Xiaomi Redmi 5 Plus – bästa billiga luren

Test: Allt du behöver till en billig peng – och en OK kamera

Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2018-10-05

Xiaomi Redmi 5 Plus är en billig och bra telefon.

Xiaomi Redmi 5 Plus är billig, men förvånansvärt bra. Till på köpet tar kameran riktigt bra bilder.

Redmi 5 Plus kastar sig ut på en marknad späckad med bra mellanklassmobiler, med Motorola Moto G6 Plus och Nokia 7 Plus i täten.

Det är ingen enkel uppgift, men som tur är har den ett par saker som talar för dess fördel. Först och främst är utgångspriset på 1 800 kronor väldigt, väldigt lockande, med tanke på processorn på insidan: Qualcomm Snapdragon 625.

Tidigare telefoner med samma processor har vi sett lanseras en bra bit över den här prisnivån, ofta uppemot 3 000 kronor.

Det viktigaste här är att processorn bygger på en modern 14 nanometersarkitektur, som alltså ger en bättre prestanda och batteritid än en många andra lösningar på marknaden. Det såg vi bland annat hos de här Snapdragon 625-utrustade telefonerna:

Xiaomi Redmi 5 Plus har en avlång och bra skärm.

Den verkligt stora skillnaden mellan telefonerna ovan och Redmi 5 Plus är skärmen, som här har fått ett 18:9-förhållande och rundade hörn. En modernare look, helt enkelt.

I undertecknads ögon har 18:9-förhållandet flera fördelar. För det första passar det bra att se på tv och film på, eftersom de ändå ofta är filmade i ett bredare förhållande än det traditionella 16:9-förhållandet. För det andra blir enheterna längre och smalare, och därmed något mer hanterbara. Och för det tredje: Det ser ju så himla modernt och fräckt ut!

Xiaomi Redmi 5 Plus ser modern och fräck ut.

Desto mindre modernt och fräckt är det att laddingången är en micro-USB-variant. Vi är villiga att förlåta Xiaomi, med hänsyn till priset, och du får ju trots allt Quick Charge 3.0 även med en sådan – men USB C är överlägsen på alla sätt och kommer att synas på allt fler prylar framöver.

Nåväl. Batteristorleken på 4 000 mAh i den trådsmala kroppen kan ingen ta ifrån Redmi 5 Plus. Vi är på gränsen till imponerade av hur tunn telefonen är, givet kapaciteten, och i praktiken är detta en telefon som utan problem tar sig igenom en hel dag på en laddning, och mer ändå. Bra!

Två tillfredsställande kameror med fiffiga funktioner

Batteristorleken är nog så viktig på en telefon, men det hjälper lite att hålla liv i en telefon som man inte får något ut av. Tack och lov är inte detta något som Xiaomi har glömt bort i utvecklingsprocessen, Redmi 5 Plus levererar exempelvis två bra kameror – för sitt pris.

Det är inte någon Moto G6 Plus-konkurrent vi har vid händerna här, men så kostar också Redmi 5 Plus nästan hälften så mycket. Knappt 1 800 kronor ska billigaste leverantören ha för telefonen, och då blir även utrymmet för gnäll begränsat.

I alla fall när upplevelsen är så pass stadig som den faktiskt är.

Huvudkameran tar i stora drag både skarpa och välbalanserade bilder utan artefakter, som skrämmande låg upplösning eller avsaknad av dynamisk kontroll, som hos antikens billighetsmobiler.

Xiaomi Redmi 5 Plus är utrustad med bra kameror både fram och bak.

Den är dessutom ganska snabb på avtryckaren, så du slipper för det mesta den rörelseoskärpa som exempelvis Nokia 3 drogs med. Men så klart, tar du med Redmin på en nattfotografering kommer du att uppleva desto mer av detta.

Det beror på optiken, som inte medger en större bländaröppning är f/2.2.

Bildsensorn i sig är förvånansvärt nog utrustad med Dual Pixel-teknologi, vilket traditionellt sett har gett oss bra mörkerbilder. Här verkar det mest som en slags motvikt till det höga f-talet, så att vi totalt sett lämnas med en kamera som är helt okej vid mörka situationer, snarare än en värdelös sådan.

Frontkameran levererar å sin sida fina bilder utan allt för mycket mjukhet i undertecknads skäggparti, och får alltså en godkänt-stämpel. Den får också ett stadigt plus för en särskild framblixt – det borde flera tillverkare hålla på med!

Xiaomi Redmi 5 Plus kan ta förvånansvärt bra bilder med sin kamera.

Något våldsamt gränssnitt och inte senaste Android

Vad resten av telefonen anbelangar, så är det en helt tillfredställande skärm vi hittar på framsidan. Som nämnts tidigare är både bildförhållandet och utformningen väldigt moderna, och upplösningen på 2 160 gånger 1 080 gör det till en krävande uppgift att hitta enskilda pixlar.

Även färgerna och ljusstyrkan är långt bättre än vi förväntar oss av den här prisklassen. Med andra ord: en väldigt bra skärm.

Ljudbiten är vi mindre imponerade av. Bottenhögtalaren är ganska klen och svag, och hörlursingången hade kunnat ha högre volym. Men för all del – i en tid då minijack-ingång i sig tillhör ovanligheterna tackar vi och tar emot.

Om du köper en Redmi 5 Plus kommer det oavsett vad inte vara det första du lägger märke till – det lär nog vara Xiaomis MIUI. Den är nu i version 9 och är, som alltid, ett ganska tungt gränssnitt ovanpå Android.

Xiaomi Redmi 5 Plus har ett genomarbetat gränssnitt.

Samtidigt är det också ett väldigt genomarbetat gränssnitt – och i senaste tappningen ganska snyggt också. Från att tidigare ha varit en ganska skamlös härmning av Apples iOS-system har MIUI i dag funnit en unik och egen stil – och vi gillar det.

Det förstås: det finns en inlärningskurva här. Menysystemet är inte heller det enklaste att hitta fram i, och det följer med en uppsjö Xiaomi-specifika appar här. Men i stort sett fungerar det bra, och mycket är genuint användbart.

Navigeringssystemet, som påminner starkt om det du hittar i Iphone X, fungerar också överraskande bra och sömlöst.

Slutsats – det bästa helhetspaketet under 2 000 kronor

Redmi 5 Plus är en lite nyckfull telefon som vi till att börja med hade låga förväntningar på. I regel brukar inte undertecknad kolla specifikationslistan särskilt grundligt innan ett test, för att undvika att färga testupplevelsen av förutfattade förväntningar.

Därför var det särskilt glädjande att upptäcka att en telefon för knappt 1 800 kronor levererade en så pass bra upplevelse som Redmi 5 Plus faktiskt gjorde. Speciellt imponerade är vi av följande:

  • Kamera – Dual Pixel-teknologi och fasdetektering ger långt bättre bilder än förväntat
  • Processor – Snapdragon 600-serien är vanligtvis förbehållen långt dyrare telefoner
  • Skärm – Bra upplösning, superbra ljusstyrka och modern utformning
  • Batteri – 4 000 mAh i en trådsmal kropp. Imponerande och uthållig

Även byggmaterialen bör få ett litet hedersomnämnande. Här finner vi enbart metall och glas, och därtill en färgkombination vi knappt har sett någon stans förut. Vit front och blåanodiserad metall gör att Redmi 5 Plus står ut från mängden, det är ett som är säkert.

Micro-USB och dåliga högtalare hör till Xiaomi Redmi 5 Plus nackdelar.

Det vi drar oss mest för är den något utmanande bekantskapen med gränssnittet i form av MIUI, den svaga ljuddelen och – allra mest – Micro-USB-porten i botten. Det sistnämnda borde vi ha sluppit år 2018.

Men, den gör det den ska, så gott det går – och har dessutom snabbladdning. Så för det priset finns egentligen väldigt lite att hacka på. MIUI har dessutom blivit väldigt mycket bättre i sina senaste iterationer, och är överraskande befriat från rent skräp i apputbudet.

Nu är det ju bara så att motsvarande telefoner med ren Android nog alltid kommer att ha ett litet försprång i upplevd prestanda – men skillnaden är mycket mindre än förr.

Totalupplevelsen som du får från Redmi 5 Plus är kort och gott väldigt bra. Om du har en väldigt stram budget, men vill ha en modern telefon, så är detta helt enkelt ditt bästa alternativ. Punkt slut.

Xiaomi Redmi 5 Plus får 8,5 av 10 möjliga av Tek.no, som genomfört och först publicerat testet.

Fördelar med Xiaomi Redmi 5 Plus:

  1. Bra kamera med Dual Pixel-teknologi och fasdetektering
  2. Frontblixt!
  3. Jättebra skärm
  4. Läcker och lekfull design
  5. Stort batteri och superbra batteritid, snabbladdning
  6. Snyggt och städat gränssnitt
  7. Lågt, lågt pris

Saker att fundera över med Xiaomi Redmi 5 Plus:

  1. Odugliga bottenhögtalare
  2. Micro-USB-ingång
  3. Ren Android har snabbare upplevd prestanda
  4. Får den nya Android...?

Följ ämnen i artikeln