Kravet: Betala eller dras inför rätta

Uppdaterad 2018-04-03 | Publicerad 2017-10-20

Tusentals svenskar som anklagas för fildelning krävs på pengar av den danska advokatbyrån Njord Law Firm. Konsumentverket har de senaste dagarna tagit emot mängder med samtal från personer som fått kravbrev hemskickade.

– Uppenbarligen är väldigt många förvirrade och skrämda, säger Gustav Sandgren på Konsumentverket.

Betala 4 500 kronor eller dras inför rätta. Så lyder kravet från den danska advokatbyrån Njord Law Firm, som de senaste dagarna skickat ut tusentals kravbrev till svenskar som påstås ha ägnat sig åt illegal fildelning.

”Kommer fler”

– Vi har skickat ut ett par tusen brev, men vi har fått rätt till uppgifter om många fler ip-adresser som vi väntar på att motta från teleoperatörerna. Så det kommer fler, säger Jeppe Brogaard Clausen som är advokat på firman, till idg.se.

Njord Law Firm, som företräder flera internationella filmbolag, fick i våras rätt till personuppgifter till en stor mängd svenska IP-adresser som misstänks för illegal fildelning.

De första kravbreven riktas till personer som påstås ha fildelat filmen Cell, antingen via torrentsajter eller streamningtjänster som Popcorn Time. Och enligt Jeppe Brogaard Clausen är alltså fler kravbrev att vänta.

– Det kommer krav på många olika filmer, både skandinaviska filmer och från internationella filmproducenter. Det är en lång rad filmtitlar från olika producenter, säger han.

Christoffer, som inte vill ställa upp med efternamn, är en av de som fått brevet.

– Jag har streamat filmer tidigare, men absolut inte den här filmen. Det måste vara ett skrämselbrev, säger han.

30-tal samtal

Han har ännu inte bestämt vad han ska göra, och har kontaktat Konsumentverket för råd. De har de senaste dagarna tagit emot ett 30-tal samtal från oroliga svenskar.

– Det är relativt mycket. Uppenbarligen är väldigt många förvirrade och skrämda, säger Gustav Sandgren, handläggare på Konsumentverket.

Deras råd är att bestrida kraven, om man inte anser att man gjort sig skyldig till det som påstås i breven.

– Man har alltid rätt att få sin sak prövad i domstol. Man ska inte känna sig skrämd eller tvingad att betala, säger Gustav Sandgren.

”Bra att bestrida”

Norges motsvarighet till Konsumentverket, Forbrukerrådet, har tidigare kallat Njord Law Firms utskick i Norge för ”hotbrev”, och uppmanat de som fått breven att varken svara eller betala.

Den uppmaningen stämmer inte Konsumentverket in i.

– Vad det gäller betalningskravet kan det nog vara bra att bestrida skriftligt. Vi anser att det är en grundläggande regel i Sverige att bestrida om man inte håller med om ett krav, säger Gustav Sandgren.

Följ ämnen i artikeln