Polisens haveri får inte ske i Sverige

Debattören: Det räcker med ursäkter – regeringen och rikspolischefen måste agera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-09-18

Våldtäktsanmälningarna hos polisen läggs på hög och ingenting händer. Sveket mot dessa offer är bottenlöst, skriver  Anna König Jerlmyr.

DEBATT. Det är sällan jag blir så beklämd som jag blev av nyhetsrapporteringen i förra veckan. Flickor och barn som våldtagits får inte sina ärenden utredda eftersom polisen är svårt överbelastad.

Sveket mot dessa offer är bottenlöst.

I Aktuellt berättades om en tolvårig flicka som misshandlats, våldtagits och hotats till livet på en toalett. Trots att det finns en misstänkt gärningsman har polisen sex veckor efter upprättad polisanmälan fortfarande inte genomfört något förhör.

Exemplet med denna våldtäkt är ändå inte värst och inte den enda i sitt slag. Den fruktansvärda gruppvåldtäkten i Botkyrka beskrivs av kvinnans målsägande som det svåraste hon stött på under 26 år i yrket. Ändå tog det ett år innan tio misstänkta gärningsmän greps.

Våldtäktsanmälningarna hos polisen läggs på hög och ingenting händer. Det skadar tilltron till vårt rättssamhälle. Det vi ser nu är att det finns områden där rättsstaten fallerar och ett sådant haveri får inte ske i Sverige.

Situationen för rättsväsendet har länge varit ohållbar utan att vare sig rikspolischefen eller regeringen har vidtagit tillräckliga åtgärder. Poliserna är för få, de har för låga löner och för lite resurser. De tvingas jobba obekväma tider, helger och alldeles för mycket. De tvångsinkallas om så krävs.

Därtill tvingas de utstå stenkastning och öppen kritik från politiker när de genomför den myndighetsutövning som politikerna själva har beslutat om.

Nu har ännu en gräns passerats då hot och våld riktas mot polisers anhöriga. I veckan utsattes frun till en polis för ett kidnappningsförsök i Botkyrka. Nyheten nästintill försvann i nyhetsflödet.

Vem vill bli polis i dag under de förutsättningar som råder? När tycker egentligen regeringen att det är dags sluta skylla ifrån sig och faktiskt agera?

Polisen hinner inte med våldtäktsutredningarna för att annan ytterst grov kriminalitet, som mord, tar allt fler resurser. Bara det är helt oerhört i sig.

Men med tanke på att vi har världens första uttalat feministiska regering tar sig prioriteringen även en annan dimension. I stället för att hjälpa våldtagna kvinnor och barn tvingas polisen rikta sina resurser åt skjutningar och mord, där skottskadade män ofta själva vägrar medverka till utredningen. Det gör att polisens arbete blir än mer komplicerat och tar ytterligare tid och resurser.

Mord är på straffskalan ett allvarligare brott än våldtäkt, men likafullt kan en våldtäkt förstöra en persons liv. Våldtäkt är därmed ett brott som måste få den prioritet allvaret i brottet kräver, särskilt när mycket unga personer är offer. 

Det polisiära arbetet med sexualbrott har länge varit eftersatt, vilket är svårbegripligt då Sverige håller jämställdhet högt. Nu varnar Simon Häggström på polisens människohandelsgrupp för nya dejtingsajter där vuxna män lurar flickor och pojkar så unga som 13 år att sälja sex. Sverige beskrivs som ett paradis för de som begår sexualbrott mot barn.

Som tidigare ordförande i Polisstyrelsen i Stockholm och som Socialborgarråd drev jag igenom att unga sexualbrottsoffer skulle få ett samlat stöd genom Europas största Barnahus och såg till att polisen förstärkte den enhet som jobbar med människohandelsoffer och unga som säljer sex på nätet.

Polisens specialistenheter mot sexualbrott måste utvecklas, men tyvärr ser vi idag att de försvinner eller får nya arbetsuppgifter. Därmed får vi svårare att hjälpa brottsoffer och att komma åt förövare.

Det var en oändlig lättnad att en handlingskraftig tågvärd i Landskrona häromdagen satte stopp för den fortsatta resan för den man som kidnappat en sjuårig pojke. Nästa gång är det inte säkert att någon hinner upptäcka potentiella övergrepp.

Därför måste polisen både kunna spana, utreda och ingripa och för det behövs resurser.

I ett land som har högt ställda ambitioner på barnrättsområdet och med en regering som stoltserar med att vara feministisk, är det närmast ofattbart att inte mer görs när anmälningshögarna hos polisen bara växer. Ingen ursäkt till varför det ser ut som det gör är god nog.

Inga fler ursäkter nu från regeringens eller rikspolischefens sida. Nu är det upp till er att styra upp verksamheten så att poliser kan och vill jobba kvar och se till att utredare finns på plats.

Sverige ska vara ett fungerande rättssamhälle för alla. Annars väntar en tuff dom 2018.


Anna König Jerlmyr, gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholms stad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.