KD står inte står upp för allas lika värde

Replik från V, C och MP om den nya könstillhörighetslagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-17

Att KD är emot att ändra juridiskt kön ska förenklas är knappast förvånande. Men att partiet dessutom menar att de – genom att inte ställa sig bakom dessa förändringar – ska ”skydda” dem som berörs är desto mer anmärkningsvärt. Replik från V, C och MP.

REPLIK. Kristdemokraterna är inte kända för att stå upp för hbtqi-personers rättigheter. Även i tidigare regeringskonstellationer har de motarbetat till exempel samkönade äktenskap och samkönade pars möjlighet att adoptera.

KD har helt enkelt en historia av att inte stå upp för människors rätt till självbestämmande och att leva det liv man själv väljer – på lika villkor som alla andra.

 

Att KD är emot att processen för transpersoner att ändra juridiskt kön ska förenklas är därför knappast förvånande.

Men att KD dessutom menar att de – genom att inte ställa sig bakom dessa förändringar – ska ”skydda” de som berörs är desto mer anmärkningsvärt.

Faktum är att de största organisationerna i Sverige som representerar transpersoner som RFSL, RFSL Ungdom, RFSU, FPES och Transammans, står bakom förslaget och menar att det tvärtom är oerhört viktigt för den lilla målgrupp som berörs.

 

Vi delar uppfattningen att denna fråga kräver ödmjukhet, eftertänksamhet och respekt – och det är precis så den har hanterats.

Frågan om att separera juridiskt kön och underlivskirurgi har processats och justerats i 17 år. Lagförslagen har verkligen inte hastats fram på något sätt. Det är därför förslaget har majoritet i Sveriges riksdag.

Det är dessutom ingen slump att de två partier som inte ser behovet av att stärka hbtqi-personers rättigheter är konservativa partier. Partier som inte heller har några egna förslag för hur hbtqi-personers rättigheter ska stärkas.

 

Den överväldigande majoriteten personer som har ändrat juridiskt kön och genomgått könsbekräftande vård är nöjda med sin vård och behandling och mår bra i dag. Det visar tillgänglig forskning, vilket också synliggjordes av SBU förra året.

Politiska beslut måste fattas baserade på all tillgänglig kunskap och inte styras av den mediala debatten. Naturligtvis är individuella vittnesmål viktiga och ska lyssnas på, men det är också viktigt att ta del av till exempel forskning och vad som uttryckts av olika delar av den relevanta professionen.

 

Detta lagförslag är väldigt viktigt för transpersoner i Sverige. För oss i Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är det en självklarhet att stå upp för allas rätt att få vara den man är och att må bra.

Ingen ska särbehandlas eller begränsas på grund av kön, könsuttryck, etnicitet, religion, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning. Vi beklagar därför att inte alla partier kan ställa sig bakom detta förslag och att KD tyvärr igen visat att de inte står upp för alla människors lika värde. 


Karin Rågsjö, ledamot i Socialutskottet (V)
Martina Johansson, ersättare i Socialutskottet (C)
Ulrika Westerlund, ledamot i Socialutskottet (MP)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.