Amina, 13, räddade liv med hjälp av HLR och sin häst Skuffa

Uppdaterad 2022-01-14 | Publicerad 2020-06-19

LUDVIKA. När Amina red med sin pappa långt ute i skogen fick han huvudvärk.
Bara minuter senare föll han ihop med hjärtstopp.
– Jag gjorde hjärtkompressioner på honom tills hjärtat kom igång igen och sen red jag för att hämta hjälp, berättar hon.

Det var juldagen 2019 och Amina Elhachmi och hennes pappa Mostapha var ute i skogen på en långpromenad. Hon red sin häst Skuffa och han promenerade bredvid, precis som de ofta brukade göra på lediga dagar.

– Pappa sa att han hade ont i huvudet och jag frågade om han visste varför. Han sa att han nog druckit dåligt och då tänkte jag inte mer på det, berättar Amina.

Snart förstod dock pappa Mostapha att det kanske var allvarligare än så.

– Jag hade väldigt ont i huvudet på ett sätt jag aldrig upplevt tidigare, som att det skulle sprängas. Jag sa till Amina att vi skulle skynda oss och gå ner mot vägen eftersom vi var långt uppe i skogen, säger han.

Amina förstod att något inte var som det skulle.

– Han lät inte riktigt bra och flåsade lite annorlunda. Sen gav han mig mobilen och sa till mig att ringa efter hjälp.

Amina ringde sin mamma Maria men fick inget svar eftersom hon var kvar på sitt jobb som sjuksköterska. Mostapha la sig i snön på marken för att vila och Amina ringde vidare till sin moster som jobbar på ambulansen.

– Pappa kräktes också. Det var då jag förstod att vi verkligen behövde hjälp, säger Amina.

Amina, 13, och hästen Skuffa ett halvår efter mardrömsdagen i skogen.

Mostern som var i tjänst i ambulansen förstod allvaret och sa att hon och hennes kollega skulle åka direkt till området där Amina och pappan befann sig. Hon bad Amina att öppna SOS Alarm-appen på telefonen och ringa 112 så att de fick exakt position i skogen.

– När jag pratade med kvinnan på SOS Alarm såg jag att pappa försökte andas så mycket han kunde men att det till slut inte gick. Och han krampade.

Fick plötsligt hjärtstopp

Mobilnätverket ute i skogen var dåligt. SOS Alarm fick inte fram rätt information om positionen och Amina hade svårt att höra vad operatören på SOS Alarm sa att hon skulle göra.

– Jag öppnade hans jacka och sedan chansade jag bara. Jag har tittat ganska mycket på serier som 112 – på liv och död och övat hjärt- och lungräddning i skolan, säger hon.

Amina tränar precis som sin pappa flera olika sporter på hög nivå, bland annat handboll flera gånger i veckan. Tack vare styrkan i hjärtkompressionerna fick hon igång sin pappas hjärta.

– Jag fick trycka ungefär 30 gånger och till slut hörde jag att han reagerade och började andas igen, säger hon.

Samtidigt kämpade ambulans och räddningstjänst med att försöka lokalisera var i skogen som Amina och hennes pappa befann sig. Det var kallt ute och batteriet i Aminas mobiltelefon laddade ur.

– Pappa hade kräkts ner hela sin jacka och jag fick leta i hans fickor för att försöka hitta hans mobiltelefon för att kunna ringa 112 igen, säger hon.

Amina är van att rida ute i skogen, men att förklara vägen längst skogsstigarna för ambulanspersonalen var svårt.

Red genom snön för att hämta hjälp

Efter ungefär 20 minuter var flera ambulanser på plats i området runt skogen och Amina kunde höra dem på håll. Hon höll koll på pappa Mostapha samtidigt som hon försökte förklara var i skogen de befann sig.

– Efter ett tag var pappa så stabil att jag och operatören på SOS Alarm tyckte att jag skulle våga sätta mig på hästen och rida och hämta hjälp. Jag hade lagt pappa i framstupa sidoläge och red mot den den ambulanssiren som jag tyckte var närmast oss.

Framme vid vägen stod förutom ambulansen även en granne med sin fyrhjuling. Han jobbar också på ambulansen men var ledig just den dagen. När kollegorna hade ringt upp honom för att be om hjälp att hitta i skogen hade han ryckt ut direkt.

– Jag red före sen för att visa var pappa var, och personalen från ambulansen åkte efter på fyrhjulingen, berättar Amina.

Pappa Mostapha minns ingenting av det som hände sedan. Hur räddningstjänsten hjälpte till att transportera honom ut ur skogen. Hur de på Falu lasarett konstaterade att han hade drabbats av en stor hjärnblödning.

– De planerade att flyga honom till sjukhuset i Uppsala men det var för dåligt väder för att helikoptern skulle kunna lyfta. Vi fick åka dit i ambulans istället, berättar Aminas mamma Maria som följde med till Uppsala.

Amina och pappa Mostapha tre veckor efter hjärnblödningen, när han kunnat flyttas till Falu lasarett - närmare familjen.

Fem veckor på sjukhus

Aminas snabba ingripande i skogen med hjärtkompressioner – och hur hon red efter hjälp – räddade Mostaphas liv.

– Jag blev akut sjuk på sämsta möjliga plats. Men jag hade i alla fall tur att just Amina var med mig. Redan innan var jag otroligt stolt över min dotter men nu har jag också henne att tacka för mitt liv, säger han.

Efter fem veckor på sjukhus kunde Mostapha flytta hem till familjen igen, och nu bara några månader senare är han tillbaka och jobbar heltid som pedagog.

– Rehabiliteringen har gått väldigt bra. Jag var vältränad innan och har levt ett hälsosamt liv. Men det här visar att vem som helst kan drabbas och hur viktigt det är att man kan hjärt- och lungräddning.

För Amina är det viktigt att lyfta en fyrbent hjälte i hagen bredvid.

– Hästen Skuffa är verkligen en hjälte också. Trots att det lät högt i skogen av sirener och allting var kaos stod Skuffa kvar. Om det inte hade varit för henne hade jag inte kunnat rida för att hämta hjälp.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!