Annons

Halsont? Så lindrar du dina besvär

Hjälper det att äta yoghurt och glass? Gå runt och suga på halstabletter? Vi reder ut vad som egentligen hjälper mot halsont – och när du bör söka vård med en gång.

Så här års är det många av oss som går omkring och är förkylda och har ont i halsen. Halsont kan kännas frustrerande, särskilt när det inte ger med sig. Oftast beror smärtan på virus eller bakterier, men halsont kan också uppstå om du skrikit högt, sjungit eller andats in torr luft. Även struplocksinflammation, körtelfeber, stämbandsinflammation och scharlakansfeber kan orsaka starka smärtor i halsen.

Det allra vanligaste är att halsontet kommer när du blir förkyld. Då orsakas smärtan av ett virus som gör att näsan och svalget blir inflammerat. Det finns tyvärr inget sätt att helt bli av med halsontet – men det finns saker du själv kan göra för att lindra besvären.

EXTERN LÄNK:

Funderar du på vad dina symptom beror på? Kom i kontakt med en läkare redan i dag

Tips när du har ont i halsen:

• Prova receptfria läkemedel som innehåller exempelvis paracetamol – det kan lindra smärtan.

• På apoteket finns sugtabletter och sprej med antiinflammatorisk effekt eller bedövande effekt.

• Halstabletter, som finns i affären och på apoteket, minskar inte själva svullnaden i halsen men kan kännas lenande i munnen och halsen.

• En del tycker att halsont lindras av att äta yoghurt och glass. Testa dig fram vad som funkar bäst för dig.

• Kom ihåg att ta det lugnt och vila om du har mycket ont i halsen. Undvik hård, fysisk aktivitet.

När halsontet beror på bakterier rör det sig oftast om streptokocker som satt sig på halsmandlarna. Då kan det handla om halsfluss – ett tillstånd som oftast kräver behandling av penicillin som är mycket effektivt mot streptokocker.

Då ska du söka vård

1. Du är svullen utanpå och har ont i halsen.

2. Du har inga förkylningssymptom som hosta, nästäppa eller snuva men däremot ont i halsen.

3. Du har små, knottriga utslag i halsen, ont i halsen och feber.

4. Du har feber över 38,5 grader.

I vissa fall bör du söka vård på en akutmottagning då det kan röra sig om en mer allvarlig infektion som till exempel halsböld eller struplocksinflammation. Det gäller om du har ont i halsen, svårt att svälja din saliv, i tillägg feber och svårt att andas. Det gäller även om du har svårt att gapa eller har ont på ena sidan av halsen.

EXTERN LÄNK:

Här är den digitala ”vårdcentralen” som alltid är öppen. Få hjälp redan i dag

Få hjälp med ditt halsont redan i dag

Oavsett om du har ont i halsen eller någon annanstans kan du alltid vända dig till Capio Go - en digital tjänst som hjälper dig att komma i kontakt med vården direkt.

– Hos Capio Go får du i lugn och möjlighet att få svar på alla dina frågor utan att känna någon stress. Du behöver aldrig vara orolig över att inte få rätt vård. Om vi misstänker att du behöver träffa en läkare fysiskt får du en tid på någon av Capios vårdcentraler inom ett par timmar. Vi eftersträvar alltid att erbjuda en digital bedömning när det är möjligt och en fysisk bedömning när det behövs,  säger Christian Rauer, Specialistläkare i Allmänmedicin på Capio Go.

Det är enkelt att logga in på tjänsten. Det enda du behöver är internetuppkoppling och BankID. Du får svara på några frågor om dina symptom som skickas till en läkare för en första bedömning. Därefter kontaktar en läkare dig via en chatt – oftast inom två timmar. 90 procent av de som söker vård får dock svar redan inom 30 minuter.

Ett läkarbesök hos Capio Go kostar 250 kronor i patientavgift och frikort gäller. För barn och ungdomar upp till 20 år och för dig som fyllt 85 år är läkarbesöket alltid kostnadsfritt.

Du som söker onlinehjälp hos Capio Go för ditt halsont erbjuds att vara med i en vetenskaplig studie.

EXTERN LÄNK

Läs mer om Capio Go och få hjälp av en läkare redan i dag

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln