Vänsterideologi slår hårt mot våra äldre

KD i Stockholm, Göteborg och Uppsala: Våra kommuner motarbetar regeringens politik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-08-31

Stockholm, Göteborg och Uppsala styrs alla efter valet av S, MP och V. Vi ser ett tydligt mönster i hur vänsterstyrena valt att offra äldres rätt till inflytande över sin dagliga omsorg för vänsterideologiskt överförmynderi, skriver tre lokala KD-politiker.

DEBATT. Hur vi tar hand om våra äldre är ett viktigt mått på tillståndet i samhället. I Stockholm, Göteborg och Uppsala är mönstret uppenbart – vänsterstyrena minskar äldres inflytande och möjligheten att behandlas med den värdighet som borde vara självklar.

Stockholm, Göteborg och Uppsala styrs nu alla efter valet av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. I Uppsala har S-ledda styren kommunaliserat stora delar av äldreomsorgen sedan 2014. Nu blåser även ideologiska vänstervindar i landets två största kommuner, vilken riktar in sig på äldre i behov av samhällets omsorg.

 

Färre utförare i hemtjänsten

I Stockholm har vänsterstyret beslutat att den som inte själv vill välja utförare, automatiskt tilldelas omsorg i kommunens egen regi. Tidigare har en närhetsprincip gällt, där den utföraren som befinner sig närmst den äldre har fått omsorgsansvaret. Det minskar resetiden mellan de äldre.

Dessutom höjde S-styret hemtjänstpengen med ynka 1,1 procent i år, vilket är den lägsta höjningen sedan valfrihetssystemet infördes för 15 år sedan. Detta kommer också att drabba de äldre, då många privata utförare står med höjda utgifter utan kompensation från kommunen.

 

I Göteborg försökte vänsterstyret avskaffa all valfrihet för hemtjänst direkt efter valet, något som det dock saknas majoritet i kommunfullmäktige för.

Vänstern påpekar ofta att vi måste stävja välfärdsbrottsligheten, något som vi är helt eniga med. Men att som i Uppsala enbart söka fel hos de fristående utförarna av ideologiska skäl, riskerar att missa fusk och brottslighet som också kan finnas i den egna verksamheten.

Sämre tillgång på särskilda boenden

I samband med att Socialdemokraterna tog över i Uppsala 2014 infördes valfrihet för särskilda boenden, då kön var lång och fristående vårdgivare erbjöd sig att bygga nya boenden. Vänsterpartiet som nu håller i taktpinnen vill däremot ta bort denna valfrihet.

I Stockholms stad behövs 35 nya boenden till 2040. Men trots det stora behovet av nya äldreboenden och kommunens svåra ekonomiska förutsättningar, beslutade vänsterstyret i juni att endast tolv boenden får byggas i privat regi.

 

I Göteborg, där det tidigare borgerliga styret just hunnit införa möjligheten att välja boende i annan regi än kommunens, sattes ett tak för fristående aktörer som i praktiken innebar att valfriheten helt ströks då maxtaket för privata boenden redan överskridits.

Nu tvingas människor i stället att flytta dit det finns lediga lägenheter i kommunal regi – även om det råkar vara på andra sidan av staden, och fastän det kan finnas lediga lägenheter precis i närheten.

 

Vi ser tydligt att för vänstern är det viktiga inte kvaliteten eller omsorgen om de äldre, utan att äldreomsorgen bedrivs i kommunal regi.

Sedan valet har totalt sex boenden i Stockholm återkommunaliserats genom tvång. I ett av fallen till och med trots att nöjdheten var närmast dubbelt så hög bland hyresgästerna när boendet drevs privat regi, jämfört med när kommunen senast drev verksamheten.

 

Sverige må ha fått en borgerlig regering, men ute i några av landets största kommuner motarbetas denna politik. Vi ser ett tydligt mönster i hur vänsterstyrena valt att offra äldres rätt till inflytande över sin dagliga omsorg för vänsterideologiskt överförmynderi.

Det riskerar att leda till en sämre hemtjänst, färre äldreboenden, längre köer och en lägre kvalitet. Något som nu drabbar den generation som byggt vårt välfärdssamhälle.


Nike Örbrink, gruppledare och vice ordförande för äldrenämnden Stockholm stad (KD)
Elisabet Lann, gruppledare och vice ordförande för äldre-, vård och omsorgsnämnden Göteborg stad (KD)
Jonas Segersam, kommunalråd och vice ordförande för äldrenämnden Uppsala kommun (KD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.