Varför rasera AF när verksamheten funkar?

Replik från anställd vid Arbetsförmedlingen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-02-04 | Publicerad 2019-01-31

Så frågan är om en rasering av en välfungerande arbetsförmedling är den rätta vägen, skriver Johan Berg.

REPLIK. Daniel Sonesson ser positivt på den aviserade slakten av Arbetsförmedlingen (AF).

Jag håller med debattören om att det finns många bra exempel på privata aktörer. Sonesson får det att låta som att de privata aktörerna används för att de levererar, men missar det faktum att hela fem till sex miljarder årligen outsourcas, 60 procent av vad hela AF kostar.

AF är ålagd av regeringen att anlita privata aktörer, men här lyser Sonessons bristande förståelse för hur systemet fungerar igenom. Privata aktörer är en förutsättning för att en så slimmad organisation som AF ska mäkta med sitt uppdrag när arbetsförmedlare går på knäna.

Sonessons tyckande, med sin erfarenhet från just näringslivet, förvånar inte. Däremot det faktum att han går emot både ekonomiforskaren Lars Calmfors rekommendation och förslagen i den presenterade arbetsmarknadsutredningen.

Calmfors menar att en fullskalig privatisering av AF riskerar att gå snett då forskning visar att privata aktörer snarare presterar sämre. Utredaren Cecilia Fahlberg föreslår, likt Calmfors, ett system där AF konkurrerar med de privata aktörerna.

Sonesson försöker vilseleda läsaren kring varför privata aktörer anlitas av arbetsgivare. Svaret är så självklart som att bemanningsföretag erbjuder helt andra tjänster än AF, i form av uthyrning av personal. Detta har aldrig varit AF:s uppdrag.

Rekryteringsmönstren har förändrats, där bemanningsföretag och sociala mediers inträde har blivit påtaglig de senaste tio åren. Detta faktum trodde nog de flesta skulle göra AF betydelselös och utkonkurrerad. Men det är precis tvärtom. Myndigheten har i stället ökat sin marknadsandel med hela 20 procent och hela nio av tio arbetsgivare som vänder sig till AF är nöjda.

EU-kommissionen menar vidare att AF är en välfungerande verksamhet ur ett europeiskt perspektiv. Även bemanningsföretagen vänder sig i stor utsträckning till just – AF.

Så frågan är om en rasering av en välfungerande arbetsförmedling är den rätta vägen?

Det har jag svårt att tro.


Johan Berg, arbetsförmedlare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här