Väst har också en skuld i Krimkrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-03-22

Replik till sex utrikesministrar om Ryssland och Krim

Arash Heydarian Pashakhanlou.

REPLIK. Margot Wallström skriver tillsammans med fem andra utrikesministrar från Norden och Baltikum om hur människorättsläget i Krim försämrats katastrofalt på grund av Rysslands repressiva politik och tillägger - ”[v]i har inte glömt Krim. Ryssland måste ställas till svars.”

De verkar dock ha glömt västvärldens skuld i Krimkrisen och frågan är om inte de Nato-medlemmar och EU som utrikesministrarna framhåller som hjältarna i dramat inte också borde ställas till svars. 

Faktum är att Nato och EU expanderat kraftigt i Östeuropa, efter kalla krigets slut. Detta trots ihärdiga ryska protester där dessa aktioner ses som ett direkt hot mot Ryssland. Om Ryssland hade bedrivit lika omfattande expansioner i väst, hade reaktionerna i västvärlden varit detsamma. 

Under 2013 avsattes också den demokratiskt valda ryssvänliga regimen i Ukraina i förmån för en västvänlig och ryssfientlig regering i en kupp som stöddes av USA. Därmed ansåg Moskva att man höll på att förlora greppet om en buffert-stat av enorm strategisk betydelse. Efter dessa incidenter beslutade Putin sig för att invadera Krim där omkring 60 procent av befolkningen består av etniska ryssar och är en halvö som man fruktade skulle bli en bas för Nato:s flotta.       

Detta visar att det inte enbart är Ryssland som bär skulden för Krimkrisen – västvärlden  är medskyldiga. Detta framkommer dock inte alls i utrikesministrarnas debattinlägg där Nato-medlemmar och EU framstår som oskyldiga hjältar med Ryssland som den enda skurken i dramat.

Arash Heydarian Pashakhanlou

Biträdande lektor i statsvetenskap vid Sheffield Hallam University

Följ ämnen
Nato

Följ ämnen i artikeln