Annons

Fällorna du måste undvika vid rekrytering

Att rekrytera personal är en fantastiskt möjlighet men också en stor utmaning. Här delar HR-experten med sig av sina bästa tips!

En rekrytering är en fantastisk möjlighet. Ny personal innebär nya perspektiv och ny kompetens. Men det är också mycket att tänka på. Jens Ahlstrand jobbar som HR-chef på Visma Spcs. Här delar han med sig av allmänna tips samt vanliga fällor som många rekryterare hamnar i.

Håll koll på viktigaste egenskapen

Först och främst måste du ha klart för dig vad du söker för typ av person. Behöver du exempelvis en idérik person eller en analytisk? Det kan nämligen vara bra att, redan i rekryteringsannonsen, utforma din text efter den person du söker.

– Ett vanligt misstag är att man inte själv riktigt vet vad som eftersöks. Ha detta klart för dig redan i början så att du vet vilka egenskaper som är viktigast för just den här rekryteringen, säger Jens Ahlstrand.

Leta på rätt ställe

Arbetsförmedling, LinkedIn eller något annat? I dag finns det mängder av olika plattformar där du hittar kompetenser. Använd gärna fler plattformar om du inte känner att du träffar rätt.

– Vet man att det är en juniorutvecklare man vill ha kan det till exempel vara en bra idé att ringa upp programansvarig och skapa sig en relation med någon på universitetet. Även universitet är intresserade av att få ut sina studenter så det gynnar två parter, säger Jens Ahlstrand.

Jens Ahlstrand, HR-chef på Visma Spcs.

Vid intervjutillfället

Kom ihåg att en anställningsintervju är till både för dig som arbetsgivare och för den som söker tjänsten. Du vill lämna ett gott intryck oavsett om den sökande får tjänsten eller inte. En intervju är en tvåvägskommunikation och bara för att personen sökt jobbet innebär inte det att personen faktiskt vill ha det.

– Många som intervjuar är för på. Det är viktigt att komma ihåg att de som intervjuas ofta känner sig i underläge. Därför ska man skapa en god stämning och få intervjupersonen att känna sig bekväm. Berätta vem du är och skapa utrymme för kandidaten att ställa frågor. Det är ett samtal som ska pågå, inte ett förhör!

Att intervjua är en konst i sig men enligt Jens Ahlstrand finns det några frågor som alltid bör ställas.

– Det är lätt för intervjupersonen att prata i generella termer men se till att be om konkreta exempel. Ja- och nej-frågor går också bort, de är helt ointressanta. Sen tycker jag alltid att man avslutningsvis kan fråga om intresset fortfarande finns. Det är viktigt för att inte bli besviken sen i slutskedet av rekryteringen.

Tillsammans är starkare

Att skapa en god stämning är viktigt. Men kom ihåg vilka kompetenser du söker och låt inte personligheten bli det enda du går på.

– Ett vanligt misstag är att många rekryterar de som är lika en själv. Därför är det viktigt att ha kompetensprofilen i åtanke och inte bara bli förförd av den goda stämningen.

Som egen företagare är det helt normalt att frågorna är många. Jens Ahlstrand belyser vikten av att våga ta hjälp. Tillsammans blir Sveriges entreprenörer starkare och det finns andra i samma situation som du. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln