Svenskt djurskydd utmärker sig inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-09-28

Slutreplik om mjölkproduktion i Sverige

SLUTREPLIK. Anders Herlin, Christian Swensson och Christer Bergsten skriver att vi bör hålla svensk mjölkproduktion under armarna med skattemedel, eftersom de menar att vi annars riskerar ökad mjölkimport.

Men mjölkbranschens lönsamhetsproblem beror framför allt på att vi har en stor överproduktion av mjölk, samtidigt som efterfrågan minskar. Varför skulle vi importera mer, när vi redan producerar mer än vad som efterfrågas? Den import vi har i dag beror inte på att vi producerar för lite, utan på andra faktorer.

Svenskt djurskydd utmärker sig inte som speciellt positivt ur ett EU-perspektiv. Det är uselt enligt Sveriges största djurrättsorganisation, Djurens Rätt, med nästan 40 000 betalande medlemmar. Enligt Djurens Rätt spenderar kor cirka 90 procent av sin tid inomhus. Närmare hälften av alla kor står fastbundna under innevistelsen. De kan inte röra sig mer än ett steg fram och tillbaka. Den snabba industrialiseringsprocessen gör att de svenska korna pressas allt hårdare för varje år som går.

Det är tråkigt att skribenterna inte ser de stora framtidsmöjligheterna som ett ett mer växtbaserat jordbruk skulle kunna innebära för svenska lantbrukare. En del av pengarna staten skulle spara på att slopa dagens miljardsuventioner till mjölkindustrin skulle kunna användas till ett omställningsstöd för kött- och mjölkbönder som vill satsa på ett hållbart jordbruk. En viktig del av detta kan vara stöd till produktion av biobränslen, som definitivt är en framtidsbransch.

I debatten hör vi ofta matnationalistiska argument om hur just svensk djurhållning är bra och miljövänlig. Men sanningen är som sagt att Sverige inte sticker ut när det gäller djurskyddet och skillnaderna i miljöpåverkan mellan svenskt kött och annat europeiskt kött är marginella i jämförelse med skillnaden mellan köttproduktion och att producera samma näringsinnehåll från växter.

Men matnationalism kan aldrig göra animaliebaserat jordbruk hållbart. Därför är det nödvändigt att genom politiska styrmedel släppa fram en vegetarisk samhällsnorm.

Per-Anders Jande

Svensk mat- och miljöinformation

Per-Anders Svärd

doktorand i statsvetenskap vid Stockholms Universitet

Följ ämnen i artikeln