Annons

Mini-gäris väcker nyfikenhet i hela staden

För många handlar fotboll mest om att vinna matcher och göra mål. För andra är det mycket större än så. För Eskilstuna Södra FF blev Gäris-laget en mötesplats för glädje och gemenskap.

– Det är så otroligt roligt att se, vi tror och hoppas kunna bli ännu fler till nästa år, säger Mikael Jeppe, som är ordförande i klubben och initiativtagare till projektet.

Länge syntes bara pojkar springa runt på Skogsängens IP, hemmaplan för Eskilstuna Södra FF. Varken dam- eller flicklag fanns. Detta ville ordförande Mikael Jeppe ville ändra på – för vad är väl en klubb utan ett flicklag?

– Det är för dåligt med en hel idrottsplats utan några tjejer, vi kände att det måste ske en förändring. Så för ett par år sedan började vi arbetet med att starta upp ett tjejlag, det har varit otroligt givande att vara en del av den här resan, säger Mikael Jeppe.

Mikael Jeppe kommer själv från en lång historia av föreningsarbete. Innan han engagerade sig i Eskilstuna Södra FF var han aktiv i den lokala tennisklubben. För honom har det alltid varit en självklarhet att ge tillbaka och bidra för att skapa mötesplatser för glädje.

– Hos oss är det viktigt att alla får vara med och känner gemenskap. I dag har vi spelare i alla olika åldrar och med olika ursprung. Ekonomi eller språk ska inte stå i vägen för att ha roligt.

Han fortsätter:

– Vi har haft tillfällen när barn helt plötsligt slutar att dyka upp, och det kan bero på att det saknas pengar hemma. Det skär i hjärtat att höra, säger Mikael Jeppe.

Under året har föreningen beviljats pengar från initiativet ”Alla är olika – olika är bra”, som är ett samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet och ICA, till bland annat utrustning och språkstöd. Genom att se till att det finns möjlighet att låna skor i ett sko-bibliotek och erbjuda benskydd och kläder kan alla komma och spela. Med hjälp av språkstöd hoppas föreningen kunna skapa en närmare relation till föräldrar och andra som vill engagera sig i klubben.

“Fanns inga lag när jag ville spela”

Halimo Osman är 15 år och är tränare för mini-gäris som är födda 2013 och tidigare. Där spelar bland annat hennes två småsystrar.

– När jag själv ville spela fotboll som yngre fanns det väldigt få möjligheter. Så när mina systrar började att bli intresserade ville jag självklart hjälpa till att skapa så bra förutsättningar som möjligt för dem, säger hon.

Och intresset är stort. Inte bara hos hennes två systrar utan i hela staden. Det är många som är nyfikna vad som pågår borta på skogsängens IP, berättar Halimo Osman.

– Det är jättepopulärt, barnen pratar om det i skolan och med vänner. Så det dyker ofta upp personer som är här och provar på att spela, det är jätteroligt att se nya personer dyka upp, säger Halimo Osman.

Fotbollen i samhället

Allas rätt att vara med är en av de viktigaste byggstenarna i svensk fotbolls värdegrund. Det innebär att alla som vill spela fotboll ska känna sig välkomna, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, ålder, kön, funktionsvariation eller sexuell läggning. För Svenska Fotbollförbundet är det viktigt att visa öppenhet och respekt för människors lika värde samt motverkar alla former av diskriminering och är pådrivande i arbetet för demokrati, jämställdhet och integration inom fotbollsrörelsen.


Svenska Fotbollförbundets uppgift är att skapa förutsättningar för alla distrikt, alla föreningar och alla spelare att bli så bra som möjligt. Det handlar det om att skapa förutsättningar för allas självklara rätt att utöva sin idrott. Det handlar inte bara om fotboll. Det är mycket större än så.

Fotbollen i samhället är Svenska Fotbollförbundets samlingsnamn för arbetet med att lyfta det positiva som fotbollen bidrar med till det svenska samhället. Engagemanget handlar om allt från miljöarbete, hälsa, integration och samhällsfrågor. Genom en rad olika aktiviteter, projekt, verksamheter och initiativ jobbar Svenska Fotbollförbundet för just detta. Sedan 2016 finns ”Alla är olika – olika är bra” som ett av dessa initiativ, där Svenska Fotbollförbundet tillsammans med ICA möjliggör för föreningar att ansöka om medel. Eskilstuna Södra FF är en av de föreningar som tilldelats medel från ”Alla är olika – olika är bra” 2021.

– En sak jag har märkt är att barn sällan bryr sig om resultat. Det viktigaste är att ha roligt tillsammans. Ibland är vi bättre och ibland är motståndarna bättre. I slutändan är det vad vi lär oss tillsammans och att vi skapar en bra grund för framtiden som är det viktigaste, både på och utanför plan, säger Mikael Jeppe.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln