Annons

SvFF:s program hjälper unga att få jobb

Venera (tidigare handledare), Ibrahim (projektledare) och Isa (handledare) jobbar med programmet som hjälper unga personer att komma närmare arbetsmarknaden.

Svenska Fotbollförbundets initiativ ”Reboot – Football for jobs” ökar sysselsättningen för unga i landet. Det unika projektet använder fotboll och föreningsliv som vägar till arbetslivet.

– Det är ett fantastiskt alternativ för personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden, säger Mats Andersson, projektledare för Reboot.

Initiativet riktar sig i nuläget främst till ungdomar som på olika sätt blivit negativt påverkade av pandemins effekter. Det kan till exempel handla om personer som inte kunnat genomföra distansstudier på ett effektivt sätt eller som har förlorat jobbet. Syftet med initiativet är att, med fotboll och föreningsliv som verktyg, skapa ett positivt sammanhang för deltagarna, där de med individanpassad hjälp och utbildning ska få bättre möjligheter att kunna ta sig ut i arbetslivet. Programmet sker i samarbete med Västerbottens Fotbollförbund, Östergötlands Fotbollförbund, Göteborgs Fotbollförbund och finansieras av Europeiska Socialfonden (ESF).

Här hittar du mer information om
Reboot

Stor vinst för samhället

En stor del i individens personliga utveckling är praktiken som erbjuds deltagarna inom föreningar, skola och näringsliv. Att få in ungdomar i föreningslivet är en stor vinst för samhället, säger Mats Andersson nationell projektledare för programmet.

– För individen handlar Reboot om personlig utveckling, att skaffa sig ny kompetens, höja motivationen, få nya vänner och skapa nätverk. Föreningslivet är en viktig del av vårt samhälle och kan man stärka ungdomar i att engagera sig mer i föreningslivet och utveckla det, så är det ett fantastiskt resultat.

Individuellt stöd

Första året gick totalt 112 personer programmet och hälften har efter utbildningen gått vidare till antingen arbete eller studier. Programmet är nu inne på sitt andra år.

Isa Lindman, som är handledare för projektet i Motala, berättar att alla deltagare kommer från olika förutsättningar och att nyckeln är att möta deltagarnas individuella behov.

– Deltagarna kommer från väldigt olika bakgrunder och är i behov av olika sorters stöd. Hos oss i Motala är den yngsta deltagaren 16 år och den äldsta 27 år. Som handledare är det viktigt att förstå deltagarnas individuella mål och gemensamt försöker vi hitta vägar att nå dit.

I utbildningen ingår bland annat fotbollens ledarskapsutbildningar, domarutbildning, evenemangsutbildning, arbetsmarknadskunskap och stort fokus ligger på självledarskap samt fysisk och mental hälsa. Deltagarna får också hjälp med studievägledning, gör studiebesök och praktik.

Anmäl dig till programmet
här!
Vill ditt företag engagera sig i Reboot? Kontakta
oss

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln