Patientföreningarnas roll kan bli viktigare

Replik från sjukvårdsministern om nya mediciner till patienter med sällsynta diagnoser

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-02

Patientorganisationer fyller en mycket viktig funktion som företrädare för patienter som har det extra tufft och jag ser att patientföreningarnas roll kan bli ännu viktigare framöver. Replik från sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

REPLIK. Patientmedverkan är en hörnsten i svensk sjukvård. Varje patient har rätt till att få veta vilka behandlingsalternativ som finns samt behandlingarnas för- och nackdelar.

Patientorganisationer fyller en mycket viktig funktion som företrädare för patienter som har det extra tufft och jag ser att patientföreningarnas roll kan bli ännu viktigare framöver.

Just nu pågår ett intensivt arbete med nästa års överenskommelser mellan regeringen och regionerna där vi bland annat kommer adressera denna fråga.

Det har gjorts fantastiska framsteg inom forskning med utvecklade möjligheter till diagnostik. Bland annan har helgenomsekvensering möjliggjorts som i praktiken innebär kartläggning av hela arvsmassan.

Det har lett till utveckling av flera nya läkemedel som kan bota eller hålla sjukdomar i schack.

Numera godkänns läkemedel centralt inom EU, vilket innebär att det har effekt och är säkert att använda. I Sverige är det Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden (TLV) som efter läkemedelsföretagens ansökan beslutar om inkludering i förmånssystemet.

TLV:s utvärderingssystem tar i beaktan fler faktorer än enbart effekt och säkerhet.

TLV:s modell har i många fall lett till bedömning att flera läkemedel mot sällsynta diagnoser hamnat utanför förmånssystemet. Därför har riksdagen under förra mandatperioden genom ett tillkännagivande uppmanat förra regeringen att införa en nationell strategi för särläkemedel och att systemet för subvention av särläkemedel, som till stor del är läkemedel mot sällsynta sjukdomar, behöver ses över.

TLV har därför fått i uppdrag att bl.a. analysera möjligheterna till ett delvis förändrat förhållningssätt i subventionsbeslut som gäller just behandling av sällsynta sjukdomar.

Syftet är just att utveckla tillgången till särläkemedel. Slutsatserna av det uppdraget ser jag fram emot att ta del av och arbeta vidare med.

Det viktiga med alla insatser som görs, oberoende av vilka verktyg som används, är att förbättra situationen för personer med sällsynta tillstånd och deras närstående redan nu. F

örutom uppdraget till TLV, avsätter regeringen medel i överenskommelsen med regioner om bland annat regionala och centrala strukturer likvärdighet i hela landet.

Dessutom ges genom Socialstyrelsens statsbidrag som support till organisationer i syfte att ytterligare stödja de som drabbas av sällsynta tillstånd. Antingen direkt genom olika aktiviteter riktade mot patienter eller indirekt genom program riktat till sjukvårdspersonalen.

Slutligen vill jag lyfta fram att jag även i min roll som sjukvårdsminister kommer fortsatt göra mitt yttersta för att vara aktiv i dialogen för att patienter i alla lägen ska få det bättre.


Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.