Annons

”Det har gett mig otroligt mycket - jag är en ny människa i dag”

Emilia.

Att fotboll är bra för fysiskt och psykiskt välmående är känt för många. Men det finns många fler fördelar än så. Reboot är ett program från Svenska Fotbollförbundet för människor som behöver en ny väg in i arbetslivet.

– Vi har haft en otroligt positiv respons från de som deltar, det är jätteroligt! Säger Caroline Waldheim, Tillförordnad chef för hållbarhet & samhälle på Svenska Fotbollförbundet.

I dag bidrar svensk breddfotboll med mycket till samhället. En studie från Svenska Fotbollförbundet tillsammans med UEFA visar att en satsad krona på fotbollen ger tio kronor tillbaka till samhället i form av bland annat hälsoeffekter, minskad brottslighet och utbildning.

– Det är väldigt glädjande att kunna vara en del av det här och bidra till en positiv utveckling. Det är viktigt att påvisa vilka effekter våra insatser har på samhället i stort, säger Caroline Waldheim som ansvarar för Reboot, ett initiativ från Svenska Fotbollförbundet.

Reboot är skapat för att stärka individer som står utanför arbetsmarknaden och ge dem en väg in i sysselsättning. Att genom fotbollsverksamhet skapa anställningsbarhet med utbildning och praktik, samtidigt som man får mer resurser och fotbollsaktiviteter i så kallade utsatta och idrottssvaga områden. Med utgångspunkt i gruppen där gemenskap, glädje och tillhörighet är ledorden ligger fokus på individens utveckling. I dag finns programmet på en handfull orter och Svenska Fotbollförbundet samarbetar med Göteborgs, Östergötlands och Västerbottens Fotbollförbund, förhoppningen är att kunna växa på fler orter i landet under det kommande året. Satsningen finansieras av Europeiska unionen och Europeiska socialfonden som stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

”Har stärkt mig väldigt mycket”

En av de som deltar i Reboot är Emilia som är 19 år och kommer från Stockholm. Hon flyttade till Norrköping för utbildningen och fotboll har alltid varit hennes stora passion. Ambitionen i framtiden är att bli fotbollstränare och drömmen är att träna favoritlaget IFK Norrköping innan det är dags att ta sig ut i Europa för de större ligorna. Men de riktigt stora vinsterna med utbildningen är vad hon lärt sig vid sidan av planen snarare än på den.

– Innan Reboot var jag väldigt blyg och hade ett ganska skakat självförtroende, tack vare utbildningen och de stegen jag har tagit här har jag lärt mig väldigt mycket om mig själv. Den stora resan har skett inombords, berättar hon.

En annan som deltar i programmet är Elliot från Motala, som är mycket nöjd med sin utveckling och hoppas att det i framtiden ska kunna leda till nya spännande jobbmöjligheter.

– Programmet är väldigt bra, Genom Reboot har jag fått träffa många nya människor och prova på flera olika saker. Jag skulle verkligen rekommendera Reboot till personer som i nuläget inte har ett jobb som ett steg in på arbetsmarknaden, berättar han.

Emilia.

”Hoppas kunna bidra ännu mer kommande år”

Inom utbildningen ingår bland annat fotbollens ledarskapsutbildningar, arbetsmarknadskunskap samt kurser i fysisk och mental hälsa. Samtidigt får deltagarna hjälp med studievägledning och gör studiebesök som hjälper dem att komma närmre ett jobb efter att de avslutat den ett år långa utbildningen.

– Det är glädjande att se att så många deltagare är nöjda med sin utveckling och förhoppningen är att kunna hjälpa ännu fler personer under det kommande året. Nu har vi lagt grunden och hoppas att kunna ta med oss de lärdomarna framåt för att göra det ännu bättre, säger Caroline Waldheim.

Emilia ser ljust på framtiden. Tack vare Reboot har hon fått verktyg för att ta sig an det mesta. I dag vet hon hur hon ska kunna bidra med sina styrkor och erfarenheter i tränarrollen för att hjälpa andra, något som kommer vara viktigt både i det privata som i arbetslivet.

– Utbildningen har gett mig möjligheten att utvecklas vilket varit det viktigaste för mig. Jag hoppas att jag kan föra vidare de erfarenheterna till andra, det är viktigt att vi kan hjälpa till och lära oss av varandra oavsett vad våra mål är i livet, säger hon.

Fotbollen i samhället

Allas rätt att vara med är en av de viktigaste byggstenarna i svensk fotbolls värdegrund. Det innebär att alla som vill spela fotboll ska känna sig välkomna, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, ålder, kön, funktionsvariation eller sexuell läggning. För Svenska Fotbollförbundet är det viktigt att visa öppenhet och respekt för människors lika värde samt motverkar alla former av diskriminering och vara pådrivande i arbetet för demokrati, jämställdhet och integration inom fotbollsrörelsen.

Svenska Fotbollförbundets uppgift är att skapa förutsättningar för alla distrikt, alla föreningar och alla spelare att bli så bra som möjligt. Det handlar det om att skapa förutsättningar för allas självklara rätt att utöva sin idrott. Det handlar inte bara om fotboll. Det är mycket större än så.

Fotbollen i samhället är Svenska Fotbollförbundets samlingsnamn för arbetet att lyfta det positiva som fotbollen bidrar med till det svenska samhället. Engagemanget handlar om allt från miljöarbete, hälsa, integration och samhällsfrågor. Genom en rad olika aktiviteter, projekt, verksamheter och initiativ jobbar vi för just detta. Reboot är ett av dessa initiativ, och genomförs under 2021-2022.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln