Barnens rop på hjälp: Vill bli placerade i familjehem

Uppdaterad 2022-02-01 | Publicerad 2020-07-14

Barnen vittnar om att de vill bli placerade i familjehem.
Trots berättelser om våld tvingas de bo kvar hos sina biologiska föräldrar.
– I djupintervjuer med barnen säger nästan alla att de önskar att de hade blivit placerade i familjehem, säger Lisa Dahlgren på ideella barnrättsorganisationen Maskrosbarn.

I Sverige lever omkring 500 000 barn och ungdomar med en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller som utsätter dem för våld. Sedan år 2005 har den ideella barnrättsorganisationen Maskrosbarn arbetat för att förbättra deras levnadsvillkor – och år 2008 blev en av grundarna, Therése Eriksson, utsedd till Årets svenska hjälte.

– Nu möter vi ungefär 100 barn i veckan. Det är allt ifrån ungdomar som vi har mångårig kontakt med och som vi träffar en gång i veckan till många ungdomar som kontaktar oss anonymt för internetstöd, säger Lisa Dahlgren som är sakkunnig i barnrättsfrågor hos Maskrosbarn.

Lisa Dahlgren, sakkunnig i barnrättsfrågor hos Maskrosbarn.

I en nyligen släppt rapport har de frågat 112 barn och unga i åldern 13–19 år vad de varit eller är utsatta för i hemmet – och vilken hjälp de fått.

– Många frågar sig varför var det ingen som gjorde något när jag var liten. Det är många som upplevt att de inte blivit tagna på allvar. Det handlar både om att lagar och strukturer behöver bli mer barnanpassade, och att socialtjänsten ofta sitter i svåra situationer med brist på tid och resurser, säger Lisa Dahlgren.

Ett flicka i rapporten säger:

– De bara berättade för min mamma att ’hon säger att du har slagit henne, är det sant?’ men mamma bara förnekade det så då lät de det liksom gå. Min mamma blev ju jättearg för det första och slog mig ju ännu mer.

Önskar att de blivit fosterhemsplacerade

Maskrosbarn samarbetar mycket med socialtjänsten för att göra barn och ungdomar mer delaktiga. Det handlar bland annat om att förklara vad barn och unga behöver i kontakt med myndigheter.

– I djupintervjuer med nio av barnen säger nästan alla att de önskar att de hade blivit placerade i familjehem för att slippa situationen hemma. Och det krävs mycket för att ett barn ska släppa lojaliteten gentemot sina föräldrar, säger Lisa Dahlgren.

Det barn som blivit placerat säger i intervjun att hen önskar att ha fått snabbare hjälp:

– Jag hade velat flytta till en fosterfamilj tidigare och också fått chansen att stanna kvar där så länge som jag hade behövt. Så att man får känna att det blir som en riktig familj som bryr sig om det jag har gått igenom.

Maskrosbarn jobbar mycket med att informera om sin stödverksamhet på skolor och fritidsgårdar, och om att informera barn om deras rättigheter.

– När det handlar om bränder eller olyckor vet barn att man ska ringa 112. Men när det handlar om föräldrar som har ett missbruk eller slår dem är det få som vet vart de kan vända sig och det behöver vi ändra på.

Maskrosbarn hjälper barn som far illa hemma. Obs Bilden är arrangerad.

Alla vuxna kan vara viktiga

De yngsta våldsutsatta barnen är helt beroende av vuxna omkring dem för att få hjälp att uppmärksamma situationen hemma, något som aktualiserats i fallet med treåriga Esmeralda.

– Generellt behövs ökad kunskap hos yrkesverksamma kring att uppmärksamma barn som utsätts för våld, missbruk eller psykisk ohälsa - och att våga prata om det, säger Lisa Dahlgren.

Många som kontaktar Maskrosbarn säger att de berättat vad de utsätts för men att de ändå inte får den hjälp de behöver eller blivit lyssnade på.

– Det handlar om att barns rättigheter måste ligga högst på agendan, man måste satsa. Det har skett många bra förändringar, och flera är på gång med en Lex Esmeralda. Men vi ser behov av ett flertal åtgärder. Att socialtjänsten får rätt resurser och förutsättningar för att kunna skydda barnen är något vi lyfter i förändringsförslag i rapporten.

Lisa Dahlgren understryker att alla vuxna är viktiga i att hjälpa barn som far illa hemma, oavsett om man är granne, familjevän eller bara träffar barnen i andra sammanhang.

– De positiva berättelserna vi hör är alltid kopplade till en speciell person, och det säger något om hur viktiga alla vuxna kan vara för barn som lever i sådana här svåra situationer. Om man vågar fråga vet barnen att det finns en vuxen där som är beredd att lyssna när barnet är redo att berätta.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!