Fem julklappar jag önskar mig till vården

Läkaren Jonas F Ludvigsson: I dag jobbar jag och 30 000 andra anställda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-12-24

Om jag bara får ett paket i år så ska det innehålla en rejäl satsning på primärvården. Det är dags att ge vårdcentralerna de resurser de behöver för att korta väntetider och skapa en dräglig arbetsmiljö för de anställda, skriver läkaren Jonas F Ludvigsson.

DEBATT. I dag är det julafton och jag går jour. När du läser den här artikeln har jag sannolikt börjat ronda på barnkliniken i Örebro, och tillsammans med minst 30 000 andra människor bemannar jag vården i Sverige under julhelgen.

Vi arbetar hårt för att de som blivit sjuka ska få en så bra jul som möjligt, och en god vård. 

 

För svensk sjukvård är bra. Det är bara nio dagar sedan OECD presenterade en översikt av hälsan och sjukvården i Sverige. Den förväntade livslängden i Sverige är den näst högsta i EU.

Sverige har EU:s lägsta dödlighet i sjukdomar som kan förebyggas (på engelska ”avoidable deaths”) såsom till exempel lungcancer och hjärtkärlsjukdom. Få människor, även i gruppen låginkomsttagare, uppger att de inte får den vård de behöver.

Men för att vården ska bli ännu bättre önskar jag mig fem julklappar från Sveriges politiker. 

 

Om jag bara får ett paket i år så ska det innehålla en rejäl satsning på primärvården.

Primärvård är kostnadseffektivt. Primärvård borgar för kontinuitet och helhetssyn. När Agda 83 år kommer med fyra olika bekymmer och tolv mediciner måste någon ta helhetsansvaret – det gör primärvården.

Det är dags att ge vårdcentralerna de resurser de behöver för att korta väntetider och skapa en dräglig arbetsmiljö för de anställda. En satsning på primärvården är att ge sig själv en julklapp!

 

I hissen strax före jul frågade jag en kollega hur läget såg ut inför jul? ”Inte bra”, svarade hon. ”Vi har brist på sjuksköterskor och måste stänga vårdplatser”.

Som paket nummer två önskar jag mig fler sjuksköterskor. Jag önskar att fler nyutbildas, men också att de som redan arbetar i vården blir kvar.

En bristande arbetsmiljö med täta helgpass, stress, sjuka kollegor som måste ersättas (eller av kostnadsskäl inte får ersättas!) leder till att alltför många syrror säger upp sig. Det medför i sin tur stängda vårdplatser och ett trixande för oss som går på akuten och måste lägga in patienter.

Bristen på sjuksköterskor är en ödesfråga för svensk sjukvård. Vårdpersonalens arbetsmiljö måste upp på bordet. Facket, arbetsgivarna, SKR men även staten måste arbeta hårdare med frågan.

 

Jag är barnläkare och julen är barnens högtid. Men när jag kommer hem från jouren i dag, hoppas jag ändå att tomten kommer ihåg tre andra grupper.

Jag önskar mig en satsning på de äldre. 

Covid-19 och den efterföljande rapporten från Coronakommissionen visade att svensk äldreomsorg inte håller måttet. En utredning har nyligen föreslagit en äldreomsorgslag för att förstärka kvalitet och tillgänglighet för personer som får kommunal hälso- och sjukvård.

Slå in det här förslaget i ett paket till alla gamla och se till att inte tappa bort det. Den julklappen skulle göra mig glad!

 

Psykiskt sjuka skriver sällan önskelistor. De hörs inte i debatten. När Sverige handlar julklappar är de psykiskt sjuka lätta att glömma bort. Och de trilskas inte när det är tomt under granen och de blev utan klappar.

Kära politiker, be tomten ta med ett paket med satsningar på de psykiskt sjuka. Jag hoppas att årets sista julklapp går till samhällets utsatta.

 

OECD:s rapport visar att vid 30 års ålder har högutbildade i Sverige, cirka sex år längre förväntad livslängd än de med kort utbildning. Skillnaden är oacceptabel.

Både politiken och vården behöver bli mer lyhörda för hälso- och vårdbehovet för de socioekonomiskt utsatta. 

 

Det får räcka med fem julklappar i år, något kanske man ändå vill spara till önskelistan nästa år!?

Då hoppas jag på ett stort administrativt reformpaket. Jag vill ha bättre it-system, och system som också kommunicerar mellan regionerna.

Varje vecka hanterar jag patienter som skickats mellan Örebro och Uppsala/Stockholm/Göteborg, där frågor uppstår i överrapportering för att vi har olika journalsystem och olika system som hanterar mediciner.

Tänk att vi efter årtionden av diskussioner fortfarande har mer än 20 regioner som var och en uppfinner hjulet och hittar på egna lösningar.

Svenska regioner behöver bli färre och starkare. Men det önskar jag mig av tomen till nästa jul!


Jonas F Ludvigsson, barnläkare, Universitetssjukhuset i Örebro och professor, Karolinska Institutet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.