Rekordmånga svenskar plockar skräp i helgen

Uppdaterad 2022-02-15 | Publicerad 2021-09-18

Rekordmånga har anmält sig för att plocka skräp på lördag. Vissa deltagare har mer spring i benen än andra.

I dag samlas hela Sverige för att plocka skräp.

Och det väntas bli rekord.

Cirka 130 000 personer har anmält sig till Håll Sverige Rent-dagen.

– Det är så sjukt bra. Jag tror folk har varit hemma mer i sin närmiljö och kanske sett skräpet och problemet. Det är också en pågående diskussion kring miljö- och klimatproblem som jag tror gör att många vill hjälpa till och göra något. Det känns bra, säger Johanna Ragnartz, 58, vd Håll Sverige Rent.

I veckan släpptes Skräprapporten 2021, en stundtals dyster läsning. I den nationella mätningen skattades ett snitt för antal skräpföremål per 10 kvadratmeter. Resultaten visar att det i genomsnitt fanns 7,7 skräpföremål per 10 kvadratmeter i stadskärnorna i Sverige.

”Många vill hjälpa till och göra något. Det känns bra, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

1 540 skräp på ”Plattan”

För att åskådliggöra det tar man Sergels torg som exempel, en plats som är cirka 2 000 kvadratmeter stor. Enligt skattningen skulle det innebära 1 540 skräpföremål på den svartvita ”Plattan”.

– Där det finns mycket människor finns det också mycket skräp. Sen är det lite varierat. I stan äter vi och dricker vi, det blir mycket ”take away”, i fjällen ska vi kanske ut och vandra. Då blir det en annan typ av skräp, som toapapper eller snuspåsar.

I genomsnitt finns det 7,7 skräpföremål per 10 kvadratmeter i stadskärnorna i Sverige. Om man tar 2 000 kvadratmeter stora Sergels torg som exempel, innebär det 1 540 skräpföremål på ”Plattan”.

Onödiga förpackningar

Johanna berättar att företagen har något som kallas för producentansvar, men att det kanske inte räcker.

– I praktiken innebär de att de tar ansvar för återvinningen av en produkt i hemmet, hur den ska sorteras och kastas. Men nedskräpningseffekten, där är det inte så många som tar ansvar och där finns det mer att göra.

Det finns sannolikt också många onödiga förpackningar.

– Alla bör se över sina kedjor, hur kan vi förenkla? Måste vi använda den här lilla plastpåsen runt leksaken eller vad det nu är.

Nedskräpningen handlar också om konsumenternas beteende, att vi kanske är lata eller att skräpkorgarna är för få. Men även om det finns de som behöver bättra sig, är Johanna imponerad av svenskarnas inställning.

– Det finns så många fantastiska människor där ute som visar i handling hur vi ska göra. De uppmärksammar problemet och blir själva goda exempel för omgivningen. Nu på lördag mobiliserar vi många goda exempel.

Ska du själv plocka skräp på lördag?

– Ja, det ska jag. Jag plockar alltid skräp, haha!

Hur går man tillväga om man vill delta?

– Man tar en påse och gärna en kompis i handen och så går man ut och plockar skräp. Sedan får man gärna registrera sig på hemsidan så vi ser hur många som varit ute och plockat skräp. Och det är roligt att se att man är en del av något större!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!