Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Hjälp Talita att hjälpa kvinnor ur prostitution och människohandel

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

Den ideella organisationen Talita hjälper kvinnor från Europas fattigaste länder ut ur prostitution och människohandel.
Nu startar Aftonbladet en insamling för organisationen.
– Det här är kvinnor som har få andra ställen att vända sig för att få hjälp ut ur sin situation, säger Anna Sander som är en av grundarna av Talita.

Josephine Appelqvist och Anna Sander är grundare av Talita.
Josephine Appelqvist och Anna Sander är grundare av Talita.

Under de senaste 20 åren har den ideella organisationen Talita hjälpt många kvinnor att bli fria från prostitution och människohandel. De har ett nära samarbete med polisen som kör kvinnorna till deras stödboende när de gjort tillslag mot sexköpare.

– När vi kommer i kontakt med kvinnorna är de nedbrutna och i väldigt dåligt skick, säger Josephine Appelqvist som är en av grundarna av den ideella organisationen.

Talita får kvinnorna stöd i kontakt med myndigheter och i att ta sig igenom eventuella rättsprocesser. De erbjuds också möjlighet till rehabilitering.

– Vi har en metod som vi arbetar utifrån och som vi utvecklat under de 20 år vi jobbat med den här målgruppen, säger Josephine Appelqvist som är den andra grundaren av Talita.

Beroende av att få bidrag

För många kvinnor, bland annat Jasmina från Rumänien som Svenska Hjältar berättar om, är Talita enda möjligheten till stöd. För att kunna finansiera behandling för målgruppen är de i dag helt beroende av bidrag från företag och privatpersoner. Och coronapandemin har slagit hårt.

– Nu har vi fler kvinnor än tidigare som hör av sig till oss för att få hjälp, samtidigt som hotellkedjorna som är viktiga sponsorer befinner sig i en ekonomisk kris, säger Anna Sander.

Många av de kvinnor de har hjälpt tidigare arbetar i dag inom hotell- och restaurang och har förlorat sin inkomst.

– Flera har hört av sig och känner oro inför framtiden, hur de ska kunna försörja sig nu och om de ska tvingas gå tillbaka till prostitution. Vi hjälper såklart till att slussa dem rätt i kontakter med myndigheter och att ge dem stöd, säger Josephine Appelqvist.

Pengarna ger kvinnorna en nystart

Donationerna till Talita går till att finansiera deras stödboenden i Göteborg och i Stockholm samt till deras verksamhet i tre av världens fattigaste länder - för att förebygga människohandel.

– Om vi hade mer resurser skulle vi kunna hjälpa ännu fler kvinnor. Pengarna behövs verkligen, säger Josephine Appelqvist.

  • SÅ KAN DU HJÄLPA: Vill du stödja Talitas viktiga arbete för att hjälpa kvinnor ur prostitution och människohandel. Swisha din gåva till Talita på nummer 1230323923

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Jasmina gillrade en fälla för sexköparen – nu hjälper hon andra

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Människohandel

Prostitution

Talita

MeToo

Sexualbrott

Svenska hjältar