtidigt vill värna om biologisk mångfald.

Det blir mer vegetariskt på tallriken, och det ser vi som positivt.

När Kersti Linderholm talar om vårt exempel på meny så låter det som om vi föreskriver en viss kost – det gör vi inte. Vår avsikt är att visa att måltider som klarar tuffa klimatkrav också kan vara goda, näringsrika, varierade och tillfredsställande.

Vi hoppas att konceptet One Planet Plate och vår kommunikation omkring matfrågor kan hjälpa företag, privatpersoner, skolor och restauranger att röra sig mot måltider som inte belastar klimatet. Inte heller ska de hota den biologiska mångfalden men bidra till en bättre hälsa för var och en.


Anna Richert, senior expert på matfrågor vid Världsnaturfonden WWF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.