Nu får ukrainarna i Sverige bättre villkor

Tidöpartierna: Ersättningen höjs till drygt 300 kronor om dagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-24

Nu remitterar vi ett lagförslag som förbättrar ukrainarnas levnadsvillkor i Sverige. De får bland annat möjlighet till en betydligt högre ersättning, tillgång till full hälso- och sjukvård samt föräldrapenning för dem som jobbar, skriver Ebba Busch, Johan Pehrson, Maria Malmer Stenergard, Elisabeth Svantesson och Linda Lindberg.

DEBATT. Stödet till Ukraina är en av Tidöpartiernas viktigaste frågor, och vår enskilt viktigaste utrikespolitiska uppgift de kommande åren.

Nu remitterar vi ett lagförslag som förbättrar ukrainarnas levnadsvillkor i Sverige och ger de som flytt kriget en bättre trygghet och större möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden. Genom förslagen får de bland annat möjlighet till en betydligt högre ersättning, tillgång till full hälso- och sjukvård samt föräldrapenning för dem som jobbar.

 

I dag är det två år sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina. Vi går då in på det tredje året av Rysslands vedervärdiga krig. Ukraina förtjänar ett starkt och uthålligt stöd från regeringen och svenska folket.

Därför presenterade regeringen i veckan det femtonde och största stödpaketet till Ukraina, omfattande över sju miljarder kronor. Nu tar vi ytterligare ett steg och genomför förbättringar för de ukrainare som flytt till Sverige.

 

I dag finns 39 000 personer som flytt kriget i Ukraina registrerade i Sverige med tillfälligt skydd enligt Massflyktsdirektivet. EU:s massflyktsdirektiv infördes i svensk lagstiftning 2003, men det har aldrig tidigare tillämpats. I och med aktiveringen av direktivet kunde flera miljoner ukrainare snabbt beviljas skydd i EU:s länder och få omedelbar tillgång till arbetsmarknaden.

Glädjande nog ser vi också att ukrainarna i Sverige i större utsträckning har kommit i arbete jämfört med i många andra europeiska länder.

 

Allteftersom tiden har gått, har vi dock kunnat konstatera att den implementering av direktivet som gjordes i svensk rätt för över 20 år sedan har brister. Regelverket hänvisar till det som gäller för asylsökande, och därmed till villkor som är tänkta att gälla under en kortare period.

Vi är fullt medvetna om den svåra situation som ukrainarna befinner sig i, och deras behov har också växt i takt med att tiden har gått.

Regeringen initierade därför tidigt ett arbete för att förbättra levnadsvillkoren och skapa större möjligheter till inträde på arbetsmarknaden för personer från Ukraina, bland annat genom möjligheten att delta i svenska för invandrare. Men det räcker inte.

 

Vi är glada att nu kunna remittera ett lagförslag som innebär att ukrainare med tillfälligt skydd kan folkbokföras efter ett år i Sverige vilket i sin tur innebär att man då lämnar mottagningssystemet.

Det löser flera problem för ukrainarna därmed genom etableringsersättningen får möjlighet till en ersättning på drygt 300 kronor om dagen, jämfört med dagens 71 kronor.

Samtidigt får de också full tillgång till hälso- och sjukvård, Arbetsförmedlingens insatser, stöd från socialtjänsten och föräldrapenningförmåner för dem som jobbar. Många praktiska frågor som kontakter med myndigheter och andra aktörer i samhället kommer också att underlättas genom att de får personnummer.

 

Lagstiftningen har tagit tid. Det beror på att regelverken är komplexa, men också på att vi har behövt följa utvecklingen kring ukrainarnas skydd på EU-nivå.

Med en snabb hantering i riksdagen kan lagstiftningen träda i kraft redan den 1 november 2024 som planerat.

Vi kommer att stå med Ukraina så länge det krävs i deras kamp för allas vår frihet. Vårt outtröttliga stöd till Ukraina fortsätter – militärt, humanitärt, ekonomiskt och politiskt.


Ebba Busch, energi- och näringsminister (KD)
Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister (L)
Maria Malmer Stenergard, migrationsminister (M)
Elisabeth Svantesson, finansminister (M)
Linda Lindberg, gruppledare Sverigedemokraterna (SD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.