Vi satsade på biogas – ska vi straffas nu?

32 lantbrukare: Regeringens löfte var inte mycket värt, Ebba Busch

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-18

Vi är några av alla lantbrukare som investerat stort i biogasproduktion på våra gårdar. Om regeringen inte presenterar några lösningar inom kort kommer vi med största sannolikhet att tvingas lägga ned en hållbar produktion – och drabbas hårt ekonomiskt, skriver 32 lantbrukare direkt till Ebba Busch.

Hej Ebba Busch, vi noterade ditt och regeringens initiativ för att öka de fossilfria energikällorna i landet.

Vi är några av alla lantbrukare som investerat stort i biogasproduktion de senaste åren. Nyligen fick vi veta att regeringens löfte om skattebefrielse för biogas, som ju var grunden till satsningen, inte var mycket värd.

EU har ändrat sig och nu ska biogas beskattas på samma villkor som olja. Det är inte bara ett hårt slag för oss som drabbas utan för hela samhället när vi gör oss ännu mer beroende av fossila energislag.

Vill det sig illa tvingas vi dessutom att betala skatt retroaktivt.

 

Men låt oss backa bandet något. Som biogasproducerande lantbrukare vet vi att investeringar och satsningar på biogas är viktigt för en hållbar livsmedelsproduktion. Under de senaste åren har produktionen av biogas i Sverige vuxit stadigt, och de olika investerings- och produktionsstöd som gynnat biogasen har varit grundläggande för denna utveckling.

Genom att omvandla avfall till förnybar energi och bränsle ger biogasen inte bara ett miljövänligt alternativ utan öppnar också upp för lantbruket att återfå värdefulla näringsämnen.

 

Tyvärr ser vi med stor oro på regeringens brist på tydlighet när det gäller ambitionerna för biogasen framåt. Den slopade skattebefrielsen för biogasen är ett hårt slag oss lantbrukare som har investerat miljontals kronor i biogasanläggningar på våra gårdar.

Det gäller också oklarheterna kring gödselgastödet, som verkar försvinna till hösten.

 

Om regeringen inte kommer med några lösningar inom kort kommer detta med största sannolikhet att tvinga oss att lägga ned produktionen. En medelstor gårdsanläggning går med de nya förutsättningarna back med nästan 800 000 kronor per år.

Men vi är inte ensamma om att drabbas. Svensk kollektivtrafik räknar med ökade kostnader på uppemot 300 miljoner kr på årsbasis.

 

En undersökning utförd av LRF i vintras visade att vi lantbrukare ser just biogasen som en viktig möjlighet till omställning och ökad energiproduktion.

Av de nästan 1 300 yrkesverksamma medlemmarna som deltog i undersökningen, funderade hela 51 procent på att investera i egen energiproduktion under de kommande tre åren.

Av dessa hade 30 procent inte producerat energi tidigare men var angelägna om att komma igång, medan 21 procent planerade att utöka sin redan befintliga produktion.

Men nu riskerar alltså dessa planerade investeringar att helt utebli och samtidigt som den befintliga gårdsproducerade biogasen hotas.

Därför vill vi framföra följande till dig som ansvarig minister:

 

  1. Se till att den svenska skattebefrielsen för biogas återinförs så snart som möjligt för att säkerställa biogasens överlevnad.
  2. Inför en statlig brygglösning för att temporärt lösa situationen fram till ett eventuellt återinförande av skattebefrielsen.
  3. Förhindra att Skatteverket begär återkrav för redan producerad biogas, vilket skulle vara en dubbel bestraffning av våra gröna investeringar.
  4. Förläng gödselgasstödet, som är en viktig premie för rötning av gödsel, som går ut i september.

 

Det behövs skarpa åtgärder här och nu. Vi som undertecknar denna text har aktivt valt att investera i och ta ansvar för en grönare produktion. Nu behöver vi att regeringen inleder en räddningsaktion för svensk biogas.

Glenn Oredsson, Skea gård
Simon och Magdalena Sundell, Haxäng mjölkgård
Sven Norup, Norups gård
Ronny Johansson, Häljereds gård
Mats Gustafsson, Yttergärde lantbruk
Gert och Nils Göransson, Högryd lantbruks AB
Carl-Erik Ehrenkrona, Hulterstad gård
Mikael Lång, Alviksgården
Bo Johansson, Svenstorps gård AB
Per Hidén, Nygårdens Bihjogas
Tobias och Frida Holmqvist, Skarmansmåla gård
Gunnar Johansson, Bleckenstad gård 
Peter Svensson, Kylinge gård
Dan Waldemarsson, Långhult biogas AB 
Håkan Johansson, Kh lantbruk AB
Oskar Stjärne, Södra Linnekulla
Fredrik Göransson, Br Göransson AB
Nils Tolversson, Hede gård
Per Brunberg, Björketorps gård
Lars Paulson, Kvarngårdens biogas
Johan Eriksson, Mycklinge gård
Per-Olof Hilmér, Biogas brålanda AB
Fredrik Åsbo, Åsbo gård
Mattias Nilsson, Kulbäckslidens lantbruk AB
Johan Sjölander, Fröberga
Torgny Widholm, Trägsta mjölkgård AB
Mikael Berg, Qvantenburgs säteri AB
Magnus Larsson, Åkarp
Johannes Nyman, Frigiva gård AB


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln