Vi måste skicka alla vapen Ukraina begär

Liberalerna: Det finns ingen sanktion mot Ryssland som är för hård

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-02

De pansarskott Sverige nu bidrar med är ett välkommet tillskott till försvaret av Ukraina men slår inte ut ryska stridsvagnar. De bör kompletteras med ett bidrag av robot 57, skriver Joar Forssell. På bilden avfyrar en ukrainsk soldat en robot 57 på en övning tidigare i vintras.

DEBATT. Vi är under angrepp. Striden i Ukraina handlar om hela den europeiska säkerhetsordningen och ytterst om den frihet och de värderingar hela vårt sätt att leva vilar på.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har visserligen mötts med tuffare sanktioner än tidigare och beslutet i förrgår om stöd i form av både vapen och finansiella medel från Sverige var välkommet.

Tyvärr är det otillräckligt. Det finns ingen sanktion mot Ryssland som är för hård och det finns inget stöd till Ukraina som är för mycket.

Vi behöver en värderingsbaserad utrikespolitik som inte skyr några medel i försvaret av Ukrainas, Sveriges och hela Europas frihet.

Skicka de vapen Ukraina begär.

Detta krävde vi i Liberalerna redan innan Putins beslut om den fullskaliga invasion som nu är ett faktum.

De pansarskott Sverige nu bidrar med är ett välkommet tillskott till försvaret av Ukraina men slår inte ut ryska stridsvagnar.

De bör kompletteras med ett bidrag av robot 57. Det står inte på något vis i motsättning mot försvaret av Sverige. Tvärtom försvarar vi Sverige genom ett resolut stöd till Ukraina.

Öka de ekonomiska stöden kraftigt.

De nya stöden till Ukraina omfattar ungefär en miljard kronor. Det är ett välkommet och historiskt stöd men i sammanhanget är det närmast fickpengar.

Som jämförelse har Sverige under pandemin vidtagit stödåtgärder till en kostnad av nästan 400 miljarder kronor.

Till att börja med bör Sverige stödja försvaret av Ukrainas med en ansenlig del av Sveriges beredskapsreserv på 40 miljarder kronor.

Inför fulla sanktioner.

Hittills berör sanktionerna ett relativt fåtal ur den ryska eliten. De bör breddas till både direkt och indirekt ansvariga samt deras associerade och anhöriga.

Ingen med koppling till den ryska eliten ska till exempel kunna studera, semestra eller göra affärer i väst. De är personer som utgör en social och ekonomisk infrastruktur för den ryska regimen.

Beslagta ryska tillgångar.

Det är känt hur Ryssland till exempel köper privata fastigheter i andra länder för att bygga militär- och underrättelseinfrastruktur. Det är också känt hur personer med koppling till Putins kleptokratiska regim och till den ryska oligarkin lever lyxliv och håller tillgångar i Europa och andra västländer.

Detta kan inte tillåtas. Konsekvenserna för den ryska eliten måste bli mycket kännbara för att skapa intern press på Putin.

Skruva åt de ryska gas- och oljekranarna och bryt ekonomiska band med Ryssland.

Varje droppe olja vi använder här är ytterligare klirr i Kremls krigskassa. Dessutom bör Sverige och EU snarast lagstifta för att förhindra ryska investeringar som i ett senare läge kan användas för utpressning.

Till exempel bör sektorer som energi, livsmedel, infrastruktur, säkerhet och it helt stängas för ryska pengar.

Hela den ryska eliten och andra, till exempel Belarus, som möjliggör, bidrar till eller deltar i kriget måste träffas hårt och ta mycket stor ekonomisk skada för att sanktionerna ska ge önskad effekt.

En värderingsbaserad politik innebär att ingen sanktion mot Ryssland anses för hård och att inget stöd till Ukraina anses för mycket.


Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.