Apple: Datorn kan sluta fungera om du försöker laga den själv

T2-chippet ska få fler att lämna in sin Macbook till Apple

Publicerad 2018-11-13

Nya Macbook Air kan sluta fungera om du försöker laga den själv.

Apple har sett till att de nya datorerna inte går att laga själv eller hos en inofficiell verkstad.
Företaget bekräftar nu att datorn ska sluta fungera om du försöker reparera den på egen hand.

I oktober skrev både Motherboard och Macrumours att nya Apple-datorer, utrustade med det så kallade T2-chippet har stora restriktioner kring vem som kan reparera vad invändigt.

Det innefattar bland annat fjolårets Imac Pro samt årets Macbook Pro-maskiner, Macbook Air och Mac Mini.

Efter reparationer måste nämligen auktoriserade Apple-verkstäder köra ett diagnosverktyg, AST 2 System Configuration Suite, innan maskinerna kommer att fungera med vissa nya delar ombord. Verktyget pratar med Apples servers och kollar prestanda och kompabilitet hos de nya delarna.

Detta gör att det i praktiken bara är Apple själva och så kallade Apple-auktoriserade verkstäder som kan utföra reparationer på viktiga delar som huvudkort och Touch ID-sensor.

Apple bekräftar

Apple har hittills inte uttalat sig om detta, men bekräftar nu enligt The Verge att uppgifterna stämmer. De vill emellertid inte tala om vilka reparationer som påverkas eller vilka enheter det gäller, men säger att ”en stor majoritet” av reparationer kan utföras utan verktyget.

Reparationssajten Ifixit skrev nyligen i ett blogginlägg att de hade lyckats byta både skärmar och huvudkort mellan en splitterny Macbook Pro 13 tum från 2018 och en enhet de tagit delar från i somras.

Det fungerade utan problem, vilket fick dem att dra slutsatsen att Apples ”kill switch” ännu inte hade aktiverats.

Sajten spekulerar i att diagnosprogramvaran är en mekanism för att hålla koll på att tredjepartsverkstäder använder riktiga komponenter i ställer för billiga kopior. Eventuellt att Apple helt enkelt vill ha mer kontroll över hur Mac-datorer repareras och hur mycket det ska kosta.

Apples T2-chip är ett specialgjort chip som pratar med andra kontroller i Apples maskiner och ger tillgång till nya funktioner. Den ger bland annat tillgång till Secure Boot, som säkerställer att det är ett verifierat operativsystem som körs när du sätter igång datorn.

Den gör också att datorn kan lystra efter ”Hey Siri”-kommandon, utöver att förbättra bildbehandlingen från Facetime-kameran, bland annat.

”Dåligt för Apple”

Att lägga till ännu fler hinder mot att kunna reparera sina enheter är förresten något av en paradox, med tanke på hur ivriga Apple är på att prata om miljöaspekten i allt de håller på med, senast under Mac-lanseringen nu i oktober.

Där basunerades ut att de nu använder återvunnen aluminium och att alla deras produkter tillverkas med förnybar energi.

– Att sätta hänglås på reparationer är dåligt för konsumenter, dåligt för miljön och dåligt för Apple, säger Ifixit-chefen Kyle Wiens till The Verge.

Tek.no, som ursprungligen publicerade artikeln, har sökt Apple för en kommentar.