Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

Överbliven skolmat skänks till vårdpersonalen: ”Jättegod”

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

Skolmat som dissats av eleverna blir till glädje för vårdpersonal på intensivvårdsavdelningen på Gävle sjukhus.
Varje vecka hämtar eldsjälen Lasse Wennman från Matakuten upp hundratals lådor.
– Det är helt fantastisk mat, jättegod, som betyder oerhört mycket för vårdpersonalen, säger Lasse Wennman.

Den skolmat som barnen dissat blir till glädje för vårdpersonalen.

Den skolmat som barnen dissat blir till glädje för vårdpersonalen.

Foto: Lasse Wennman

Förra våren startades flera initiativ för att leverera matlådor till sjukhuspersonal som sliter långa arbetsdagar på sjukhusen. Successivt avslutades flera av insatserna trots att situationen för vårdpersonalen har förvärrats.

– Det är fullständigt kaos på avdelningarna fortfarande och vårdpersonalen som sliter är tröttare än någonsin. De sliter hårt och tvingas jobba mellan tolv och tretton timmar i skift så de hinner inte laga mat. Det var en bekant till mig som kom med det här initiativet, säger Lasse Wennman.

Sedan många år tillbaka driver han Matakuten i Gävle och har bland annat prisats för sitt arbete hos Svenska hjältar. Utöver att hjälpa behövande barnfamiljer hjälper han nu även vårdpersonalen på intensivvårdsavdelningen på Gävle sjukhus, vilket SVT Gävleborg var först att rapportera om.

– Jag har ett flerårigt samarbete med Sodexo som serverar maten i de flesta skolor. När de gick över till hemundervisning erbjöd Sodexo matlådor till eleverna men många har inte hämtats ut. Och då har vi kunnat komma och plocka upp dom.

När Svenska hjältar når Lasse Wennman på telefon är han just på väg för att plocka upp nya lådor.

– Det blir någonstans mellan 300 till 500 matlådor i veckan som vi kan hämta från skolorna och leverera till sjukhuset. Det är mycket det, säger Lasse.

Matlådorna har färdiglagad mat och det finns alltid flera rätter att välja mellan, precis som i skolorna. Utöver mat från de kommunala skolorna hämtar Lasse även lådor från flera privatskolor.

– Det är väldigt fin mat allt det här, med innehållsdeklaration och allt. Och det är fint att se hur glada de som arbetar på sjukhuset blir, hur mycket det här avlastar deras vardag.

Lasse Wennman är initiativtagare till Matakuten och utsågs till Årets miljöhjälte 2016.

Foto: Ted Kudinoff, Lasse Wennman

Hämtar upp 10 ton mat

För Lasse Wennman är det viktigt att tänka långsiktigt – att det både är socialt och miljömässigt hållbart. En lärare på en gymnasiesärskola kontaktade honom i förra veckan om ett samarbete.

– Så imorgon kommer eleverna på den skolan leverera 100 matlådor till sjukvårdspersonalen, som de tillagat av matsvinn.

Även om det är människor som Lasse Wennman brinner har han också ett starkt miljöfokus. Varje månad samlar Matakuten in 10 ton mat som de räddar från att slängas - och ger till behövande.

– Att hjälpa vårdpersonalen som kämpar mot pandemin känns jätteviktigt. När skolorna stänger sen för sommarlov så ser vi till att lösa det framåt. Vi försöker få företag att skänka pengar så att vi kan köpa mat från restaurangerna och ge till vårdpersonalen, säger Lasse Wennman.

Matakutens verksamhet där behövande privatpersoner kan hämta matkassar är öppen fyra dagar i veckan. Varje månad samlar Matakuten in 10 ton mat som de delar ut – och under pandemin har de sett en förändring bland vilka som söker hjälp.

– Först försvann den somaliska gruppen, sen de äldre som sitter i karantän. Men våra besökare minskade inte utan det kom nya människor som förlorat sina jobb. Flera barnfamiljer. Många har levt ett skyddat liv under lång tid men nu förlorat sina inkomster.

Lasse Wennman hoppas att fler runt om i Sverige ska starta liknande initiativ.

– Förra våren var det som att alla tävlade om att stödja vår kämpande vårdpersonal på olika sätt. De behöver fortfarande vårt stöd och att få två matlådor under ett långt arbetspass det betyder mycket.

Fotnot: Aftonbladet söker personal på intensivvårdsavdelningen på Gävle sjukhus, som tidigare medverkat i ett inslag om initiativet hos SVT Gävleborg. På grund av hög arbetsbelastning och långa arbetsdagar har vi inte kunnat få till en intervju.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kungen: ”Det är en fantastisk insats Lasse gör”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Skyddsängel

Coronaviruset

Skolmat

Sodexo

Matsvinn

Gävle

Välgörenhet