Stefan och Gunillas smarta idé – spolar toan med regnvatten

Uppdaterad 2022-09-16 | Publicerad 2021-12-05

Brunnen sinade en sommar.

Då fick Stefan och Gunilla Leander en genial idé.

– Vi kom på att vi kunde ta hand om regnvattnet och använda det i stället för att spola ut rent dricksvatten i toaletten, berättar Stefan.

Stefan Leander bakom spakarna i grävmaskinen. Han berättar att det krävs lite sunt förnuft vart man leder vattnet. ”Men kan man bygga med Lego så kan man bygga ett sånt här system”.

Sommaren 2018 var så torr att dricksvattnet tog slut i brunnen hemma i Tvååker utanför Varberg. Det gick inte att tvätta hemma, så Gunilla och Stefan Leander fick åka till kompisar för att få kläderna rena.

– Vi var många som bodde hemma, sex personer och det var många liter vatten som gick till spillo, konstaterar Stefan.

Det stora problemet var att en stor del av dricksvattnet gick till spolning på WC och till att tvätta.

– Det gick åt hela sex liter vatten varje gång man spolade i toaletten.

Paret insåg att det fanns en smart och enkel lösning på deras problem: Varför inte använda regnvatten?

– Vi hittade en vattentank på ett byggvaruhus. Tanken gick att gräva ner i backen och tack vare det kommer inte solen åt den och då undviker vi alger i vattnet.

Stefan och hustrun Gunilla Leander installerade tillsammans lösningen som innebär att de kan spola toaletten med regnvatten. På det viset har de sparat 52 000 liter färskvatten de senaste två åren.

Regnvattnet leds vid stuprören ner i tanken via slangar. Vattnet filtreras dels i stuprören där större skräp som löv och annat försvinner.

– Sedan går vattnet ner i en korg i vattentanken där det finns ett filter till av markduk. Där silas även småskräp och slam bort.

Stefan berättar att vattnet i tanken ser lika klart och fint ut som dricksvattnet från brunnen.

Från tanken leds vattnet in till toalett och tvättmaskin i huset, något som P4 Halland var först att rapportera om.

– Vi har en slang och en vattenpump i källaren och så vi suger in vattnet i källaren där det är kopplat till toaletten och tvättmaskinen.

Vattentanken grävde Stefan och Gunilla ner på tomten. Regnvattnet filtreras och leds in i tanken och sedan vidare in i huset till toalett och tvättmaskin.

Som att bygga med lego

Stefan rekommenderar fler att testa den här lösningen, för att lösa vattenbrist lokalt och spara på grundvattnet. Inte minst vid nybyggnationer vore det smart, menar han.

– När man ändå gräver husgrunder kan man lika gärna gräva ner en tank också beräknat på hur många om ska bo där.

Var det dyrt att fixa för er?

– Nej, det är inga dyra saker alls. Vattenpumpen och tanken kostade några tusen kronor styck och så tillkommer kostnad för slangar. Sedan behöver man lite sunt förnuft vart man leder vattnet. Men kan man bygga med lego så kan man bygga ett sånt här system. Det är ingen raketforskning!

Det låter allt lite svårt. Jag tror inte jag hade klarat av det där.

– Det är rätt kul att gräva med grävmaskin så det hade du säkert. Hornen kommer ut i pannan på dig när du sätter dig i en grävmaskin. Det är faktiskt inga konstigheter!

Även till tvättmaskinen används regnvattnet som pumpas in i fastigheten.

Sedan 2019 har Stefan och Gunilla sparat 52 000 liter färskvatten. Stefan delade med sig av parets tips i Varberg-gruppen på Facebook när det var vattenbrist och har fått många reaktioner.

En stor eloge för att tänka miljö”, skriver en person. En annan skriver ”Jag tror bara inte folk förstår hur genialiskt drag detta är”. En tredje skriver ”Vilken bra idé! Önskar att man gjorde så på fler ställen”.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!