Najiba flydde från kriget – prisas för sitt arbete

Uppdaterad 2021-12-20 | Publicerad 2021-12-15

Ett bombdåd fick Najiba Mansouri att fly för sitt liv från krigets Afghanistan.
Sedan år 2016 har hon hjälpt tusentals utlandsfödda kvinnor in i det svenska samhället.
Den 17 december prisas hon som ”Årets eldsjäl” på den tv-sända Svenska Hjältar-galan.

Självmordsbombare och krig. För Najiba Mansouri fanns det inget val. Hon var tvungen att lämna sitt hemland Afghanistan.

– Det var en stor explosion nära mitt hem. Jag kände mig otrygg när jag gick till jobbet på morgonen. Skulle jag komma hem igen?

Det värsta med flykten var att hon inte kunde ta med sig sin då nioårige son från Afghanistan. Han fick stanna med Najibas föräldrar.

– Det var den värsta tiden i mitt liv, att jag var här i trygghet och han var kvar där. Det gick inte en stund utan att jag tänkte på honom.

Den första tiden i Sverige kände sig Najiba isolerad och nedstämd. Men hon hade fördelen att vara utbildad och kunna engelska.

– Jag studerade idrottsvetenskap i Afghanistan och har en kandidatexamen i ämnet. Där anordnade jag aktiviteter för kvinnor och barn, berättar hon.

– Jag funderade på om det fanns något jag kunde göra med min kunskap. Det började där och utvecklades med tiden med de behov jag såg i samhället och de svårigheterna jag såg i mitt liv.

Najiba Mansouri är Årets eldsjäl 2021

Har redan hjälpt tusentals

Steg två var att hitta någon som kunde förverkliga hennes idéer. Med hjälp av en vän som är engagerad i nätverket Sandviken frivilliga kom Najiba i kontakt med Sandvikens AIK Bandy (Saik Bandy).

– Jag hade skrivit ett projektförslag och tog med sådant jag hade med mig från min utbildning i idrottsvetenskap men också personliga erfarenheter. De tyckte det var jättebra.

Najiba började med idrottsaktiviteter för de utlandsfödda kvinnorna.

Najiba fick jobb på Saik Bandy. I dag är hon 38 år och har bott i Sandviken i åtta år. Sedan 2016 arbetar hon med att välkomna utlandsfödda kvinnor in i samhället. Hennes projekt Entré har haft över 5 000 deltagare så här långt. De började med idrottsaktiviteter.

– Därefter började vi också erbjuda även personlig utveckling, föräldraskap, kulturutbyte och förstärkning av självkänsla i form av kvinnoträffar.

Najiba och andra verksamma inom Entré tar med kvinnorna på resor i landet.

– Det hjälper deltagarna förstå mer om Sverige och svensk kultur och landets historia.

De gemensamma aktiviteterna skapar gemenskap och höjer kvinnornas självförtroende. ”De mår bra, helt enkelt”, säger Najiba.

Vänder hopplöshet till positiva tankar

Kvinnorna som deltar kommer från olika delar av världen. Syrien, Eritrea och Afghanistan är vanliga ursprungsländer. Najiba berättar att det inte är ovanligt att deltagarna inledningsvis lider av depression och hopplöshet.

– De känner att de haft ett jobb och en plats i samhället de kom ifrån. Här känner man sig mycket låg, man är noll, ingenting.

Najiba märker att det blir skillnad när de arbetar kring personlig utveckling.

– De tänker mer positivt, de gör upp planer och sätter upp tydliga mål, kanske vill man ha extra utbildning. De mår bra, helt enkelt.

Hur vill du utveckla Entré?

– En sak vi vill satsa mer på är simning för många kan inte simma. Många vill lära sig cykla med.

Kvinnorna kommer från olika länder. Ibland träffas de och lagar mat tillsammans och tar del av varandras kulturer.

”Tyder på ett stort hjärta”

Mariam Alkhahil kom till Sverige med sin familj från Syrien 2015. Året därpå träffade hon Najiba Mansouri. Mötet förändrade Mariams liv.

– Tidigare var jag bekymrad och det var de andra kvinnorna med. Men när vi träffas, lagar mat och sitter och pratar med varandra känns det jättebra.

Rafi Markarian, klubbchef på Saik Bandy, är stolt över kompetensen som Najiba tillför föreningen.

– Det hon gör tyder på ett stort hjärta. Hon delar med sig av de utmaningarna hon stod inför när hon kom till Sverige. Det hon gör är otroligt uppskattat och det är otroligt stort att ha kraften att göra det hon gör.

Najiba Mansouri är Årets eldsjäl 2021

Namn: Najiba Mansouri.
Ålder: 38 år.
Bor: I Sandviken.
Juryns motivering: Najiba är en hjälte för att hon hjälper nyanlända kvinnor och deras familjer in i det svenska samhället. Med ett brinnande hjärta driver hon sedan fem år tillbaka initiativet Entré som hjälpt tusentals människor.

Här ser du Svenska hjältar-galan 2021:

17 december kl 20.00 på Aftonbladet och TV4

Svenska hjältar-galan 2021

Svenska hjältar-galan startades av Aftonbladet år 2007 för att lyfta vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet. Årets gala går av stapeln 17 december klockan 20.00 på Aftonbladet och TV4 med Kristin Kaspersen som programledare.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!