Annons

Halsont? Så vet du när du behöver vård

Att ha ont i halsen kan vara både frustrerande och smärtsamt. Dessutom är det svårt att veta när det är dags att söka vård. Här får du hjälp med detta.

Halsont kan bero på flera olika saker. Oftast orsakas det av virus eller bakterier, men du som skrikit högt, sjungit eller dragit in torr luft kan också få ont i halsen.

De allra flesta som blir förkylda får också ont i halsen. En förkylning orsakas av virus vilket leder till inflammation i näsa och svalg. Typiska symptom vid en förkylning är att du blir snuvig och hes, får feber och hosta. Några drabbas av förkylning och halsont någon enstaka gång varje år medan andra drabbas oftare. Särskilt barn som går på förskolan kan få ont i halsen många gånger per år.

EXTERN LÄNK:

Behöver du komma i kontakt med en läkare nu? Klicka här

Det här är symptomen på halsfluss

Oavsett om halsontet beror på virus eller bakterier så försvinner smärtan oftast av sig själv inom en vecka, men ibland behövs behandling i form av penicillin. Det gäller då främst halsont som orsakats av streptokocker som kan ge upphov till halsfluss.

Typiska symptom på halsfluss är halsont utan hosta, snuva eller heshet. Du kan få feber, vita beläggningar på halsmandlarna och svullna lymfkörtlar vid halsen. Vid lindrigare halsfluss brukar läkaren inte skriva ut någon antibiotika men vid måttlig eller svår halsfluss kan antibiotika förkorta dina besvär med två till tre dagar.

Ett snabbtest som utförs av en läkare avslöjar om du har nytta av penicillin eller inte. Behandling med penicillin är mycket effektiv mot streptokocker och du är smittfri efter två till tre dagar.

Sök vård om du:

• Du har små, knottriga utslag i halsen. Använd gärna en spegel eller ta en bild för att kunna se bättre.

• Du är svullen utanpå halsen och har ont i halsen.

• Du har svårt att gapa, svälja din saliv och svårt att andas.

• Du har mycket ont på ena sidan av halsen.

• Du har haft ont i halsen i ett par veckor utan att ha några andra symptom.

• Du har feber och ont i halsen i två dagar men saknar förkylningssymptom så som nästäppa, snuva eller hosta.

• Om du får svårt att gapa och svälja. Då kan det bero på en halsböld vid halsmandlarna.

EXTERN LÄNK:

  Har du funderingar kring vad dina symptom beror på? Kom i kontakt med en läkare online här

Få hjälp med ditt halsont i dag

Vill du ha vård redan idag? Capio Go är en digital tjänst där du har möjlighet att komma i kontakt med läkare inom två timmar.

– Hos Capio Go får du i lugn och möjlighet att få svar på alla dina frågor utan att känna någon stress. Du behöver aldrig vara orolig över att inte få rätt vård. Om vi misstänker att du behöver träffa en läkare fysiskt får du en tid på någon av Capios vårdcentraler inom ett par timmar. Vi eftersträvar alltid att erbjuda en digital bedömning när det är möjligt och en fysisk bedömning när det behövs,  säger Christian Rauer, Specialistläkare i Allmänmedicin på Capio Go.

Det är enkelt att logga in tjänsten. Det enda du behöver är internetuppkoppling och BankID. Du får svara på några frågor om dina symptom som skickas till en läkare för en första bedömning. Därefter kontaktar en läkare dig via en chatt – nio av tio gånger inom en halvtimme.

Ett läkarbesök hos Capio Go kostar 250 kronor i patientavgift och frikort gäller. För barn och ungdomar upp till 20 år och för dig som fyllt 85 år är läkarbesöket alltid kostnadsfritt.

Du som söker onlinehjälp hos Capio Go för ditt halsont erbjuds att vara med i en vetenskaplig studie.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Capio Go och kom igång med tjänsten nu

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln