Du ska inte behöva ha dyr klocka – för att bo

Debattören: Vi vill se ett statligt byggbolag som bygger hyresrätter, för alla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-06-24

Nooshi Dadgostar (V) skriver efter Aftonbladets granskning av hyresmarknaden i Stockholm. ”Alla behöver någonstans att bo. Det kan inte alltid vara den som lägger det högsta budet, den med dyrast guldklocka, somvinner”.

DEBATT. Avdragsrätt för lyxrenoverade kök och skinande rena badrum, generösa ränteavdrag och löjligt låga fastighetsavgifter för 10-miljonerskåkarna. Ändå räcker detta inte för de allra rikaste i Sverige.

Aftonbladets granskningar visar att de också gör vad de kan för komma över de hyreskontrakt som finns i Stockholms innerstad.

Vi måste se till att vi får en bostadspolitik för alla oss människor med vanliga inkomster och inte bara för de som kan har lyxen att kunna se bostäder som något de kan tjäna pengar på eller unna sig i överflöd.

I Sundbybergs kommun finns en bostadsgaranti för unga. Det är bra och ett steg i rätt riktning. Ändå innebär den att det kan ta nio år innan en 16-åring får sitt första hyreskontrakt.

Eftersom de flesta har behov av ett hem de kan kalla sitt eget långt innan det, är alla unga utan kontakter och föräldrar som kan finansiera ett lägenhetsköp, utelämnade till andra-, tredje- och fjärdehandsmarknaden.

Just nu kan den hugade till exempel hyra ett rum på 10 kvadrameter i Ursvik för 7 500 kronor i månaden. Då gäller det att man har något mer än studentlånet att ta av.

Om man vill göra något åt detta räcker det inte att göra som partierna till höger, hoppas och tro att marknaden ska lösa alla problemen, eller att sitta nöjd som bostadsministern tycks göra.

Regeringen gör, efter förhandlingar med Vänsterpartiet, viktiga saker på området. Så som stödet till nyproduktion och upprustning. Vi har också tillsatt en utredning om statliga topplån till hyresrätter vars slutbetänkande presenteras i slutet av året.

Men vi ser att det inte räcker. Vi måste göra flera saker.

Vi behöver stoppa omfördelning från vanliga hyresgäster och bostadslösa till rika husägare.

Vi kan inte bara subventionera dem som redan har stora villor genom låga fastighetsavgifter och ränteavdrag – medan vi inte satsar mer än en spillra utav de pengarna på att faktiskt bygga nya, prisvärda hyresrätter. Då får vi den explosiva cocktail vi har i Sverige i dag – enorm privat skuldsättning och stor utslagning på bostadsmarknaden för vissa. Stora, avbetalda och billiga villor för andra. Den här klyftan mellan generationer och klasser behöver jämnas ut.

Vänsterpartiet vill se ett statligt byggbolag med uppgift att bygga lägenheter, främst hyresrätter, för alla, inte bara för ett fåtal. Bolaget ska vara affärsdrivande men ha måttliga avkastningskrav. Det ska ge möjlighet att fokusera på prispress i stället för höga vinster. Förhoppningen är att det ska sätta tryck på övriga byggbolag att öka produktiviteten.

Alla behöver någonstans att bo. En rymlig lya som barn kan växa upp i eller studenter plugga i. Det kan inte alltid vara den som lägger det högsta budet, den med dyrast guldklocka, som ska vinna den bostadstävlingen.

Då får vi splittrade, segregerade städer där vanliga löntagare knappt har råd till det mest grundläggande – ett hem. Därför behöver vi lägga om politiken. Vi vill satsa på billiga hyresrätter. Vi kan kalla det solidaritet.


Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.