Sverige är i kris – nu måste alla ta ansvar

Statsministern: Regeringen gör allt vi kan men samhället är större än staten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-31

Kriserna vi står inför är i grunden statens ansvar och den nya regeringen kommer göra allt för att vända utvecklingen. Men ansvar är bredare än så, skriver Ulf Kristersson.

Sverige befinner sig i tre svåra parallella kriser. Den nya regeringen kommer göra allt för att vända utvecklingen. Tidöavtalet innebär ett paradigmskifte i svensk politik och reformarbetet har börjat på allvar, skriver statsminister Ulf Kristersson.

Följ ämnen
Ukraina

DEBATT. Sverige går snart in i ett nytt år i en allvarstyngd tid och jag förstår att många känner oro inför framtiden.

Förutom den globala klimatkrisen står vi inför ytterligare tre parallella kriser samtidigt.

Vi har den inre säkerhets- och trygghetskrisen med ständiga skjutningar som ett akut symptom.

Från den 1 januari fram till den 15 december i år har 60 personer dödats och 104 skadats i 378 svenska skjutningar. I Danmark har under samma period fyra dödats, i Norge fyra och i Finland två.

Vi har den yttre säkerhetskrisen med Rysslands anfallskrig mot Ukraina som den omedelbara faran. Och vi har energikrisen och inflationen som skapar ett svårt ekonomiskt läge.

Jag sade i valrörelsen att förändring är absolut nödvändig men också att förändring är möjlig. De fyra samarbetspartier som nu har majoritet i riksdagen – och som står bakom den nya regeringen – har lagt väl kända åsiktsskillnader åt sidan för att kunna lösa Sveriges riktigt stora problem.

Åren av ständigt svagare regeringsmakt är över. Vi kommer att genomföra ett paradigmskifte i svensk politik.

Arbetet har börjat på allvar.

Den 1 januari får Polisen ökade resurser och arbetet har påbörjats för fler befogenheter och skarpare verktyg.

Att ta tillbaka kontrollen från kriminella gäng är vår tids största frihetsfråga, inte minst i utsatta områden.

Under våra första 100 dagar tar vi konkreta steg på vägen mot anonyma vittnen, visitationszoner, fler fängelser, ökade straff för kriminella gäng, ökat informationsutbyte mellan myndigheter och mycket mer. Precis som vi sade i valrörelsen.

Vi ökar nu stödet till Ukraina, militärt, humanitärt och ekonomiskt.

Regeringen beslutade nyligen om ett mycket stort svenskt stödpaket till Ukraina, större än alla de tidigare tillsammans. Samtidigt stärker vi kraftigt vår egen försvarsförmåga, för att möta Natos målsättning om två procent av BNP, senast 2026. Vi förbereder Sveriges roll som ny medlem i Nato.

Precis som vi sade i valrörelsen för vi en ansvarsfull ekonomisk politik för att dämpa inflationen. Vi stärker välfärdens kärna, värnar de sociala skyddsnäten och en robust a-kassa.

Vid årsskiftet sänker vi bensin- och dieselskatten, och höjer reseavdraget från 18,50 kronor till 25 kronor per mil.

Samarbetspartierna lägger också en gång för alla om invandringspolitiken så att vi kan klara integrationsproblemen. 2023 minskar antalet kvotflyktingar från 5 000 till 900 per år samtidigt som fokus ska vara kvinnor, barn och hbtq-personer.

Klimatfrågan börjar och slutar med energipolitiken. Det är därför som vi – precis som Danmark och Tyskland – den 1 januari lägger ihop frågorna i det nya gemensamma superdepartementet.

Sverige ska åter bli ledande i utvecklingen av fossilfri kraft, både kärnkraft och sol, vind och vatten. Vid årsskiftet avskaffas skatten på avfallsförbränning för el- och värmeproduktion och miljardsatsningar görs på elektrifieringen.

Myndigheterna kommer att få i uppdrag att påbörja arbetet med koldioxidinfångning och breda initiativ tas för energieffektivisering.

För att ge full kraft åt reformerna är det önskvärt med bred uppslutning i riksdagen. Därför strävar jag efter ett gott samarbete också med oppositionen.

Vi har det redan om Nato, men det vore bra med gemensamma tag även i andra långsiktiga frågor, som att bygga ny fossilfri elproduktion, rå på de kriminella gängen och lägga om invandringspolitiken.

Kriserna vi står inför är i grunden statens ansvar och den nya regeringen kommer göra allt för att vända utvecklingen.

Men ansvar är bredare än så: samhället är större än staten. För Sverige har gått igenom svåra kriser förut – och i varje kris har enskilda tagit ansvar. För sig och de sina, för grannar och vänner, för arbetskamrater och medborgare, för sitt land och för sina ideal.

Det har aldrig varit lätt, men viljan att ta ansvar har alltid funnits där. Kraften när många tar ansvar ändrar historiens gång och bygger Sverige starkare.


Ulf Kristersson, statsminister (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.