Så kan den allmänna pensionen höjas med 30 000 kronor per år

Pensionsexpert på Folksam: Visa att pensionärers trygghet är viktig, politiker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-07

Om riksdagspartierna på allvar tycker att det är viktigt att nuvarande och kommande pensionärer ska få en allmän pension som skapar ekonomisk trygghet krävs handling. Vi har fyra förslag, skriver Håkan Svärdman.

DEBATT. Den allmänna pensionen sjunker som en sten och motsvarar i dag 45 procent av slutlönen trots att den uttalade ambitionen var 60 procent. Att många pensionärer har det svårt att få ekonomin att gå ihop är ingen hemlighet och de senaste två årens höga inflation har grävt djupa hål i deras plånböcker.

Om riksdagspartierna på allvar tycker att det är viktigt att nuvarande och kommande pensionärer ska få en allmän pension som skapar ekonomisk trygghet krävs handling. Folksam presenterade förra året tre åtgärder som kan stärka den allmänna pensionen.

  • Höjd pensionsrätt som räknar upp pensionerna.
  • Använd överskottet i pensionssystemet.
  • Modernisera garantipensionen så att den stärker arbetets värde.

 

Åtgärderna ovan höjer de allmänna pensionerna med runt 30 000 kronor per år, minskar pensionsgapet mellan kvinnor och män och stärker kommunernas ekonomi, men de kostar någonstans mellan 25 och 30 miljarder.

Folksam har nyligen presenterat ett underlag med fyra förslag om hur detta kan finansieras för socialdepartementet och flertalet ledamöter i pensionsgruppen.

Viktigt för oss har varit att inte öka kostnaderna för anställda och arbetsgivare och att inte undergräva vare sig pensionssystemet eller statens finansiella stabilitet. Folksam tar inte ställning till vilket finansieringsalternativ som bör användas, det är upp till våra politiker i riksdagen att besluta om, vi har enbart räknat på utfallet för statsfinanserna och den enskilde individen.

 

Tre av alternativen skulle ge staten ett överskott på minst åtta miljarder kronor. Det fjärde skulle ge ett betydande underskott.

Två av alternativen innebär att AP-fonderna fördubblar sin överföring till pensionssystemet. Cirka 2 procent av AP-fondernas kapital skulle då gå till pensionssystemet i stället för (cirka) en procent som i dag.

Pensionshöjningen finansieras då av dem som har byggt upp fonderna och kostnaden skjuts inte över på kommande generationer.

 

Att pensionssystemet är komplicerat märks i debatten. Ofta blandas äpplen och päron. Att de allmänna pensionerna sjunker missas om man i stället pratar om summan av allmän pension och tjänstepension. Då blir pensionen i procent av slutlönen förstås bättre.

Ansvaret för en bra total pension läggs då i ökad grad på tjänstepensionen, det vill säga på arbetstagarna och arbetsgivarna. 

Andra räknar in andra inkomster utöver allmän pension och tjänstepension till exempel inkomst från kapital eller bidrag. Några säger att vi kan nå 60 procent av slutlönen om alla följer de nya riktåldrarna.

Riktigt så lätt är det inte heller, även om vi i våra beräkningar utgår från att riktåldern följs. Men mer behövs för trygga allmänna pensioner.

 

Folksam har i mer än 100 år hjälpt människor att spara pengar till sin pension och förstå hur pensionssystemet fungerar.

Ett stabilt allmänt pensionssystem tjänar alla på. Det ger även bättre förutsättningar för kostnadseffektiva tjänstepensionsavtal och skapar en tydlighet kring behovet av ett privat pensionssparande för den som behöver komplettera sin allmänna pension eller tjänstepension.

 

I vårt underlag och vid mötena med pensionsgruppens medlemmar har vi visat att det går att höja de allmänna pensionerna och samtidigt stärka statskassan. Utifrån mötena kan vi konstatera att det finns en genuin vilja och stort engagemang för att hitta vägar framåt för att pensionssystemet ska bli stabilt, långsiktigt och rättvist.

Vårt medskick och förhoppning är att våra folkvalda politiker agerar och beslutar om förbättringar inom en snar framtid. Det skulle gynna dagens och morgondagens pensionärer.


Håkan Svärdman, pensionsexpert hos Folksam

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln