Annons

Därför kan du snart betala med kylskåpet

Våra betalkort flyttar nu in i telefonen. Och enligt Mats Taraldsson på Mastercard är det bara en början på något mycket större.

– Vi kommer att kunna betala med allt fler enheter inom en snar framtid, säger han.

Bevittnar vi nu början på plånbokens död? Kanske, om man får tro experterna inom området. Framtiden för betalningar kan innebära att vi handlar med allt fler prylar –och på så sätt minska behovet av att plocka fram plånboken varje gång vi vill slutföra ett köp.

– I dag börjar det så smått bli vardagsmat att betala med telefonen och i takt med att fler saker blir möjliga att betala med kommer framtiden innebära ännu mer innovation på området, säger Mats Taraldsson, på Mastercard.

Numret hålls gömt av ett ”token”

Mastercard är för de allra flesta starkt förknippat med plastkorten vi betalar med. Men faktum är att Mastercard tagit en stark position som teknikleverantör de senaste åren – och som viktig samarbetspartner för IT-jättarna.

Nyckeln till Mastercards starka position är att företaget tidigt utvecklade en teknik för säkra digitala betalningar, nämligen tokenisering.  Tokenisering innebär något förenklat att  ditt riktiga kortnummer aldrig används i transaktionen och inte heller lagras på din telefon.

Stort intresse bland svenskar

Intresset för att testa och använda nya betalmetoderna är starkt. Enligt statistik från Mastercard genomför mer än hälften av invånarna i Europa minst en kontaktlös betalning varje vecka, inklusive den nya generationen betalkort som kan ”blippa”. Och 41 procent av svenskarna tror att de kommer betala med en wearable, som en smartklocka, i framtiden.

Det starka intresset är något som också Samsung Pay märkt av. Samsung Pay lanserades för ett år sedan och var den första mobila betaltjänsten med bankers betalkort på den svenska marknaden.

– Sedan start har det gjorts betalningar på fler än 60 000 unika platser runt om i Sverige. Vi var lite oroliga att det skulle vara ett storstadsfenomen, men vi ser att betalningar har gjort från Ystad till Haparanda, säger Conny Lindström, på Samsung.

Vad kommer härnäst?

Enligt honom är det inte långt bort att det är en självklarhet att telefonen kan hantera betalningar – på samma sätt som att det är en självklarhet att telefonen idag har en kamera.

–  Att kunna betala med smartklockor var ett tidigt steg för oss, men efter det kanske vi kommer se lite mer oväntade produkter som kan utföra köp, som tv:n och kylskåp. Resan är nog långt ifrån slut, säger Conny Lindström.

Det är en syn som Mats Taraldsson på Mastercard delar. Redan nu samarbetar Mastercard med en rad olika tillverkare inom klockor, ringar, fitnessvarumärken och klädmärken för att ta fram framtidens wearables för betalningar.

–  Vi är enbart i början av tokeniseringen som har potential att förvandla alla tänkbara saker som bilar, kläder eller accessoarer till säkra betalningsplattformar, säger Mats Taraldsson.

EXTERN LÄNK:

Få 60 kr att handla för på Pressbyrån eller 7-Eleven i sommar

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln