Annons

Så ska de stoppa det hårda matchklimatet

Andrea Möllerberg, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

Fotboll betyder mycket för många, men under de senaste åren har matchklimatet blivit mycket hårdare. Bestraffningsärendena ökar, samtidigt som hat och hot sprider sig ner i åldrarna. Nu kraftsamlar svensk fotboll för ett bättre matchklimat.

Du kanske lirade boll när du var liten, har ett barn som spelar fotboll, eller själv är aktiv på planen. Nästan alla har en relation till den populära sporten, men det är något som har hänt både på – och utanför planen under de senaste åren.

– Fotboll är en stor sport som tyvärr speglar utvecklingen i samhället. Antalet bestraffningsärenden ökar, och vi ser att det sker grövre förseelser på planerna. De domarenkäter vi utför vittnar också om detta. Vi kan inte ha det så här längre. Nu säger vi stopp – det räcker, säger Andrea Möllerberg, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

Har fått nog av hot och våld

Svensk fotboll har fått nog av hot, hat, våld och hårda ord på planen. Tillsammans med distriktsförbunden, intresseorganisationerna SEF, EFD och Ettan manifesterar SvFF för ett bättre matchklimat den 18 till 19 maj samt den 7 till 8 september. Insatserna kommer att märkas på arenor och planer över hela landet.

– Det här är bara början. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att vi ska få ett bra matchklimat i Sverige. Fotboll är känslor med både glädje och sorg, men det får aldrig äventyra tryggheten för någon oavsett roll på, eller utanför planen, säger Andrea Möllerberg.

Den 18 till 19 maj kommer bland annat Svenska Fotbollförbundet att manifestera för ett bättre matchklimat inom svensk fotboll.

”Alla måste ta sitt ansvar”

Flera distriktsförbund vittnar också om ett hårdare matchklimat i de lägre serierna samt i barn- och ungdomsfotbollen. Andrea Möllerberg betonar att alla måste ta sitt ansvar för att matchklimatet i Sverige ska bli bättre. Det handlar om både ledare, spelare, föräldrar – och supportrar.

– Det kan handla om något så litet som att berömma en domare för ett bra jobb, eller säga till en förälder att sluta skrika vid sidan av planen. Vi måste kliva fram och säga att; det här är inte okej, säger hon.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln