Annons

Varför sker så få bankrån nuförtiden?

Under 2016 skedde bara två bankrån i Sverige.

Det är 108 färre jämfört med åtta år tidigare.

Hemligheten?

Svaret hittar du både i kontanter och i teknik.

Mängden kontanter minskar stadigt i vårt samhälle och utvecklingen pekar konsekvent åt ett håll. Just nu tror Riksbanken att vi kommer ha kontanter i Sverige åtminstone till 2035 – men kanske inte så länge efter det. En oväntad följd av att vi allt mer sällan betalar med kontanter är att antalet bankrån sjunkit dramatiskt – från 110 stycken 2008 till bara två 2016. En annan följd är att vi i Norden och Baltikum tagit en tätposition inom finansteknologi (fintech).

Snabb utveckling

Vi har länge varit positiva till att betala med våra plastkort istället för kontanter i Norden. Och nu har de mobila digitala lösningarna förändrat hur vi betalar i grunden. Till exempel har de allra flesta slutat krångla med kontanter när vi delar en taxi – istället skickar vi helt enkelt pengar mellan våra mobiltelefoner på ett par sekunder.

En stor anledning till att vi har släppt taget om kontanter är den otroliga innovation som hänt på området. Teknikföretag inom området finans och betalningar kallas fintech-bolag och här har Norden och Baltikum intagit en stark position.

Miljardbolag i Norden

I dag finns ungefär 500 startups i regionen (att jämföra med 300 i Tyskland). Och tre av Europas sex ”Unicorn”-företag inom området, som har en värdering på mer än en miljard dollar, kommer från Norden och Baltikum.

Just nu anser branschbedömare att vi ser slutet på den första vågen av innovation inom området. Den första vågens fokus har legat på att göra våra betalningar så smidiga som möjligt. Nästa våg tror experterna kommer att fokusera på AI, maskininlärning och robotar som på olika sätt kan underlätta våra ekonomiska liv.

Samarbete viktigt

De nya fintechbolagen verkar så klart inte i helt ensamma, banker och andra traditionella intressenter både stödjer och inspireras av lösningarna som tas fram. Mastercard, som är ett ledande teknikföretag inom den globala betalningsindustrin, har varit involverad på flera olika sätt i fintech-scenen och främjat partnerskap med pionjärer som har blivit globala varumärken. Bland annat har man fungerat som bollplank och stöd åt iZettle, som nyligen blev uppköpta för ett miljardbelopp av Paypal.

– På Mastercard tror vi att vi är starkare tillsammans, därför är partnerskap så centralt i vår verksamhet. Genom att samarbeta med etablerade och nya aktörer är vi bättre rustade för att möta de framtida behoven hos både konsumenter och handlare, säger Mats Taraldsson, digital affärsutvecklingschef på Mastercard.

Motverkar finansiell uteslutning

De stora framstegen som gjorts för att bygga det kontantlösa samhället i kombination med vår öppenhet sätter Norden i en stark position för att lösa problemen med finansiell uteslutning, som exempelvis brist på tillgång till grundläggande banktjänster.

– Vi ser en tydlig trend att det byggs fintech-lösningar som möjliggör rättvisare och enklare tillgång till finansiella tjänster för alla – överallt, säger Mats Taraldsson.

EXTERN LÄNK:

Läs mer på Mastercards sajt

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln