Annons

Då skrotas signaturen på ditt kort

Nu pensionerar Mastercard kortsignaturen globalt. Det innebär att svenska bankkort kan få ett nytt utseende under 2019.

– Det kommer vara upp till varje kortutgivare om man vill behålla utrymmet för signatur på kortet men det kommer inte vara ett krav från oss längre, säger Mats Taraldsson, digital affärsutvecklingschef på Mastercard.

I Sverige är pinkoden den vanligaste metoden att bekräfta vår identitet när vi handlar med våra kort. Men signaturen på baksidan av kortet har envist hängt kvar trots att tekniken gått framåt.

– Kortsignaturen har egentligen varit omodern ur säkerhetssynpunkt länge. Att vi nu tar bort den kommer det att få våra samarbetspartners runt om i världen att börja använda ny teknik såsom chip, PIN-kod och biometri – som är mycket säkrare då det gäller bedrägeri och kortsäkerhet, säger Mats Taraldsson.

Många skriver inte under

Enligt en ny undersökning genomförd i USA har bara 40 procent signerat baksidan av sina kort. En stor anledning till att de inte skrivit under är för att de inte ser någon mening med det.

Det är troligt att situationen är liknande i Sverige, kanske med ännu högre siffror - med tanke på att USA ligger några år efter oss då det gäller PIN-kod och chipteknologi.

April nästa år

Från och med april 2019 kommer kortutgivare som samarbetar med Mastercard inte behöva inkludera en signaturpanel på baksidan av korten. Målet är att underlätta både för handlare och kunder.

– Man kommer fortsatt att kunna signera kvittot vid köp om man av någon anledning inte kan ange sin PIN-kod. I detta undantagsfall kan säljföretaget be att få se en legitimation av kunden, säger Mats Taraldsson.

Nya säkra metoder

Mastercard har investerat mycket i att utveckla ny teknik för säkra kortbetalningar under flera år. I Sverige dominerar fortfarande pin-koden men det finns flera teknologier som är redo att ersätta eller komplettera koden:

Kontaktlösa betalningar:

Allt fler kort i Sverige har utrustats med så kallad NFC-teknologi, som gör att du kan ”blippa” kortet i kassan. Kortet får alltså kontakt med terminalen trådlöst och för mindre belopp behöver du inte ange någon pinkod.

Biometri:

Om man glömmer sin kortkod ofta är biometri en lockande framtid. Fingeravtryck kan användas för att bekräfta att du är rätt person och att kortet är ditt.

Betala med telefonen eller klockan:

Allt fler telefontillverkare börjar erbjuda möjlighet att betala direkt med telefonen, exempelvis Samsung med Samsung Pay. Trots att inget fysiskt bankkort är inblandat är det Mastercard som står för betaltekniken bakom lösningen. Tekniken kallas tokenisering och innebär något förenklat att ditt riktiga kortnummer aldrig används i transaktionen och inte heller lagras på din telefon. Med denna teknik autentiserar du dig typiskt med ett fingeravtryck.

EXTERN LÄNK:

Läs mer på Mastercards sajt

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln