Zara Larsson: ”Mobbning på nätet gör lika ont som i verkligheten”

Publicerad 2015-12-18

Isa och Linnea prisades för kampen mot näthatet

Isa Galvan och Linnea Holst krossade näthatet på Polhemskolan i Lund med projektet ”Polare på Polhem”.

Nu prisas de som näthjältar efter den lyckade kampanjen.

– Vi tyckte att studenten var stort men det här är större. Otroligt kul och vi känner oss jättenöjda, säger Linnea Holst direkt efter galan.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Det är två glada hjältar som står kvar på scenen efter att konfettiregnet fallit. De har precis träffat artisten Zara Larsson som själv får mängder av hatfulla kommentarer på sina sociala medier.

– Jag tycker det är fantastiskt att de backar varandra och säger ifrån så att fler ser, säger hon om kampanjen.

Näthatet mot Zara Larsson ökade efter att hon slog igenom och hon blir till stor del ifrågasatt för sin feministiska och antisexistiska kamp.

– Kvinnor utsätts mest för näthat och vi blir inspirerade av starka kvinnor. Kvinnor som Zara med åsikter om sexism och feminism, säger Isa Galvan.

På Zara Larssons plattformar har hatet blivit normaliserat där anonyma personer kan får utlopp för sitt misstycke.

– Jag tycker man ska tänka ”skulle jag säga detta till någon ansikte mot ansikte?”, säger hon.

Artisten uppmanar även personer som blir utsatta för näthat att polisanmäla eller blockera användaren.

Isa Galvan och Linnea Holst är Svenska Hjältars Näthjältar.

”Ett ämne i tiden”

När hot, lögner och nakenbilder började spridas på Polhemskolan efter att en app blivit populär bestämde sig Isa och Linnea att stå upp för sina jämnåriga gymnasiekompisar. För att stoppa hatet tapetserade de hela skolan med information och fakta om vilka konsekvenser näthatet kan få. Detta arbete har i sin tur lett till att de prisas som årets Näthjältar på Svenska hjältar-galan.

– Vi är glada att det uppmärksammas i en egen kategori och att det får spridning. Det är ett ämne som ligger i tiden, säger Isa Galvan.

De prisas bland annat med 25 000 kronor som de har valt att skänka till organisationen Friends.

– Deras arbete mot mobbning av alla slag är viktigt. Det är den organisation som brinner för samma sak som vi och kan underlätta de vi vill göra, säger Linnea Holst.

Responsen från eleverna på skolan och skolledningen var uteslutande positiv och än lever Näthjältarnas andan att krossa näthatet.

– Vi båda vikarierar lite på skolan i dag och känner att vibbarna från det vi gjorde fortfarande finns kvar, säger Linnea.

SVENSKA HJÄLTARS NÄTHJÄLTAR 2015

Isa Galvan, 19 och Linnea Holst, 19, Lund

Isa Galvan och Linnea Holst är Näthjältar för att de vågade stå upp för sina jämnåriga gymnasiekompisar som utsattes för näthat. Tillsammans startade de skolprojektet ”Polare på Polhem” för att stötta utsatta och belysa och informera om – och lyckades krossa näthatet.