Vågade bryta reglerna – räddade hockeyprofil från döden

Publicerad 2018-06-03

Innan rökdykarna Linus Pråme och Henrik Sjöstrand går in i lägenheten tvingas de välja: Följa reglerna eller rädda liv?

Inne i den rökfyllda lägenheten sitter Bengt Lövgren avsvimmad i sin rullstol.

– Jag är er evigt tacksamma för att ni gick in, säger Bengt Lövgren när Aftonbladet sammanför honom med rökdykarna för första gången sedan räddningsinsatsen.

När Aftonbladet är på plats i Höganäs och träffar Linus Pråme och Henrik Sjöstrand i Höganäs är det första gången de själva berättar om kvällen den 10 januari för media. För räddningstjänsten är det viktigt att vara öppen med vad som hände under insatsen som fått stor uppmärksamhet. Just för att rökdykarna gick in i lägenheten innan all personal var på plats.

När räddningstjänsten larmas till en lägenhet i de östra delarna av staden går allt fort. I det här sammanhanget är tid bokstavligt talat en fråga om liv och död.

Linus, som är heltidsanställd, kommer med en av bilarna från stationen. Henrik, som är deltidsbrandman, kör en egen bil och kommer till platsen nästan samtidigt.

– Jag tittar bort mot trappuppgången och ser min brandmästare komma ut med ett allvarligt uttryck i ansiktet. Jag springer mot honom istället för att invänta besked via radion och får besked om att det ska vara en person kvar inne i lägenheten. Så jag förstår att det är riktigt bråttom, säger Linus.

För att få tillåtelse att gå in i lägenheten ska Linus enligt reglerna ha med sig en brandslang med vatten och uppbackning från mer personal.

Många av de människor som blir instängda i rökfyllda lägenheter söker sig mot ytterdörren och räddningen, men stupar i hallen.

– Jag tänker att jag vill åtminstone öppna dörren, och när jag gör det rökfylls trapphuset på kanske 30 sekunder, säger Linus.

Bestämmer sig: Jag går in

Den svarta brandröken ligger tjock i lägenheten. Nere vid golvet finns några få decimeter där det fortfarande inte är helt svart.

På hallgolvet ligger mycket saker, och Linus börjar röja väg. Men när prylarna är borta har han ännu inte sett av någon annan rökdykare.

– Så jag bestämmer mig för att gå in. Jag tar ett par kliv in för att göra ett svep och bedömer att jag kan göra det utan att äventyra min egen säkerhet, säger Linus.

När han går in bryter han mot de regler som styr hans arbete som rökdykare. Rökdykning är den farligaste arbetsuppgiften som tillåts i Sverige, och reglerna är till för att skydda personalen. Arbetsmiljöverket ser förstås allvarligt på brott mot reglerna. Och i förlängningen kan en arbetsgivare avskeda en person som inte följer reglerna.

– Att jag kan förlora mitt jobb är faktiskt inget jag tänker på, säger Linus som är helt inställd på att försöka rädda liv.

– Jag går in med handen mot väggen för att kunna orientera mig. Sikten är väldigt, väldigt dålig.

Söker i den svarta brandröken – hittar en man i rullstol

Vid hallens slut stöter Linus på en man som sitter i en rullstol.

– Det blir någon form av respons från mannen som vittnar om att det finns liv att rädda.

Nu har Linus kollega Henrik Sjöstrand hunnit fram till trapphuset.

– Jag tvekar aldrig att gå in. Jag vill verkligen bistå min kollega, säger Henrik.

Tillsammans lyckas de baxa rullstolen ur infernot i lägenheten och lämna över mannen till ambulanspersonalen som väntar utanför.

Ändrade reglerna efter insatsen

Efter insatsen anmäldes händelsen till Arbetsmiljöverket som också gjort inspektioner. Räddningstjänsten har nu tagit fram nya riktlinjer för att undvika att det händer igen.

Att fråga de två rökdykarna om de skulle göra samma sak igen är därför känslig, men Linus berättar om en kollega som hamnade i en snarlik situation:

Kollegan son jobbade i en liknade organisation hade fått tydliga direktiv om att inte gå in innan all nödvändig personal var på plats. Han väntade utanför lägenheten och hörde hur skriken på hjälp inifrån lägenheten sakta tystnade.

När alla personal väl var på plats fick de bära ut en avliden person.

– Jag skulle inte vilja byta med honom, säger Linus och tittar ner i sina händer.

Nu vill han tacka sina hjältar

Under Aftonbladets besök i Höganäs hittar vi mannen som rökdykarna och ambulanspersonalen räddade. Han heter Bengt Lövgren, och han bor nu i en ny lägenhet i en annan del av stan.

– Jag har varit sjuk, men skulle vilja söka upp mannen som räddade mig, säger Bengt Lövgren.

Han är märkt av sjukdomar, och dåliga dagar tvingas han använda rullstol eller rullator. Men när Aftonbladet kommer på besök mår han bra och är upp och går.

Linus och Henrik som inte träffat Bengt Lövgren efter att de räddade honom ur brandröken följer med till lägenheten samma eftermiddag.

– Var det du som räddade mig? frågar Bengt när han får syn på Linus.

Bengt har förstås många frågor om vad som egentligen hände när han räddades. Brandorsaken är inte heller helt klarlagd.

– Jag är djupt tacksam mot de här herrarna, säger Bengt Lövgren.

Bengt har varit tillbaka i lägenheten och där är väldigt mycket förstört. Men en kär klenod visar han stolt upp. Bengt som under några betydelsefulla år var ordförande för hockeyklubben Rögle håller stolt upp en lite hockeyspelare med den klassiska grönvita matchtröjan.

– Det här är Pelle Svensson, nummer 20, berättar han.

Den lilla porslinsfiguren är svårt rökskadad men väcker minnen från en framgångsrik period i klubbens historia.

– När jag var ordförande gick vi upp i elitserien för första gången. Och så länge jag var ordförande åkte vi aldrig ur elitserien, säger han med ett leende.

Flera gånger återkommer han till hur tacksam han är över att ha blivit räddad – och hur illa det kunde ha gått.

– Jag har ju suttit i min ensamhet och funderat på det: Om inte du hade gått in hade allt gått åt helvete.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!