Annons

Så skyddas ditt betalkort i telefonen

Nu flyttar plånboken in i telefonen. Men är telefonen säker nog för betalningar?

– Vi kan med vår tokeniseringslösning se till att det är lika säkert, om inte säkrare, att betala med sin telefon som med ett nummer och en pin-kod, säger Mats Taraldsson på Mastercard.

Hur vi betalar förändras i snabb takt. Allt fler kontaktlösa betalkort används i Sverige och fler testar att betala med telefonen. De som testat inser snabbt hur enkelt och smidigt det är att inte behöva krångla med plånboken och ta fram kortet varje gång man köper en kaffe. På samma sätt som vi insåg att det är skönt att inte alltid behöva krångla med sedlar och mynt.

Den nya tekniken väcker dock en hel del frågor, till exempel om det verkligen är säkert att betala med telefonen. Just säkerheten är utmaningen som ingenjörerna och utvecklarna på Mastercard och IT-jättar som Samsung försökt tackla de senaste åren.

– För att säkerställa säkra mobilbetalningar utvecklade Mastercard tidigt ett så kallat tokeniseringssystem. Det innebär att ditt kortnummer egentligen aldrig används i transaktionen och inte heller lagras på din telefon, säger Mats Taraldsson, på Mastercard.

Numret hålls gömt av ett ”token”

Istället är det ett annat nummer, ett ”token”, som tilldelas varje ny enhet som används vid betalningar. Skyddet kan liknas vid chipsäkerhet i fysiska kort och gäller för digitala betalningar. Vid köptillfället håller tokeniseringen alltså det riktiga kortnumret gömt vilket tillför ett ytterligare lager av säkerhet.

– Vi kan med vår tokeniseringslösning se till att det är lika säkert, om inte säkrare, att betala med sin telefon som med ett nummer och en pin-kod, säger Mats Taraldsson.

Samsung Pay använder Mastercards tokeniseringssystem sedan tre år tillbaka – med goda resultat.

Funkar smidigt

– Utan Mastercards lösning hade Samsung Pay inte fungerat – i alla fall inte så smidigt. För oss var Mastercard en perfekt partner då det redan finns ett stort befintligt nätverk på plats och tokeniseringssystemet garanterade hög säkerhet direkt, säger Conny Lindström, på Samsung.

Samsungs betalningar säkras dessutom av två ytterligare nivåer: Varje transaktion du gör verifieras med ditt fingeravtryck, iris-skanning eller din personliga PIN-kod och tokeninformationen ligger i ett säkert utrymme i telefonen.

– Vi har inte haft ett enda bekräftat fall av bedrägeri i Samsung Pay globalt sedan starten – det är vi mycket stolta över. Eftersom Samsung Pay använder tokenisering och kräver personlig input från dig är det faktiskt säkrare att tappa telefonen jämfört med att tappa betalkortet, säger Conny Lindström.

Kan inte användas av kriminella

En oro som dykt upp i och med teknikutvecklingen är tanken om att kriminella ska kunna gå runt med en scanner för att fånga upp den lagrade kortinformationen i telefonen.

– Om någon mot förmodan skulle lyckas fånga upp någon information från telefonen är det oanvändbart för en bedragare – tack vare tokenisering. En bedragare kan inte använda numret för att skapa ett falskt kort med informationen eller använda det för att handla online, säger Mats Taraldsson.

EXTERN LÄNK:

Få 60 kr att handla för på Pressbyrån eller 7-Eleven i sommar

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln