Låt demokratin gå före storföretagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-06-01 | Publicerad 2015-04-22

Vänsterpartiet: Lyssna på kritiken eller lägg ner TTIP

Sedan i juni 2013 förhandlar EU och USA om ett frihandelsavtal, TTIP. Tanken är att skapa en frihandelszon, som skulle bli världens största.

I dag skulle kunna bli en dag att minnas. Det kan bli dagen då Cecilia Malmström och Mikael Damberg äntligen tvingas svara på de svåra frågorna om TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership.

Bakom en oansenlig förkortning på fyra bokstäver mejslas politik av största betydelse för oss alla fram. Vänsterpartiet för en envis kamp för att få stopp på det hemlighetsmakeri som omger handelsavtalet mellan EU och USA och för att medborgarna har rätt att få se igenom den osynlighetsmantel som lagts över förhandlingarna.

Därför har vi begärt dagens hearing i riksdagen i dag, där både näringsminister Mikael Damberg och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström ska delta och svara på vår kritik om avtalets innebörd: hur kommer det att påverka klimatet, vad händer med förbud mot farliga kemikalier och, framförallt, storbolagens möjligheter att sätta sig över demokratiskt fattade beslut. 

Det mest omstridda i handelsavtalet är den så kallade ISDS-klausulen (Investor-State Dispute Settlements) som innebär att ett bolag som ser sin tänkta framtida vinstmarginal krympa på grund av att ett land vill ha hårdare miljöregler eller, som nu är aktuellt i Sverige, stoppa vinstdrivande bolag i välfärden, ska kunna stämma stater.

Det finns ett liknande regelverk i dag. En del debattörer har av detta dragit slutsatsen att det därför inte skulle spela någon roll om man inför ISDS. Varför bråka? Bolag kan ju stämma stater redan i dag?

Vi accepterar inte en sådan inställning. Vi ser i dag hur tobaksjättar stämmer länder som vill minska rökning och förbättra folkhälsan. Andra aktuella fall handlar om skärpta miljölagar och fossila bränslen.

ISDS måste omedelbart tas bort ur TTIP. Till och med EU-parlamentets utskott för konstitutionella frågor anser att systemet är odemokratiskt, föråldrat och onödigt.

Enligt EU-kommissionens förslag ges storföretagen en särställning och kan därmed också komma att påverka framtida lagstiftning redan på planeringsstadiet – på såväl EU-nivå som nationell nivå. Det kallas regleringssamverkan.

Med ISDS och regleringssamverkan riskerar TTIP att bli ett enormt hot mot all progressiv lagstiftning. Det blir ett dubbellås. Först ges storföretagen unika möjligheter att påverka lagstiftningen innan den skrivs. Därefter kan de i efterhand stämma stater för förlorad vinst. Sammantaget kan detta att få stora negativa konsekvenser för demokrati, arbetsrätt, hälsa och miljö.

Vänsterpartiet är för handel, men vi kommer aldrig acceptera ett avtal som ger så mycket makt till storföretagen och som undergräver demokratin. Vi vill ha ett avtal där klimat, miljö, arbetsrätt och hälsa är viktigare.

Sveriges regering måste nu säga vad de tycker. Ska medborgarna, demokratin, klimatet och arbetsrätten gå först – eller storföretagen?

Vänsterpartiet kräver att EU-kommissionen och regeringen tar kritikernas befogade oro kring TTIP-avtalet på allvar. Vi uppmanar därför EU-kommissionen och regeringen att:

Slopa förslagen kring ISDS och regleringssamverkan eftersom dessa utgör ett dubbellås mot progressiv lagstiftning.

Garantera att stater alltid ska kunna gå före med progressiv lagstiftning inom viktiga politikområden som arbetsrätt, konsumentskydd, miljö och djurskydd.

Öka medborgarnas insyn i förhandlingsprocessen.

Ge de nationella parlamenten möjlighet att besluta om avtalet och dess innehåll.

Cecilia Malmström och Mikael Damberg har ett val. Antingen börjar de lyssna på kritiken och förändrar såväl förhandlingarna som avtalet i grunden. Eller så är det dags att ge upp TTIP-avtalet.

Malin Björk,

europaparlamentariker (V)

Amineh Kakabaveh,

riksdagsledamot, EU-nämnden (V)

Håkan Svenneling,

riksdagsledamot, näringsutskottet (V)