Väljarna har talat – nu blir det folkomröstning

SD, KD och MED i Sölvesborg: Medborgarna får avgöra om M-kommunalrådets rekordlön ska sänkas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-15

Vi är nu i mål och kan avslöja att vi samlat in mer än det antal namn som krävs för att få till stånd en lokal folkomröstning i Sölvesborg om kommunalrådet Kith Mårtenssons lön ska sänkas, skriver Louise Erixon, Robert Manea och Emilie Pilthammar. På bilden gratulerar Kith Mårtensson S-politikern Birgit Birgersson Brorsson efter att hon har valts till ny kommunstyrelseordförande i Sölvesborg i november 2022.

DEBATT. Efter valet i höstas blev Sölvesborgs nya politiska minoritetsstyre, lett av partier som alla tappade kraftigt i valet, riksökända i tillvägagångssättet att använda skattebetalarnas pengar till att tillfredsställa varandras privata intressen i höjda arvoden och genom detta tillsammans ta makten.

Flera andra kommuner runt om i landet gjorde sig också kända för omdiskuterade arvodeshöjningar, trots kommande ekonomiska stålbadstider, men ingen politiker som hittills granskats har höjt sin lön så kraftigt som Sölvesborgs vice ordförande i Kommunstyrelsen Kith Mårtensson (M) – som gjorde detta med 80 procent.

Denna närmast groteska arvodeshöjning innebär flera miljoner kronor i extra kostnader för invånarna under perioden och det ursinne som yttrades på gator och torg genom till exempel manifestationer samt i sociala medier i höstas har med all tydlighet bitit sig fast.

Framförallt är upprördheten hos sölvesborgsborna över oförskämdheten från Mårtensson konstant.

 

Att Moderaterna i Sölvesborg övergav en för väljarna viktig konservativ inriktning såsom åtstramning av migrationen, slumpmässiga drogtester i skolan samt att värna sociala företag visar att partiet i vår kommun i dag sannolikt befinner sig i den socialliberala koalition som man med sina nuvarande företrädare faktiskt hör hemma, och i denna analys verkar alla partier vara överens.

Om man attraheras av sossepolitik är det nämligen helt rimligt att man också samarbetar med just sossar.

Däremot lever arvodesdiskussionen kvar då det är en separat fråga varför vi i januari valde att starta ett folkinitiativ för att få till stånd en lokal folkomröstning för att åter sänka moderatledarens gigantiska löneökning till tidigare nivå.

Vi ville med detta ge invånarna möjlighet att kanalisera och göra någonting konstruktivt av sitt starka missnöje.

 

För att kunna tvinga fram en folkomröstning om Mårtenssons saftiga arvodeshöjning krävs att tio procent av kommunens röstberättigade skriver under med ett antal uppgifter såsom namn, adress och personnummer.

Under en ganska lång tid har antalet namnunderskrifter som krävs för att lyckas med initiativet faktiskt varit insamlat. Dock har mycket tid under den senaste tiden fått läggas på att komplettera hundratals inkomna namnunderskrifter som annars riskerat att bli ogiltigförklarade då vissa exempelvis textat sina namn oläsligt, missat att fylla i fullständiga personnummer eller fyllt i felaktiga namnlistor där inte alla lagstadgade uppgifter fått plats.

 

Nu är vi nu i mål och kan därför avslöja att vi samlat in mer än det som krävs för att få till stånd en lokal folkomröstning.

I och med detta har Sölvesborgs invånare nu återigen skrivit politisk historia och vi kommer på grund av dem nu också se en historiskt viktig folkomröstning i en fråga som aldrig förr blivit tillgänglig för vanligt folk att tycka till om:

Finns det någon maxgräns för vad politiken egentligen får kosta och ska invånarnas skattepengar verkligen kunna användas av politiker efter ett val för att ”muta” till sig makt?

 

Att målet med folkinitiativet nu är nått och att folkomröstningen kommer att bli verklighet blir ett viktigt exempel och sannolikt en slags ”praxis” för att kommunpolitiker framledes måste tänka efter och vara mer varsamma med det som tillhör någon annan och vi ser fram emot kommande valkampanj samt utfallet i en sådan.

För vår del innebär det ”delade ledarskap” som Sölvesborgs arvodesstyres frontfigurer Birgit Birgersson Brorsson (S) och Kith Mårtensson (M) försökt motivera löneökningen med också att de i rimlighetens namn då bör dela på det redan instiftade arvodet som redan fanns.

När partier som faktiskt förlorat val slår sig samman och på så vis kuppar till sig styret mot väljarnas vilja är det minsta man kan begära att åtminstone ingen ska behöva betala extra för kalaset.
Louise Erixon, oppositionsråd Sölvesborg (SD)
Robert Manea, gruppledare Sölvesborg (KD)
Emilie Pilthammar, gruppledare Sölvesborg (MED)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.