Hönsen lider – lämna äggen i butiken i påsk

Influencern Therése Lindgren: Vi kan inte blunda för hur djuren behandlas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-03-28

Svindlande 70 miljoner ägg kommer att konsumeras i helgen och det är tydligt att hönsen är de stora förlorarna. Välj bort äggen i påsk, skriver influencern Therése Lindgren.

DEBATT. Med påsken runt hörnet är det hög tid att reflektera över den sanna kostnaden av högtidens festmåltider.

Svindlande 70 miljoner ägg kommer att konsumeras i helgen och det är tydligt att hönsen är de stora förlorarna. Men det finns alternativ.
 

”Jag trodde aldrig att det var så här vi höll höns i Sverige”, skriver en av mina kurskamrater till mig, följt av en grön illamående emoji. Jag förstår hennes reaktion.

Kannibalism, fjäderplockning och smärtsamma bröstbensskador är bara några av de vanligaste problemen i de svenska äggfabrikerna, berättar den föreläsande forskaren i kursen ”djurskydd och djurvälfärd” vid SLU som vi båda läser. 

 

På nästa sida i presentationen visar föreläsaren hur den vita fjäderdräkten är bortsliten och hur röd hud lyser på värphönans bak. Huden ser öm ut.

Vi får lära oss att hönorna inte sliter fjädrar av varandra av aggressivitet, utan att det är en beteendestörning till följd av den onaturliga miljön de lever i och avsaknaden av att utföra naturliga beteenden.

 

Det är nära omöjligt för någon som aldrig befunnit sig i ett rum med tusentals hönor att föreställa sig ljudnivån, stressen och den brännande ammoniakdoften från avföringen, men så ser verkligheten ut för våra svenska värphöns.

Nästan all svensk äggproduktion sker i inomhusstall där hönsen hålls i grupper med upp till tiotusentals individer. Hönsen i äggfabrikerna har avlats så hårt att de i dag lägger ungefär 300 ägg per år, vilket är nära tio gånger fler än deras vilda förfäder, något som sliter fruktansvärt på djurets inre organ och gör att hennes kropp inte klarar av att leva sin fulla livslängd, utan doppas i strömförande vatten efter bara ett och ett halvt år.

Det är hennes tack för trogen tjänst.

 

De senaste åren har skandaler efter skandal vittnat om en bransch som inte följer lagar och riktlinjer. Ökningen av salmonellautbrott och avslöjandena från SVT:s ”Uppdrag granskning” av de hemska förhållandena inifrån en av Sveriges största kycklingproducenter Aviagen borde vara en väckarklocka.

Och bara förra veckan rapporterade Råd och rön att det är högre halter av miljögifter i ekologiska ägg än ”vanliga”, så ens tanken att det går att konsumera ägg på ett schysst sätt stämmer faktiskt inte längre. 

 

Jag vet att det inte är trevligt att ta in verkligheten och jag vet att de allra flesta vill att djuren i livsmedelsindustrin ska leva ett bra liv, så nu när påsken närmar sig är det ännu mer relevant att reflektera kring vad vi låter våra värphöns genomlida.

För den här veckan kommer svenska folkets äggkonsumtion skjuta i höjden, vilket sätter extra stor press på den svenska produktionen och dessutom innebär att vi importerar ägg från länder med ännu sämre djurskydd.

Självklart är detta inget som vi människor aktivt önskar att bidra till, men att tänka att ägget på ditt påskbord inte har fruktansvärda konsekvenser för levande varelser är naivt.

 

Det är hög tid att vi tar ett större ansvar och ser över vårt påskbord. 

Välj bort äggen i påsk och ersätt dem med lika härliga och goda alternativ. Jag lovar dig att påsken kan vara precis lika underbar, om inte bättre, när du vet att inget djur kommit till skada. 

 

Här är mina tre tips för att minska djurens lidande under påskhelgen:

  • Välj växtbaserade alternativ. I stället för att köpa produkter som bidrar till djurens lidande, överväg att prova vegetariska eller veganska alternativ för påskmiddagen. Det finns så många läckra recept som inte innehåller animaliska produkter, och som fortfarande är goda och passande under påsken. Vegomagasinet har massvis med goda, veganska påskrecept.
  • Hitta alternativ till påskägg och påskfjädrar. Det finns massvis med alternativ till påskägg och fjädrar, som ägg gjorda i kartong eller konstgjorda fjädrar i hållbara material. Det är inte svårt att skapa påskmys utan att bidra till djurens lidande. 
  • Välj nya roliga alternativ att måla på i stället för ägg. Du behöver inte använda ägg för att skapa årets påskägg. Alternativ som ovala stenar, gamla pingisbollar eller andra runda alternativ funkar precis lika bra. Och håller livet ut, både hållbart ur ett miljöperspektiv och snällt mot hönsen.

 
Therése Lindgren, influencer med en miljon följare på sociala medier

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln