Xiaomi Mi A2 – kungen av billiga mobiler

Test: Så mycket för pengarna att man knappt kan tro det

Uppdaterad 2018-11-11 | Publicerad 2018-10-29

Xiaomi Mi A2 test.

Xiaomi gör det igen. Uppdateringen Mi A2 är så nära man kan komma de allra dyraste mobilerna, men kostar en spottstyver, enligt Tek.no:s teknikexpert som gett den en ordentlig testomgång.

Undertecknad har nu ett par års erfarenhet av att testa billiga mobiler, och under årens lopp måste sägas att kvaliteten har höjts avsevärt.

Alltså, det har utan tvekan funnits många ljusglimtar på vägen – kolla bara på Motorola Moto G4 Plus eller Huawei Honor 6, till exempel. Utspritt mellan höjdpunkterna har det emellertid också förekommit traktorlass med lågupplösta skärmar, dödstråkiga plastkonstruktioner, och rent ut sagt depressionsutlösande kameror.

I dag har vi dock äntligen nått fram till punkten då du faktiskt inte behöver ge upp någon av dessa saker i en billig mobil.

Xiaomi Mi A2 är vidareutvecklingen av fjolårets Mi A1, en telefon vi redan då prislovade för sina många goda egenskaper. Men både Mi A1 och Mi A2 är dessutom speciella på ett helt annat sätt än bara bra maskinvara – de är del av Googles Andriod One-program.

Xiaomi Mi A2 är snygg, bra och billig.

Kort och gott innebär detta garanterade uppgraderingar av Android-version två år framöver, helt ren Android och en maskinvara som Google centralt har gått i god för. Det här godkännandet varierar beroende på vilket område i värden telefonen är tänkt för, alltså kommer en telefon avsedd för Indien naturligtvis att ha lägre krav än en avsedd för Norden.

Mi A2 är en internationell modell, och har således bland de högsta kraven. Och det visar sig även på insidan, som är tokbra med tanke på priset. Men innan vi kommer dit: låt oss ta en närmare titt på de yttre aspekterna – kan Mi A2 konkurrera med alla läckra toppmodellerna där ute?

Vanvettigt bra byggkvalitet

Det korta svaret är ”ja”. Det långa svaret är något mer komplicerat, helt enkelt eftersom det självfallet existerar snyggare telefoner än Mi A2. Enkelt uttryckt kommer allt med glas på baksidan göra bättre i från sig, och avrundad anodiserad aluminium är ju bara sååå 2014 (läs: när Iphone 6 var det nya häftiga).

Många producenter har nått framgång med just unibody-metall och avrundat glas över, men Mi A2 sticker ut på exakt samma sätt som forntidens Iphone-modeller gjorde: byggkvaliteten är rakt av exceptionell. SIM-kortsluckan känns tung och ”exklusiv” att öppna och stänga, sömmarna mellan det avrundade glaset och metallen är pinsamt exakt och utsågningarna till högtalargallren är perfekta.

Xiaomi Mi A2 är inte vattentät.

Sylvass och läcker design

Mi A2 är också otroligt robust för att vara så tunn som den faktiskt är. =,73 centimeter är mindre än både Iphone Xs (0,77 cm) och Galaxy S9 (0,85 cm), vilka redan är att anse som väldigt tunna.

Ändå måste du ta i väldigt ordentligt för att märka av någon vridning i chassit. Man har också kostat på sig att använda Gorilla Glass 5 här, medan de flesta andra mobiler i samma prisklass får nöja sig med äldre Gorilla Glass 3-varianter, eller generiskt glas.

Vår testtelefon är dessutom anodiserad knallblå, och har blankfrästa aluminiumkanter både mot glaset, runt fingeravtrycksläsaren och kameran, och längs med knapparna. Appropå det sistnämnda: det här är en av de mest tillfredställande knappupplevelser undertecknad har haft på länge.

Jämfört med en del andra telefoner påminner tryckandet mest om – håll i dig, metafor på ingång – en bra mekanisk knappuppsättning, där andra får hålla till godo med membranklickande.

Ja, och så har telefonen en vit ram runt skärmen – både ovanligt och väldigt läckert i kombination med den blå kroppen.

Kamera – den verkligt stora säljfaktorn här

Vanligtvis hade vi placerat det här avsnittet längre ner, men hos Mi A2 förtjänar kameran ett lite större rampljus än vanligt.

De senaste åren har Motorola varit mer eller mindre oslagbara iden här prisklassen, med ljuskraftig Dual Pixel-optik och därtill imponerande fotoegenskaper. Mi A2 har emellertid en ännu bättre kamera, och det finns det flera anledningar till.

För det första sitter här två kameror, och till skillnad från hos Motorola finns en god anledning till det. Orsaken heter Sony IMX486, och är en relativt splitter ny bildprocessor som levererar strålande bildkvalitet. Den har dessutom fasdetektering och elektronisk stabilisering. Ännu viktigare är kanske att optiken har en bländaröppning på f/1.75, och därmed levererar bra ljuskänslighet.

Det märks. Mi A2 är en av väldigt få billighetstelefoner du kan sikta och skjuta med i nära nog alla ljusförhållanden och i stort sett vänta dig att få något vettigt tillbaka. Håller du telefonen stilla kommer den också att leverera skarpa och fina bilder i väldigt mörka omgivningar, vilket du själv kan se nedan:

Särskilt inomhus blev vi imponerade av hur bra Mi A2 var på att gräva fram det lilla ljus som fanns där. Bilden ovan till höger upplevdes till exempel som mycket mörkare i verkligheten, men efter en omgång ”Smart-HDR” blev resultatet mycket användbart.

Framför allt i mörka förhållanden imponerar kameran hos Xiaomi Mi A2.

I dåliga ljusförhållanden kommer telefonen själv att automatiskt byta mellan huvudknäpparen och den sekundära 20-megapixelskameran, beroende på ljusförhållandena. Den andra kameran är nämligen avsedd för just fotografering i dåliga ljusförhållanden, med samma känsliga bländaröppning och ”pixelbindning”.

Det sistnämnda utnyttjar de många megapixlarna till att slå samman information från fyra pixlar åt gången, så att ljuskänsligheten i teorin fyrdubblas. I praktiken är effekten självklar inte lika stor, men det är en känd och väl beprövad teknik – det var det här som HTC kallade en ”Ultrapixel” när de lanserade sin One (M8) för fyra år sedan.

Och det fungerar. I det manuella läget kan du således byta manuellt mellan de två kamerorna, om du skulle vilja. Det kan särskilt vara användbart om du har ett stativ och experimenterar med lång exponering och sånt, till exempel.

Xiaomi Mi A2 har en väldigt bra kamera.

Hybridiserat bokeh-läge som faktiskt fungerar väldigt bra

Som 2018 i det närmaste kräver, kan den dubbla kameran även användas för att ta bilder med djupeffekt. Den här funktionen fanns redan i fjolårets Mi A1, men då var kamerauppsättningen väldigt annorlunda. Först och främst eftersom den sekundära kameran var en Zoom-lins. Detta är också den vanligaste uppsättningen för telefoner med bokeh-inställning, och måste också sägas fungera bäst överlag.

Xiaomi har emellertid en hybridlösning, där merparten av processen att skilja objektet du vill fota från bakgrunden sker med AI och programvara. Alltså precis som Googles Pixel-telefoner är kända för – och de levererar branschens kanske bästa bokeh, med bara en kamera.

Xiaomi Mi A2 jämfört med HTC U12+.

Att Mi A2 också använder sekundärlinsen är emellertid ställt utom rimligt tvivel, för om du täcker över den blir djupeffekten genast mycket mindre markant. Att den fortfarande finns där råder det inga tvivel om, och telefonen gnäller över huvud taget inte – på så vis kan man nästan använda detta som en strategi för att reducera mängden bokeh man själv vill ha. Praktiskt, med tanke på att detta inte går att justera själv, varken under eller efter fotograferingen.

Vi upplever inte detta som en stor förlust. Undertecknad har använt HTC:s U12+ sedan den kom ut, och det låter dig justera effekten.

Hur ofta jag gör det? Aldrig. Helt enkelt eftersom telefonen i regel vet bäst, och för att den justerar mängden oskärpa stegvis beroende på hur långt bort objektet befinner sig. Detsamma gäller för Mi A2.

Inte de bästa av ljudförhållanden, men väldigt bra bilder för det.

Det är också otroligt viktigt att understryka hur mycket smartare det är att använda en vanlig lins och programvara för att göra bokeh, eftersom alla mobiler med zoom-kamera och ett sådant läge tvingar dig att zooma in för att ta porträttbilder. Helt enkelt eftersom detta är sättet på vilket man framställer bokeh med en sådan kameralösning. Det innebär två saker:

  • Du kan använda vidvinkeloptiken och få med mycket mer i bilden
  • Du får en bra mycket mer ljusstark optik, eftersom zoom-optiken också alltid innebär en mindre bländaröppning än annars

Det ser man tydligt i bilden nedan, där både U12+ och Iphone 8 Plus ger oss både rörelseoskärpa och långt färre detaljer i exempelvis håret och halsduken. Du kan också se att du kan få med mycket mer i bilden:

Djupeffekten i kameran kan jämföras med den hos långt dyrare telefoner än Xiaomi Mi A2.

Vill du ha mer bokeh och mindre bakgrund? Jaha, men rör dig lite närmre fotoobjektet då!

Naturliga bilder och effektiv videostabilisering

Vi vill också passa på att i samma smäll rosa Xiaomi för att de – i likhet med HTC – ger oss mer med naturtrogna bilder tillbaka. Då till exempel Huawei, Apple och Samsung har för vana att dra på med färger, kontrast och skärpa, levererar Mi A2 bilder som rakt igenom är, tja, korrekta.

Detta är en uteslutande bra sak, med tanke på att Googles fotoapp oavsett automatiskt kommer att fråga dig om du vill ha en ”autojustering” när bilden saknar lite ”punch”. Om du svarar ja, så kommer Googles pangbra algoritmer att ge dig den effekt som många andra tillverkare tvingar på dig redan innan du knäpper bilden.

Obs: Ingen av bilderna i det här testet har behandlats med autojustering.

Xiaomis fotoapp är dessutom väldigt intuitiv, och inte nedlusad av valmöjligheter. Du kan dessutom dra fram Google Lens direkt i appen, om du skulle få ett skriande behov av att skanna en QR-kod eller få reda på vilken ras den söta lilla hunden i Facebook-flödet är.

Xiaomi Mi A2 funkar riktigt bra för att ta selfies.

Kort och gott är vi väldigt imponerade av kameran som Xiaomi har satt in här. Lägg där till att videostabiliseringen är väldigt bra (för att vara elektronisk), och du har ett totaltpaket som kan konkurrera med telefoner som kostar flera tusenlappar mer. Se en exempelvideo här.

Även frontkameran är väldigt bra, och kan självklart erbjuda en bokeh-effekt – men då bara med AI och programvara. Den är inte heller lika ljusstark som huvudkamerorna, och får som följd större problem när det är riktigt mörkt.

Men även här är det 20 megapixlar och ”pixelbindning”, så resultaten blir ändå förvånansvärt användbara. Särskilt den smarta HDR-funktionen hjälper till bra här, och Mi A2 är absolut en kapabel selfie-telefon också.

Mi A2 bjuder dessutom på ett sista trix: en särskild frontblixt. Så i de mörkaste situationerna kan du faktiskt kompensera något, till skillnad från vad som är fallet med de allra flesta telefoner.

Xiaomi Mi A2.

Skärm och ljud – en väldigt bra LCD-panel i sin prisklass

Så, över till det som har fällt mången telefon hos oss: skärmen. Inte sällan kan en telefon dras ned av en ljussvag, lågupplöst eller blek skärm. Det var också en av få synpunkter vi hade när vi testade Moto G6 Plus: skärmen var något ljussvag.

Mi A2 upplevs inte som ljussvag i samma grad, även inte heller den kan konkurrera med de bästa LCD-panelerna där ute. Då jämför vi dock med toppmodeller, och det är så klart orättvist. I sin egen prisklass är Mi A2 över snittet, och levererar en skarp och nog så kontrastrik bild. Skärmen kan dessutom gå ett par snäpp lägre i ljusstyrka än många andra, vilket är skönt för ögonen på kvällskvisten.

Skärmen är i 18:9-format, och har avrundade hörn. Det sistnämnda är ”bara” ett estetiskt drag, men signalerar samtidigt att skärmen är ganska ny – och så ser det dyrare ut. Det är inte HDR här, och en OLED-skärm hade självklart varit att föredra.

Andrioden är ren, processorn kraftfull och prestandan mycket bra hos Xiaomi Mi A2.

Ljudbiten är också under kontroll, även om det trots allt bara är en monohögtalare i botten vi snackar om. Men till skillnad från de flesta andra spelar den både (väldigt) högt och inte minst ganska klart, så att videotittande och högtalarsamtal åtminstone kan försiggå utan löpande örontortyr.

Du får emellertid klara dig utan hörlursingång. Dessvärre är detta i det närmaste norm nu, och USB C och blåtand är framtiden. Inte för att ursäkta Xiaomi – vi kan bara inte lasta dem särskilt mycket för det, med tanke på att alla gör detta nu för tiden.

Blixtsnabb, men lite nytt att komma med

Till sist: är Xiaomi Mi A2 snabb? Japp. Och det mycket. Det är kort sagt en av de i särklass snabbaste telefonerna vi någonsin har testat, toppmodeller eller inte. Det tackar vi Androiden på insidan för, som är helt ren.

Förutom några få appar från Xiaomi, som fjärrkontrollappen till IP-porten i toppen och kameraappen, kommer allt här från Google själva. Och väl är det. Ren Andriod är både bra, läcker och lätt att lära sig använda.

Det här får också stöd av den kraftiga Snapdragon 660-processorn, som använder Qualcomms högpresterande Kryo 260-kärnor i stället för de slappare Cortex-kärnorna ”alla” andra billighetsmobiler är utrustade med. 4 GB minne hjälper också till, samma som du hittar i flera toppmodeller nu för tiden.

Processorn får också hjälp av en kraftigare GPU är många andra mellanklassprocessorer, och kör således både PUBG och andra spel bättre än motsvarande prissatta mobiler. Kraften syns även i syntetiska tester, där Snapdragon 660-processorn i flera fall ligger närmare Snapdragon 845 och 835 än sina mellanklassyskon i 600-serien.

Även fingeravtrycksläsaren på baksidan är blixtsnabb, och för övrigt dessutom placerad på ett väl tillgängligt ställe, utan risk för att flotta ner kameran.

Slutsats

Så, är det egentligen något vi vill dra ner betyget för? Nja, egentligen inte, men det finns några småsaker:

  • Hörlursingången är borta
  • Telefonen är inte vattentät
  • Inget stöd för trådlös laddning
  • Det finns inget utrymme för minneskort

Knappast några toppmodeller kommer med hörlursingång längre, så att Xiaomi valde att skippa detta kan vi förlåta.

Vattentålighet och trådlös laddning hade vi inte heller förväntat oss att hitta i den här prisklassen. Det vi däremot genuint hade önskat oss, var stöd för minneskort. Det här är väldigt vanligt, och dessutom väldigt praktiskt.

När vi nu ändå inte väljer att lasta Xiaomi mer för detta beror det på att Mi A2 i den utgåva vi avhandlar här levereras med hela 64 GB lagringsutrymme (för tre hundralappar mindre får du 32 GB, men det ser vi ingen anledning att satsa på). En annan anledning är att det som traditionellt sett tar upp mest plats på en telefon, bilder och video, kan lagras gratis i hög kvalitet genom Google Foto.

Stödet för hela argumentationsledet vilar självklart på det faktum att Xiaomi Mi A2 är en tokbillig telefon – ja, faktiskt vill vi hävda att det inte existerar en telefon på marknaden som ger mer för pengarna just nu. I alla fall inte i den här prisklassen.

Har du en budget på runt 3 000 kronor och önskar dig en mobil som ligger nära toppmobillandet och kommer att hålla ut i många år framöver? Ja, då köper du en Mi A2. Helt enkelt.

Xiaomi Mi A2 får betyget 10/10 av Tek.no, som genomfört och först publicerat testet.

Fördelar med Xiaomi Mi A2:

  • Pangbra skärm med bra kontrast och ljusstyrka
  • En kamera nära toppmodellnivå
  • Garanterat uppdaterad i två år framöver
  • Ilande snabb och ren Android
  • Bra byggkvalitet med glas och aluminium
  • Snabbladdning och USB C
  • 64 GB inbyggt lagrungsutrymme
  • Väldigt lågt pris

Saker att fundera över:

  • Ingen hörlursingång
  • Ingen minneskortlucka
  • Inte vattentät