Solenergin ger även villaägare billigare el

Replik från Nätverket för solparker om hur fastighetsägare påverkas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-03-19

Kommunerna säger allt oftare nej till vindkraft och ny kärnkraft ligger många år bort. Utan annan ny elproduktion väntas landets villaägare drabbas av nya kostnadssmällar när elen inte räcker till. Replik från Madeleine van der Veer, Nätverket för solparker.

REPLIK. En snabb utbyggnad av elproduktionen är helt nödvändig för att klara klimatomställningen utan nya elprissmällar för landets villaägare.

 

All elproduktion påverkar sin omgivning. Fördelen med solparker är att de inte låter, har inga utsläpp och kan också döljas med vegetation som buskage och träd. Det som också särskiljer den storskaliga solkraften är att den går avsevärt mycket fortare att bygga ut än andra kraftslag.

Den kommer därför ha en viktig roll för att säkerställa att inte hushållen och våra industrier återigen drabbas av skenande elpriser.

 

Vi håller med Villaägarna om att utbyggnaden av den nödvändiga elproduktionen kräver stor hänsyn till de som påverkas mest, såväl närboende som djurliv och naturvärden.

Länsstyrelsen gör ett viktigt jobb för att säkerställa att den hänsynen tas och kan också ställa olika krav för att möjliggöra etableringar vilket görs i dialog med parterna.

 

Utöver den gedigna process som görs i miljöprövningen av solparker så sker också ett samråd, ofta i kombination med öppna möten, där närboende, kommun och andra berörda kan få ge inspel kring hur de ser på etableringen och även ge förslag på förbättringar.

Det är också vid de tillfällena som solparksaktören har möjlighet att fånga in nya idéer om exempelvis vilken vegetation som skulle vara önskvärd för att dölja solparken.

 

Vår önskan är att närboende ska uppleva att de gynnas av solparker genom billigare elpriser, en utveckling som ger jobb i närområdet och att naturvärden kan stärkas genom aktiva åtgärder.

Vi ser också positivt på att kommunernas roll i prövningen stärks i det förslag som regeringen nu har ute på remiss som en del i att implementera EU-lagstiftning. 

Vi är övertygade om att vi kan få en hållbar utbyggnad av solkraften genom en öppen dialog mellan parterna och en gemensam vilja att åstadkomma positiv förändring.  

 

Kommunerna säger allt oftare nej till vindkraft och ny kärnkraft ligger många år bort. Utan annan ny elproduktion väntas landets villaägare drabbas av nya kostnadssmällar när elen inte räcker till.


Madeleine van der Veer, talesperson Nätverket för solparker vars medlemmar står för huvuddelen av de ansökningar om solparker som nu finns hos myndigheterna 

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln