Svältdöden hotar 14 miljoner – så kan du hjälpa

Av: Jakob Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP/Hani Mohammed
Den här lilla undernärda flickan i Jemen är en av 14 miljoner människor i landet som riskerar att dö i svält.

Barnfamiljer flyr kriget – igen och igen.

Men få undkommer svälten som kan komma att kosta 14 miljoner människor livet.

Vardagen i Jemen är helvetet som världen inte orkat se.

Kriget i Jemen har skapat världens just nu största humanitära kris. Hårdast drabbad civilbefolkningen. Två miljoner är just nu på flykt, och många familjer har dessutom tvingast fly flera gånger under inbördeskriget i Jemen.

Kriget har varit mycket skoningslöst, inte minst under förra året. Bara mellan 1 juni och 23 oktober 2018 tvingades 530 000 människor att fly.

Landet står nu dessutom inför den värsta koleraepidemin världen skådat under det här århundradet. Men allra värst är den hotande svälten.

14 miljoner människor riskerar nu att svälta ihjäl. Det skulle motsvara en svältkatastrof som utplånar i princip hela befolkningen i Norge, Danmark och Finland.

Men den internationella uppmärksamheten har ofta lyst med sin frånvaro. Jemen saknar strategiska råvaror så som olja, och har länge varit ett av världens fattigaste länder.

Brist på mat och rent vatten har länge varit akuta problem, och under de fyra senaste åren av krig har situationen förvärrats drastiskt. När striderna nu härjar i hamnstaden Hodeidah så drabbas civilbefolkningen återigen. Mycket av landets import har gått genom hamnen, vilket gör att det nu är mycket svårt att få in mat och nödhjälp.

1 av 2
Hjälpen från FN:s flyktingorgan är livslinan för mängder av barn i utsatta områden.

FN:s flyktingorgan UNHCR leder den pågående insatsen för att ge människor skydd från krigets faror. En viktig uppgift är se till att barn och familjer får tak över huvudet; exempelvis en enkel madrass att sova på och en filt att krypa in under när natten kommer.

UNHCR ger också stöd till den hård ansträngda sjukvården i Jemen. En av de största uppgifterna just nu är att motarbeta spridningen av kolera – en gigantisk uppgift.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.