Ipad Pro (2018) – är Apples best stark nog?

Test: Världens bästa Ipad – men fortfarande bara en Ipad

Uppdaterad 2019-10-29 | Publicerad 2018-11-20

Som ritplatta har Apples Ipad Pro alltid varit bra. Men kan den ersätta en bärbar dator?

Nya Ipad Pro är verkligen en best – men vad ska man med all denna kraft till, frågar sig Tek.no:s teknikexpert.

Apple har tillverkat Ipads i över åtta år nu, men de exklusiva Pro-modellerna gjorde sin entré först för tre år sedan. Under efterföljande år har de gått aggressivt fram för att marknadsföra de två Ipad-varianterna mot två helt olika målgrupper: en för familjemys i soffan, den andra för proffsanvändare.

Den vanliga varianten är precis tillräckligt lågt prissatt för att kunna konkurrera ut Android-konkurrenterna, och kan precis tillräckligt för att fortsätta framstå som den bästa surfplattan för gemene man.

Pro-serien däremot är en helt annan best. Ända sedan första modellen kom 2015 har Apple velat att Ipad Pro ska ses som ett arbetsverktyg som kan konkurrera med bärbara datorer, och inte bara en Netflix-skärm som du kan ha i soffan.

Årets Ipad Pro drar den här strategin så långt det bara går. Det formligen osar lyx från var endaste skrymsle och vrå, och med en prislapp som sträcker sig hela vägen upp över 22 000 kronor har Apple klargjort att det inte är iOS- och Android-plattor de vill utmana, utan fullblods-laptops.

Men räcker verkligen en kraftigare maskinvara än någonsin tidigare, eller känns det fortfarande som ”bara” en Ipad?

Kanterna har blivit tunnare, och den nya Ipad Pro har nu ungefär samma storlek som ett A4-papper.

Fantastisk skärm

2018-versionen av Ipad Pro har fått den största designändringen vi har sett hos någon tidigare Apple-modell. Och det säger ju en del, när produkten egentligen bara är en stor skärm med kanter.

Den nya 11-tummaren har behållit samma totalstorlek som föregångaren med 10,5 tums skärm. 12,9-tummaren har samma skärmstorlek som fjolårets modell, men med en betydligt mindre design tack vare de nya, smala kanterna.

12,9-tummaren har nu ungefär lika stort som ett A4-papper, och har blivit märkbart tunnare än föregångaren.

Apple har behållit samma skärmteknologi som vi älskade hos föregångaren, med 120 Hz-uppdateringsrate för silkeslena rörelser och animationer, och en färgnoggrannhet få andra kan mäta sig med.

Skärmen på nya Ipad Pro har rundade kanter.

Runda kanter

Apple kallar också den här skärmen för ”Liquid Retina Display”, precis som hos Iphone Xr, vilket är företagets krångliga sätt att säga att skärmen har avrundade kanter. Detta har de lyckats med genom att ha individuell maskering på varje pixel i hörnen för att dämpa deras ljusstyrka, och med hjälp av programvarubaserad kantutjämning fått hörnen att se helt runda ut.

I praktiken ser det lika bra ut som om de hade haft OLED-panel med runda kanter, vilket de har använt på Iphone Xs och Xs Max.

12,9-tummaren är 15 procent tunnare än innan. Det märks.

Design från topphyllan

Kanterna på Ipad Pro har blivit platta, nästan vassa, och i kombination med den rymdgrå färgen som vårt testexemplar kom i ger det oss nästan lite brutalistiska associationer.

Eftersom ramarna har krympt, och nu går uniformt runt hela skärmen, har hemknappen försvunnit. Som vi känner igen från Iphone. För att låsa upp surfplattan använder du en ansiktsskanner gömd högst upp på Ipaden, Apples Face ID-sensor, som fungerar helt ypperligt.

I samma område döljer det sig också en ljussensor som surfplattan använder för att känna av ljuset i omgivningarna runt dig för att anpassa färgtoner, samt en vanlig frontkamera på åtta megapixlar.

Kameran på Ipad Pro sticker ut ganska långt, men överraskande nog ligger plattan stabilt på bordet ändå.

Baksidan är helt platt, endast avbruten av en ganska diger kamerapuckel i översta hörnet som sticker ut märkbart. Apple har använt samma kamera som du hittar i fjolårets Ipad Pro, men du får åtminstone fördelarna från Apples nya bildprocessor, som de introducerade med de nya Iphone:arna.

Trots den stora kamerapuckeln, ligger Ipaden lyckligtvis stabilt på bordet.

Surfplattan är utrustad med två högtalare högst upp och två längst ner, och stereoljudet anpassar sig efter vilket håll du håller Ipaden. Ljudvolymen blir överraskande hög på max, även på 11-tummaren, men om du verkligen är intresserad av ljud är det 12,9-tummaren som har de bästa högtalarna.

Apples smarta tangentbord kopplas in via tre anslutningspunkter på baksidan av Ipad Pro.

2018-utgåvan av Ipad Pro är dessutom utrustad med fem mikrofoner, som också anpassar sig efter vilket håll du håller Ipaden åt för att ta upp stereoljud.

När vi ändå r inne på ljud: Apple har tagit bort hörlursingången på bägge varianter av årets Ipad Pro. Precis som med årets Iphone-modeller har de även struntat i att skicka med en adapter.

Det är du antingen tvungen att köpa till separat, eller så får du använda dig av trådlösa hörlurar. Ganska irriterande, särskilt för något som marknadsförs som en proffsprodukt för bland annat musiker.

Så här ser den vanliga Wifi-utgåvan av Ipad Pro 12,9" ut.

En annan, mer positiv sak, är att Apple i samma smäll har valt att göra sig av med Lightning-kontakten i botten till förmån för USB C. Detta är samma typ av kontakt som företagets Macbooks är utrustade med, och så även ett antal andra bärbara datorer på marknaden.

Detta öppnar upp för att kunna koppla in en hel uppsjö av olika tillbehör, som till exempel en mobilladdare, och ladda mobilen från Ipaden. Du kan emellertid inte koppla in en extern hårddisk – det vill inte iOS 12 veta av. Det enda den vill importera är bilder och video, och då enbart via minneskort och bara till Apples egen Bilder-app.

Så här svarar nya Ipad Pro om du försöker koppla in en extern hårddisk.

Extrem kraft

Under lanseringen av Ipad Pro kungjorde Apple att deras nya surfplatta har bättre prestanda än 90 procent av bärbara datorer på marknaden. Med en splitterny A12X Bionic-processor inuti bjuder den på betydligt mer processorkraft än föregångaren och dubbelt så bra grafikprestanda. Vi tyckte redan föregångaren var blixtsnabb, så vad mer kan vi få här?

Nå, vi började med att köra ett par prestandatester, och det blev snabbt tydligt att Ipad Pro faktiskt är en best till maskin.

I ren processorprestanda hoppar den bock över föregångaren, och klarar sig bättre än till och med företagets egen 2018-modell av Macbook Pro. Geekbench 4 mäter både enkelkärnig prestanda och på flera kärnor samtidigt, och på båda testerna är resultaten slående.

Den åttakärniga A12X Bionic-processorn klarar helt enkelt av att bjuda på en helt extrem prestanda. Vi körde testet flera gånger, direkt efter varandra, för att se om värmeutvecklingen skulle komma att dämpa testresultaten, men även efter fem tester spottade den ur sig samma imponerande resultat. För att vara ett processorchip tillverkat för en surfplatta utan nedkylning i form av fläktar eller dedikerade lufthål, är det minst sagt imponerande.

Vad gäller batteritid informerar Apple om en batteritid på mellan 9 och 10 timmar. Batteriet är på hela 9720 mAh, och i praktiken är det definitivt möjligt att hålla i gång plattan så länge som Apple utlovar. Spelar du mycket, eller bara sitter och processar tunga videor, sjunker batteritiden avsevärt, ned till runt 4–5 timmar, men för helt vanlig eller lätt användning håller den lätt dryga tio timmar.

Skjuter småsparv med kanon

Den stora frågan är vad man ska med all denna kraft till, när produkten fortfarande kör vad som praktiskt taget är ett uppskalerat mobilt operativsystem.

Det bör nämnas att Apple har gjort en hel del med Ipads operativsystem de senaste åren, och iOS 12 är långt mer flexibelt och passande för multitasking än det var för bara några år sedan.

Ipad Pro använder nu även samma fingerrörelser som vi känner från de nya Iphone-modellerna: svep upp från botten för att stänga en app. Svep upp lite grann från botten för att få fram docken, eller svep lite längre upp från botten för att få fram en översikt över alla appar som är aktiva.

Lightning-ingången är utbytt mot USB C.

Sveper du längs med botten av skärmen kan du byta snabbt mellan appar. De klassiska fingerrörelserna, där du kan byta mellan appar med fyra fingrar eller stänga dem med fem – finns kvar, men känns nu nästan överflödiga.

Du kan också köra flera appar samtidigt bredvid varandra på en handfull olika sätt. Antingen direkt bredvid varandra, eller flytande över andra appar. När du vänjer dig fungerar det ganska bra.

Om du kopplar in Apples dyra tangentbord, som kostar hela 2 349 kronor, kan du även använda tangentkortkommandon, som command-tab för att byta mellan appar och cmd-space för att söka.

För specifika situationer råder inga tvivel om att Ipad Pro fungerar bra. Är du en illustratör finns nu till exempel en rad bra tecknarappar till Ipad – om det nu är Procreate eller ett av Adobes många alternativ. I kombination med Apples nya version av ritpennan Apple Pencil, har du en pangbra kombo.

Tredje generationens Ipad Pro har en fräsch design.

Apple har äntligen förkastat den eländiga laddmetoden hos den förra pennan, och pennan laddas nu trådlöst när du fäster den vid Ipaden. Därmed slipper du både vara rädd för att tappa pennan, och du behöver heller aldrig oroa dig för att den ska få slut på ström.

Den har även fått en platt långsida för bättre grepp, och du kan dubbelpeka på de nedersta 2/5-delarna av pennan för att ändra till suddgummi (eller något helt annat, om du vill).

Detta fungerar överlag otroligt bra. Ipad Pros 120hz-skärm ensam gör detta till ett av de bästa valen för en illustratör, eftersom det är så gott som noll fördröjning mellan rörelsen på pennan och där penndraget dyker upp. Det måste nästan upplevas för att kunna förstås.

Nya Apple Pencil är en fröjd att använda med kostar en hel del.

Märk väl att du inte kan använda din gamla Apple Pencil på ny Ipad Pro, och inte heller den nya på en gammal Ipad Pro eller årets vanliga Ipad. Vill du teckna är du alltså tvungen att punga ut med ytterligare 1 495 kronor.

Andra typer av arbete med Ipad Pro känns emellertid ofta krångligare än om du hade gjort det på en dator. Så enkelt är det. Ofta kan du få till den med Ipaden – på ett eller annat sätt – men i stort sett hade det gått snabbare och enklare med en dator.

Du kan redigera bilder, men inte på samma sätt som på en dator. Du kan redigera videor (och den processar troligtvis videor långt snabbare än vad din dator kan!), men du är fortfarande tvungen att använda ganska begränsad programvara, som Apples Imovie eller Adobe Rush.

Även tangentbordet fungerar bra, men måste köpas separat.

Jag frågade Apple om de hade planer på att anpassa sitt professionella alternativ Final Cut för Ipad Pro, men det ville de inte kommentera. Så klart.

Du kan skriva dokument eller göra presentationer med både text och bilder, men operativsystemet gör det krångligare än om du hade haft en mus. Listan kan göras lång.

Kan du jobba på en Ipad Pro? Kanske. Kommer det att gå snabbare och bättre på en dator? Allt som oftast, ja.

Slutsats – ingen ersättare för datorn

Det är lätt att tycka om 2018-versionen av Ipad Pro, för själva maskinvaran är ett mästerverk. Den är trådsmal och ser läckrare ut än någon tidigare Ipad, och den råa kraft som Apple har lyckats klämma in i ett så pass litet format är rätt och slätt imponerande.

Den stora skärmen är ljusstark och blixtsnabb, och menyer, spel och filmer ser fantastiska ut.

Det är en enskild men gigantisk sak som håller undan Ipad Pro från att kunna bli en ersättning för din bärbara dator: operativsystemet. Och som en förlängning av det är även app-utbudet för smalt och begränsat. Även om iOS för Ipad har blivit bättre med åren är det fortfarande allt för många begränsningar jämfört med apparater med MacOS eller Windows på.

Med priser som startar vid 9 695 kronor för den billigaste och minsta Ipad Pro:n, och som sträcker sig hela vägen upp till 22 495 kronor för 12,9-tummaren med 4G-anslutning och 1 TB lagring, är det tydligt att Apple vill placera Ipad Pro i samma kategori som de flesta bärbara datorer.

Det är det rätt och slätt lite för tidigt för. Du kan göra ganska mycket med en Ipad Pro, några gånger kan du kanske till och med göra mer med en Ipad Pro än en dator, men det är fortfarande bara en Ipad.

Vi håller tummarna för att Apple gör några stora ändringar i iOS 13, för med ordentlig programvara kan Ipad Pro bli en extremt spännande jobbmaskin. För tillfället är det bara en extremt bra Ipad.

Apple Ipad Pro 12,9" 64GB 3rd Generation får betyget 8/10 av tekniksajten Tek.no, som genomfört och först publicerat testet.

Fördelar med Ipad Pro 3rd Generation:

  • Fantastisk design
  • Supertunn
  • Ansiktsupplåsning fungerar bra
  • Strålande skärm
  • 120 hz uppdatering
  • USB C-anslutning
  • Smart laddning av Apple Pencil

Saker att fundera över:

  • iOS 12 passar inte för en jobbmaskin
  • Begränsat apputbud
  • Starkt begränsat vad du kan koppla in i USB-kontakten
  • Igen hörlursingång
  • Penna och tangentbord måste köpas separat (och kostar mycket)
  • Svindyr

Följ ämnen i artikeln