Årets medborgare

Taina utsattes för sexuella övergrepp som barn – vill hjälpa andra

Av: 

Jonas Sylvén Möller

SVENSKA HJÄLTAR

Som barn utsattes Taina för sexuella övergrepp av sin adoptivpappa.

I dag är hon 77 år gammal och vill hjälpa andra genom att berätta sin historia.

Taina Adolfsson tycker att adoptivbarns perspektiv saknas.

Foto: Privat

Taina Adolfsson var sex år gammal och bodde på en bondgård i Vammala, Finland. En dag i början sommaren hämtade en svart bil upp henne och storebror för att köra mot hamnen i Åbo. Hon var förväntansfull inför resan. Taina skulle få tillbringa sommaren i Sverige tillsammans med sina två andra bröder som bodde i grannlandet.

– Jag skulle åka tillbaka i augusti var det sagt. Jag såg fram emot att börja första klass i Finland, säger Taina Adolfsson.

Men det blev ingen skolgång i hemlandet. När båten kastade loss från hamnen var det sista gången på många år som hon överhuvudtaget såg finsk mark. Och hon hade ingen aning om de sexuella övergrepp som väntade på andra sidan Östersjön.

– I Stockholm mötte vad som skulle bli mina fosterföräldrar upp. De körde mig till Oskarshamn där de bodde. Det här var sommaren 1949.

Taina Adolfsson som litet barn. Här med dockan Annika.

Foto: Privat

Vill berätta för att hjälpa andra

I dag är Taina 77 år gammal. Eftersom hon tillhör riskgrupp för coronavirus kan hon inte träffa människor. Den här intervjun måste göras över telefon.

– De enda jag träffar är mina barn och barnbarn, med då håller vi avståndet.

Hon har berättat sin historia tidigare. 2011 gav hon ut en självbiografisk bok som heter ”Påtvingat liv”. Därefter fick hon sitta i morgonsoffor och blev intervjuad i radio.

Men sedan dess har nio år passerat. Och ju äldre hon blir, ju viktigare känner hon att det är att berätta om det fruktansvärda som hon har utsatts för.

Taina hoppas kunna väcka debatt och hjälpa andra.

– Man ser på livet på ett annat sätt när man blir äldre.

Minns första gången

De sexuella övergreppen började kort efter att Taina installerat sig i bostaden i centrala Oskarshamn, där även hennes bror bodde.

Hon minns första gången tydligt trots att det var 71 år sedan.

– Jag låg i vänstra hörnet av deras bruna dubbelsäng. Det fanns en kakelugn i rummet. Pappan låg i mitten och mamman till höger. Plötsligt förde han sitt ben över mina ben på något sätt. Jag begrep ju inte vad som hände. Sedan kände jag en konstig vätska på magen.

Taina Adolfsson som barn.

Foto: Privat

Adopterades bort mot sin vilja

Övergreppen fortsatte under sommaren 1949. När augusti kom trodde Taina att hon äntligen skulle få åka hem till Finland. Men då sade hennes bror att så inte var fallet.

Han berättade att Taina skulle stanna hos familjen i Oskarshamn.

– Jag minns att jag skrek ”NEJ!” på finska, säger hon.

När båten anlände till Åbo klev, till Tainas släktingars förvåning och fasa, bara storebror av båten. Mamman och pappan i familjen i Oskarshamn hävdade att Tainas pass var försvunnet. Så fort de ordnat ett nytt skulle hon skickas hem.

Men i hemlighet pågick förberedelser för att adoptera henne.

– I efterhand har jag förstått, och det här är väldigt smärtsamt, att det var min biologiska pappa som godkände adoptionen. Han skrev på pappret. Jag förstår inte hur han kunde få bestämma det.

Vågade säga ifrån

Tainas adoptivpappa fortsatte att begå sexuella övergrepp mot henne. Det gjorde även andra vuxna vänner till adoptivfamiljen. Taina gick in i depression och blev tystlåten.

När hon var 13 år gammal vågade hon säga ifrån till adoptivpappan.

– Han kom in till mitt rum en gång. Då sade jag: ”Du din jävel! Rör du mig så polisanmäler jag dig”, berättar hon.

Efter den dagen slutade övergreppen. Men då var hon redan nedbruten och traumatiserad. Både från att ha blivit bortadopterad mot sin vilja och de sexuella övergreppen.

– Det är så förnedrande att det inte är klokt. Man vänder skammen inåt sig själv. Jag är förvånad över att jag har gått med på alla tossigheter.

Förövarna är döda

Taina försökte leva vidare, gifte sig och skaffade barn. Men hon berättade inte för många om vad hon varit med om. När hon var i 50-års åldern började minnena bubbla upp inom henne.

Taina började skriva ner scener ur sitt liv och en självbiografisk bok växte fram. 2011 blev ”Påtvingat liv” utgiven.

– Mina adoptivföräldrar var döda redan långt innan jag började skriva boken.

Har någon dömts för övergreppen som du utsattes för?

– Nej, när jag var yngre fanns inte i min värld att våga anmäla. Det ångrar jag, säger hon och fortsätter:

– Men jag försökte anmäla för ungefär tio år sedan. Jag ville få upprättelse. Då gick jag ner till polisstationen här i Oskarshamn. När jag berättade sade de att övergreppen var preskriberade för länge sedan. Jag gjorde en anmälan i efterhand i alla fall, men den hände ingenting med.

Varför vill du berätta din historia?

– För att jag vill hjälpa andra och saknar adoptivbarns perspektiv i debatten. Med min historia och kunskap om om adoption och övergrepp fyller jag ett hål, säger Taina Adolfsson.

Nu vill Taina att hennes liv ska bli film. Tillsammans med skådespelaren David Lindgren söker hon efter intresserade producenter.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hon blev själv utsatt – nu hjälper läkaren Gita hundratals våldtagna

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets medborgare

Sexuella övergrepp

Oskarshamn

Finland

Historia

Åbo

Sverige