Testa om 5:2-dieten kan fungera för dig

Uppdaterad 2017-01-13 | Publicerad 2016-08-09

TEMA 5:2. Svara på X antal påståenden och få svar direkt

TEMA 5:2. Har du provat otaliga bantningsmetoder, men har svårt att hitta någon som fungerar på sikt? Då kanske 5:2-metoden passar dig. Svara bara på påståendena nedan och få svar direkt.

Får du flest "JA" är det troligt att 5:2 kommer att passa dig. Får du däremot flest "NEJ" kanske du ska prova något annat.
JA
• Du vill gå ner i vikt. Så länge du inte frossar i mat och tar igen alla "förlorade kalorier" de fem "vanliga" dagarna ska den här metoden fungera. Ett normalt kaloriintag är cirka 2 200 kalorier per dag för män och 2 000 kalorier för kvinnor (på Viktklubb är rekommendationen något lägre). De flesta som provar orkar dock ändå inte äta så mycket.

• Du är ute efter en hållbar livsstil och inte en snabbfix. Periodisk fasta gör att de flesta tappar i vikt och får bättre värden. Men börjar du äta som tidigare igen kommer kilona tillbaka och ­dina värden försämras ganska snabbt igen, så 5:2 är verkligen inte bara en tillfällig diet utan en metod man bör införliva på lång sikt.

• Du vill kunna äta samma mat som innan. Det betyder såklart inte att du ska vräka i dig skräpmat, fikabröd och sötsaker om du är lagd åt det hållet. Däremot kan du unna dig lite mer de dagar som inte är fastedagar.

• Du står ut med att vara hungrig då och då. Tidvis kommer du att vara jättesugen under fastedagarna, i alla fall till en början. Men håller du bara ut dämpas de känslorna med tiden. Vanligtvis dämpas hungern fjärde gången som kaloriantalet minskas.

• Du har dåliga värden för kolesterol, insulin, blodsocker och/eller blodfetter. Läkare som har granskat 5:2-metoden hävdar att periodisk fasta på kort sikt har en bra effekt på olika blodvärden. Och det i sin tur minskar både risken för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

• Du vill minska din risk för att få Alzheimers. Tyvärr finns det inga större studier på människor som visar att deltidsfasta gör att vi slipper allvarliga sjukdomar. Däremot finns det försök som har gjorts på djur som visar att periodisk fasta gör att det bildas nya celler i hjärnan.
• Du vill minska din risk för att få cancer. Även om detta inte går att bevisa, finns teoretiskt en del som talar för att 5:2 kan minska cancerrisken. Periodisk fasta minskar nämligen halten av hormonet IGF-1 (Insulin-like growth factor 1) vilket får cellerna att dela sig långsammare och istället reparera sig själva.

NEJ

✘ Du har inte vuxit klart.

✘ Du är gravid eller ammar.
✘ Du lider av epilepsi.

✘ Du har eller har haft ätstörningar.

✘ Du lider av någon sjukdom. Kolla med din ­läkare i så fall. Även vid banalare krämpor som vanliga infektioner är det en bra idé att hoppa över fastedagarna.

✘ Du lever på godis och skräpmat. Börja ät riktig mat först. Sedan kan du fundera på att börja med periodisk fasta.

Läs även:
Så funkar 5:2-metoden
Så tränar du under 5:2

Följ ämnen i artikeln