Regeringen försenar elprisstödet medvetet

Moderaterna: S tycks vilja lämna över Sverige i ett sämre skick än nödvändigt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-10-09

I stället för att agera för att få en elpriskompensation på plats så snart som möjligt med det mandat man faktiskt har tycks övergångsregeringen rent demonstrativt sitta på händerna för att lämna över saker och ting i ett sämre skick än nödvändigt, skriver Carl-Oskar Bohlin, Moderaterna.

DEBATT. Läget i den svenska elförsörjningen är allvarligt. Skyhöga priser, risken för strömavbrott och bristande överföringsförmåga är symptom på att systemet fungerar sämre än på mycket länge.

Det har varit enkelt för den avgående regeringen att skylla hela denna situation på Putins krig i Ukraina.

I en ögonblicksbild är det vad som nu påverkar oss, men den andra halvan av sanningen är att det är den rödgröna energipolitiken som öppnat för denna påverkan.

Sverige är som bekant inte särskilt gasberoende, men eftersom vi inte längre kan producera tillräckligt mycket el när det inte blåser sätts de svenska elpriserna av utländska gasturbiner, som en direkt konsekvens av den energipolitik den rödgröna regeringen bedrivit.

I en situation där vi inte hade lagt ner stora delar av vår planerbara elproduktion i Södra Sverige hade vi knappt idag varit påverkade av kontinentens energikris.

Den förda energipolitiken har dock nu gjort att vi tillsammans med andra länder står i dess epicentrum.

Den nya borgerliga regeringen tillträder i en mycket svår och allvarlig situation för svenska hushåll och företag som beror av en energipolitik som lett Sverige fel under en lång rad år, men också av en ovilja från den avgående regeringen att hantera den akuta situation Sverige står inför denna vinter.

Svenska hushåll och företag kommer att möta större prövningar än vi haft att hantera på decennier i form av extrema elpriser.

Utan en elpriskompensation på plats så snart som möjligt kommer vi att få se en mycket stor konkursvåg samtidigt som människor tvingas från hus och hem till följd av höga elräkningar.

Det är därför anmärkningsvärt att den avgående regeringen valt att ge Svenska kraftnät en orimligt utdragen tidsram för att utforma ett genomförbart förslag. Trots att det i riksdagen finns ett brett stöd för ett högkostnadsskydd så snabbt som möjligt har övergångsregeringen valt att inte påskynda arbetet.

I stället för att agera med det mandat man faktiskt har och med Sveriges bästa för ögonen tycks man rent demonstrativt vilja sitta på händerna för att lämna över saker och ting i ett sämre skick än nödvändigt.

Frustration över en valförlust bör inte vara överordnat Sveriges bästa i det rådande och allvarliga läget.

Vid sidan av att lägga ned en stor del av den svenska kärnkraften har den rödgröna regeringen riktat hårda slag mot kraftvärmen, vilket också lett till att kraftvärmeverk lagt ned eller lagts i malpåse.

Redan vid införandet av kraftvärmeskatten medgav den dåvarande energiministern Anders Ygeman att skatten var kontraproduktiv, trots det har den fått vara kvar och orsaka stor skada för svensk energiförsörjning under den pågående mandatperioden.

Makten har helt enkelt varit viktigare än landets bästa, vilket starkt bidragit till den situation vi nu befinner oss i.

Den akuta situationen under kommande vinter förvärras också av att den avgående regeringen under innevarande år konsekvent har försökt tona ned situationens allvar och behovet av snabba åtgärder.

Snabb aktivering av stillastående planerbar elproduktion motsvarande ett par kärnkraftsreaktorer som finns i systemet borde ha påbörjats redan vid förra vinterns pristoppar, men regeringen har inte vidtagit några åtgärder för än i elfte timmen och då med armbågen.

I större delen av valrörelsen höll man fast i budskapen att vi varken stod inför elbrist eller andra större problem. De sista veckorna innan valet vände dock regeringens retorik 180 grader och klargjorde att vi stod inför en krigsvinter med stora påfrestningar.

Problemet var bara att retoriken inte backades upp av den handlingskraft en sådan insikt borde ha fört med sig.

Otydliga regeringsuppdrag, långa deadlines och avsaknaden handlingskraft gör att vi nu förlorar värdefull tid när övergångsregeringen synbart inte tänker göra annat än att förvalta den tidigare regeringens passivitet.

Det är helt uppenbart att vi kommer behöva spara el i vinter, som en konsekvens av den förda energipolitiken, men vi skulle också snabbt behöva aktivera all extra elproduktion vi kan, för att lindra situationen för hushåll och företag men också för att höja säkerhetsmarginalerna i elsystemet.

För varje dag som går minskar förutsättningarna att lyckas med detta och övergångsregeringen skulle nu kunna förtydliga ett antal kortsiktiga uppdrag till ansvariga myndigheter i det fall omsorgen om landet är större än viljan att låta en borgerlig regering starta i största möjliga uppförsbacke.


Carl-Oskar Bohlin, närings- och energipolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.